IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2024, 19:15   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ah Nerde O Eskiler



Vitrin O vitrinde tabak çanak sergilenir, evdeki anne kişisi bilumum çeyizlerini kıyamadığı porselen tabaklarını, kristal bardaklarını, gümüşlerini orada sergilerdi, misafir gelince çıkarılır ve misafirle o tabaklardan yenilirdi. Bazı vitrinlerde televizyon da tam ortada bulunurdu. Şimdilerde bu vitrinlerin yerini tv üniteleri aldı.




Duvar Takvimi O vitrinde tabak çanak sergilenir, evdeki anne kişisi bilumum çeyizlerini kıyamadığı porselen tabaklarını, kristal bardaklarını, gümüşlerini orada sergilerdi, misafir gelince çıkarılır ve misafirle o tabaklardan yenilirdi. Bazı vitrinlerde televizyon da tam ortada bulunurdu. Şimdilerde bu vitrinlerin yerini tv üniteleri aldı.



Duvarda Asılı Duran Kur'an Çantası özellikle köylerde hemen her evde, dışı dantelden örülmüş bir çanta haline getirilmiş Kur'an-ı Kerim için özellikle yapılan kılıflar vardı. İçerisinde Kur'an konulur ve duvara yükseğe asılırdı.




Hemen Her Eşya Üzerine Konulan Dantel Örtüler Büyüklerin televizyon, sehpa, masa örtmekten, koltuk örtmeye kadar yaratıcılık sınırlarını zorlayarak evin her tarafına yaydığı süs eşyası olan dantel, evin en vazgeçilmez eşyasıydı, çeyiz sandıklarının vazgeçilmeziydi. El emeği, göz nuru eserlerdi ve eskiden elektrik yokken mum ışığında ya da gaz lambası eşliğinde güzel hikayelerle birlikte örülür, kullanılırdı. Günümüzde hala kullanılmakla birlikte, eski cezbediciliği kalmamış, yerine çok daha incikli boncuklu örtüler gelmiştir.



Güğüm Sobalı evlerde bulaşık yıkamak ve bilumum işlerde kullanılan, sobanın ısısıyla daima fokur fokur kaynayan hizmete hazır olan bir çeşit su kabı olarak hayatımızdaki nostaljik yerini alan, çıtır çıtır yanan sobaların vazgeçilmez süsü güğümleri köylerde, sobalı evlerde hala görmek mümkün.




Gırgır Elektrikli süpürgeyle ile çalı süpürge arası, tozun bir kısmını alıp diğer kısmını da içindeki fırçalar yardımıyla döndererek tekrar halıya gömme özelliğine sahip, o hep aynı sesiyle aklımızda yer edinen bu aletin eskiden girmediği ev yoktu. Fırçası hep saç olurdu, içini boşaltırken çöpe dökülen kırıntıların sesi zevk verirdi.




Fiskos Masası İsminden dolayı sanki kadınlar o masa başına geçip dedikodu yapıyormuş havası veren küçük yuvarlak masadır ama bir gün bile oturulduğunu görmemişizdir. Hep düzenli süslü püslü, üstü dantel örtüsü kristal çiçekliğiyle dururdu bir köşede. Şimdi ise çeşit çeşit orta sehpalar yerini aldı.




El Örgüsü Banyo Lifi Renk renk iplerle örülür ve çeyiz sandıklarını, hurçlarını, bohçaları süslerdi. Banyoların vazgeçilmezidir el örgüsü lifler. Hala banyolarımızda ya da evin bir çekmecesinde bulunur bu güzel renklerde yumuşak modelli lifler. Kolay kolay da hayatımızdan çıkacağa benzemiyor.




Paspas Eşiklerin önüne serilirdi evvelden. Örülürdü üstelik. Onun için kıymetliydi, el emeği göz nuruydu. Evde ne kadar halısız, kilimsiz boş alan varsa, o boşluğu paspas doldururdu.



Sarı Süpürge Eskiden yerlere hafif su serpilir ya da bu sarı süpürgelerin ucu ıslatılırdı ve yerler öyle süpürülürdü. Gerek toprak olan evin önü, gerek evin içi, gerek dam yıkarken sadece bu süpürge kullanılırdı. Yerlere arada tohumları düşerdi ama çok da güzel süpürür temizlerdi etrafı.



Divan Eskiden köy evlerinde kullanılan, şimdilerde yerini çekyat, kanepe ve koltukların aldığı, rahatlığını hiçbirinin sağlamadığı, somya olarak da bilinen ve keresteden yapılan bu mobilyanın rahatlığı değme mobilyalara taş çıkarır nitelikteydi ve hala bazı evlerde kullanılmaya devam edilir.




Hurç Genelde çeyizlikler bunların beyaz olanlarında saklanırdı. Tercihin beyazdan yana olması da beyazın saflığın, temizliğin emaresi olmasından ileri gelirdi. Genelde dolapların tepesine konur, evin erkeği için indirip kaldırılmaları eziyet olurdu. Şimdilerde farklı renkleri ile yine kadınların hizmetinde olan bir eşya.



Çekyat Örtüsü İnsanları çekyata oturtmamak için icat edilmiş, bir türlü toplu durmayan, sürekli aşağıya doğru kayan, tozdan kirden uzak tutuyor olması nedeni ile her annenin tercih sebebi örtülerin girmediği ev yoktu eskiden.



Davul Fırın Fizik itibariyle haşmetli, büyük, yuvarlak bir fırındı. Kullanılmadığı zamanlarda genellikle buzdolabının üstünde bekletilirdi. Vazgeçilmez mutfak gereci olan bu fırın türü, hala bazı ankastre mutfak sisteminin bulunduğu villalarda bile varlığını ısrarla sürdürmektedir.



Yemek Sinisi Evlerin olmazsa olmazıydı, sofra bezi ve yükseltmek için kullanılan ara kasnak vasıtasıyla, üzerinde yemeklerin yendiği, fast-food ve yemek masası kültürüne geçiş nedeniyle kullanımının azaldığı, yerde yemek yeme kültürüne ait yuvarlak tahta veya metal bu mutfak eşyasında herhalde birçoğumuz bir şeyler yemiştir.
















Alıntı.






















________________

~ E & B ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:43.