IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç36Beğeni

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Ekim 2021, 18:15   #1
BiTTi DiYe ÜzüLDüğüM TeK ŞeY SaRjıM🤜🤛
Bitti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Webmaster ve Tema Uzmanı umiT ile Röportajımız

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


LadyBird: Merhaba umiT nasılsınız?

umiT: İyim teşekkür ederim siz nasılsınız ?

LadyBird: Bende iyiyim teşekürler. Sorularıma baslamadan once röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için IRCForumu.ORG ailesi olarak teşekkür ederim.

umiT: Adım soyadım ümit özay 25 yaşındayım. Boluluyum boluda yaşıyorum. İnşaat ve İşletme mezunuyum, Şuanda irc platformunda herkesin bildiği bir firmada çalışmaktayım. Googleye yazı yazmaya başladığı andan itibaren internet arayüzünde görebileceğiniz her işi yapmaktayım. Tabi google var olan internet sektörünün %5 lik bir kısmında yer alsada

LadyBird: Memnun oldum kendi adıma sanal maceraniz, bu islere yonelmeniz nasıl başladı? Herkesin var bir hikayesi sizin hikayeniz nedir?

umiT: 2009 Yılında oyunlarla gelen serüvende, ilk internet sitemi açarak başladı. İlk etapta seo kısımlarına merak sararaktan daha sonra yazılım kısımlarına, beraberinde grafik vb. birçok mecralara meraklarım sonucu başladı.


LadyBird: Birde site acmissiniz ne güzel cok erken başlamışsınız. Bu merak görüyorum ki sizi iyi yerlere getirmiş pismanlik getiren meraklardan olmamış.
Ne kadar emin adimlar attığınız anlıyorum şuanda.
Yapmış olduğunuz işte her zaman başarılısınız. sizi nerdeyse tanımayan yok belli bir yer edinmişsiniz Peki Bir webmaster olarak, sizi web dünyası na ceken en onemli neden nedir?


umiT: Evet pişmanlık heves ve istekler doğrultusunda gelişti. Daha sonra yaptığım emeklerin bir yerlere geldiğini görmek ve bundan mutlu olmak beni dahada web platormuna bağladı.

LadyBird: İnsanın sevdiği isi yapmak kadar güzel birsey yok.
Teknolojideki ilerlemelerden faydalanmak tasarımcılara her zaman taze, dinamik ve profesyonel web tasarımı içinde uygulayacakları izin, hareket ve yenilik katmak için özgürlük verir. peki uzun zamandır sanalda olman eski ve yeniyi elestirmek gerekirse aradaki farki Nasil anlatırsın?


umiT: Eskiden bir yazılım cms sistem yapıldığında uzun bir süre sizi idare ederdi, Bir tasarım yaptıgınızda sabit belli değerler vardı, mobil zorunluluk yoktu. Şimdi ise cms sistem yaptığınızda direk kısa bir süre içerisinde devamlı yazılımı güncellemeniz gerekir, yazılım sürümü değişiyor beraberinde tekrar kodları güncellemeniz gerekiyor, tasarım yönünde ise mobil uyumluluk geldi ızgara sistemi kolon yapısına geçildi fakat buda birçok kısıtlamayı beraberinde getirdi daha birkaç yıl önce yeni yeni bunlar aşılmaya başladı tekrardan devamlı yeni sistemler yazılımlar çıkıyor yeni kütüphaneler hazır sistemeler çıkıyor beraberinde bizimde bunları takip etmemiz yeni gelişen teknoloji ile yazılımları ve sistemleri onlara uyumlu entegreli yapmamız gerekiyor bugün yapılan bir iş proje 2 yıl sonra veya daha erken veya daha geç güncelleme istiyor, Yenilik sistemlerine ayak uydurmadıgımız takip etmediğimiz sürece bu sistem içerisinde kaybolup gideriz. O yüzden yaptığımız iş çok emek, yeniliklere devamlı açık olarak ayak uydurarak gitmekten geçiyor.

LadyBird: Peki, Bir web sitesi için Harcadigin en uzun zaman dilimi?

umiT: Dinlenerek harcadığım zaman dilimi 2-3 günü buluyor aralıksız en uzun 12 saat falan uğraştıgım zamanlar oldu. Bazen büyük projelerde ayları bulabiliyor.

LadyBird: Yaptığın işi takdir ediyorum cok emek veriliyor ciddi Bir zaman dilimi. tabiki artı ve eksileri oluyor, Yapıpta sonradan pişman oldugun projeler oldu mu? Yani birde dışardan bir gozlemleyici gibi bakip kendini eleştirdin mi? UmiT bu olmadi deyip bastan başladın mı?

umiT: Evet mesela birkaç gün önce tarzsohbet.com tasarımını yaparken 3 tane tasarımı çizip çöpe attım. Kafamda istediğim şablonu oturtana kadar uğraşıyorum. Beğnemessem çöpe atıyorum. Sohbet sektörü o kadar kısıtlı bir sektör ki sohbet girişini yatay yapıyorsun mesela fakat yatay istemiyorlar kutu şeklinde istiyorlar menüyü sola yapışık yapıyorum üstte olsun diyorlar sohbete bağlan butonu 1280x720 laptop boyutunda gözüksün aşağıda kalmasın diyorlar tabi bizde müşteri ne isterse o şekilde yapıyoruz. Bugüne kadar bir projede başlayıp pişman olduğum 1 defa başıma gelmişti o zamanlar bu sektöre ilk başladığım için tam adapte olamamıştım. Kendimi her yaptığım projede birçok yönden eleştiriyorum. Fikirler alıyorum. Çünkü benim görmediğimi başkası görebilir.

LadyBird: Harikasiniz insanin kendini eleştirmesi artılarını ve eksilerini bilmesi çok güzel. İnsanlarin memnuyeti tabiki onemli sadece bu projeyi veren değil giriş yapıp kafa dağıtmak isteyen insanlarin gözüne gönlüne de hitap etmeli.
Birçok internet kullanıcısı sayfaya önce göz atar, sonra okur. bu yuzden görseli de cok onemli dikkat cekmeli en onemlisi merak uyandirmali sizlerin rolü nedir? Mesela ben geldim ama kararsızım. beni yonlendirme açısından onerebileceginİz ne olur?


umiT: Tasarım işi çok zahmetli iş verilen zaman çok önemli tasarımı iyi yaparsınız bu sefer döküm kodlama kısmı çok uğraştırır döküm yapsanız, seo uyumlu olması gerekir, sayfa hızı iyi olması gerekir, mobil uyumlulukta en iyi şekilde olması gerekir, google schema veri algoritması ( sitenize girdiğinde botun nerede neyin olduğunu ) en iyi şekilde anlaması için iyi ayarlanması eksiksiz ayarlanması gerekir. Size tavsiyem ilk etapta bir site hazır wordpress sistemi ile başlayıp makale yazarak seo eklentilerini iyi kullanmayı öğrenip ona göre ayarları girerek sitenin yükselmesini sağlayabilirsiniz. Tabi bir ipucuda şöyle vereyim Googlede en çok aranan fakat rekabeti olmayan kelimelere oynamak onlara göre makaleler yazmak wordpress veya cms sistemleri için en iyisi olacaktır.

LadyBird: internet sektörüne adım atan girişimcilerin SEO konusunda kafalarında bir takım sorular oluyor. Peki bu yeni nesil girişimciler nasil baslamali ilk plan nasil ne olmali?
Egitim sart tabi ne zaman hazır olur? Tamamdir cesaretini topla gerekenler sende yürü diyebileginiz donanim ne olur?


umiT: Önce heves ve istek olmalı daha sonra, çok araştırma yapmalı, makale içerik girerek başlamalı daha sonra kendilerini geliştirdikçe ya devam etmeyi yada bırakmayı seçecekler, Cesaret için hiç bir zaman siteyi spama veya ban durumuna düşürme olaylarından korkmamalarıdır yapılan hatalar bir dahaki yapılan işlerde daha temkinli dikkatli olacaklarının göstergesi olacaktır. Tabi bu işin başı cesaret, istek ve heves olarak başlanmasıdır.

LadyBird: Cesaret başarmanın yarısıdır. İsteksiz bir isi sonuclandirman zaten imkansız. Irc dünyasında web sohbet siteleri icin tema tasarlıyorsun temada renk duzen vs vs. Neler dikkat ceker bu ise yeni baslayanlara bu konuda verebilecegin bilgileri bizimle paylaşır mısınız?

umiT: Sohbet sistemi portal, kadın vs. tarzı artık kolay kolay kimse tercih etmiyor renkli (renk uyumlu), tasarımlar, göze hitap eden sohbet sistemi için ve görsel yönünden hoş olan tasarımlar en önemli etken oluyor. Sohbet camiasında dikkat çeken sadece bu ikisi ön planda çok önemlidir.

LadyBird: Bu degerli bilgiler cok yararlı biliyorsunuz her verdiginiz bilgi bir hazine niteliğinde yeni baslayanlara ışık olacaksınız. Sayfanın doğru görüntülenmesini artırmak, her defasında aynı performansı almak için; Farklı tarayıcılarda ve işletim sistemlerinde sorunsuz çalışabilecek bir web sayfası tasarlamak icin ne gerekiyor?

umiT: Minimum css minimum javascript, minumum kod hatası olması gerekiyor. Css in çok iyi kullanılması, vaktiniz varsa kendi sistemlerinizi veya bootstrap, tailwind gibi hazır sistemler kullanarak stabil sorunsuz çalışacaktır.

LadyBird: Pek çeşitli yazı tipleri kullanımıyla bir web sitesinin tasarım kalitesini artırmak mümkün mü? Peki nasil?

umiT: Yazı tipleri için, google fonts da yer alan yazılar tarayıcılar sistemler ve kullanıcılar için en uygun yazı tipleridir. Yazı tipleride tasarımdan tasarıma farklı kullanmak farklı görüntü ve sistem açısından önemli yeri olacaktır.

LadyBird: Sitemize eklediğimiz içerikleri hızlı İndex almalarını nasıl sağlarız ?

umiT: Webmaster tools üstünden google gibi getir vardı eskiden şimdi de var o şekilde yaparak index almasını sağlayabilir sitemap pingleyebilir, veya varsa özel yazılımınız google botlarına aralıklarla ping gönderebilirsiniz.

LadyBird: SEO için en etkili pluginler nelerdir ?

umiT: wordpress için all in seo pack, yoast, rank math hemen hemen hepside aynı işlevleri yapmaktadır.
Ücretli sürümlerinde görsel seo, schema vb. birçok sistem dahada detaylandırılmıştır.


LadyBird: Kullanılacak grafik ve metinler belli düzende olmalıdır. Web sitelerinin önemli bir hedefi de kullanıcıların ilk bakışta aradıkları bilgiyi hızlıca bulmalarına yardımcı olmaktır. Bu, tasarımın dengeli olması icin ne gerekiyor ?

umiT: Soldan sağa -> yukarıdan aşağı şekilde google taramaya başlar o yüzden logolar solda en üstte yer alır genellikle logo içerisinde linkleme yapılır, tasarımın dengeli olması için siteye giren kişi basit bir site ise kullanıcı hemen bakar çıkar önemli olan kullanıcıyı daha fazla sitede tutmak için ekstra fonksiyonel sistemler eklenmeli örnek e ticaret sitesi var diyelim kullanıcıya aradıgını hemen göstermeli üst kısımlarda daha sonra ufak detaylar ile etiket, yorumlar, oylama, üyelik paneli, üyelik panelinde rozet rank gibi sistemler vb. birçok sistem olursa kullanıcı aradıgını daha hızlı bulmalı ve bulduktan sonra sitede tutmak için alternatif birçok kalıp sistem yapılmalıdır ki google kullanıcının sitede ne kadar durduguna cok bakmaktadır.

LadyBird: İçerik yönetim sistemleri nelerdir ?

umiT: Wordpres, joomla vb. bunlar hazır bir nevi içerik sistemidir. Tabi dünyada en çok kullanılan sistem wordpressdir. Bunlar da hazır bir sistem mevcut. Bu sistem içerisinde temalı, temasız sistemleri entegre ederek bir nevi admin paneli ve içerisinde birçok opsiyon sistem barından hazır kalıplardır diyebiliriz.

LadyBird: Anahtar kelime belirlemek için herhangi bir araç var mı ?

umiT: Evet Googlenin sunduğu Keywords planner, Yandex için wordstat gibi platformları kullanabilirsiniz burada bir kelimenin aylık yıllık istediğiniz süre zarfında tıklanma hiti görebilirsiniz rekabet durumunu, vb. detaylıca görebilirsiniz. Bunların dışındada birçok araç var ama benim kullandığım genelde wordtracker

LadyBird: IRCForumu.ORG ailesi olarak Coook teşekkür ederim verdiğiniz içten cevaplar icin. Peki röportajımızın sonuna geliyorken eklemek istediğiniz birşeyler var mı?

umiT: Herhangi birşey yok röportaj için teşekkür ederim. Herkes sevdiği işi yaparsa verdiği zamanı ve çalıştığı sürenin nasıl geçtiğini bilmiyor. Ve şunuda ekleyim Dünya'nın en zor işi insanlarla uğraştığınız iş ve onları memnun etmeye çalışıyorsanız İşte bu Dünya'nın en zor işidir.

LadyBird: Kesinlikle katılıyorum cok zor ve sabır isteyen bir iş yapıyorsunuz tabiki aşkla yapıyorsunuz. Bence sabırsız olanlar yelkenmesin bu işlere siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum cidden benim pek sabrim yoktur galiba bunlari yapamam ama seversem o is baska. Birde şöyle bir şey vardır. İşiniz bitince insanlar memnun kalip teşekkür ettiklerinde gercekten o mutluluk baska oluyordur sizin için. Hakkiyla yapılmış bir is, kusursuz bir çalışma ve memnuniyet iste bu harika

Verdiğiniz her cevap icin teşekürler. Bu güzel söyleşi ye eşlik ettiğiniz için gercekten mutlu oldum


umiT: Evet sadece yaptığım iş açısından bunu söylemiyorum, Birçok sektörde bu şekildedir diğer arkadaşlarda çalıştığı yaptığı işler kaynaklı bu durumu çok net biliyorlardır. Ben bu güzel söyleşi için size teşekkür ederim.

LadyBird: İyi günler dilerim bundan sonraki projelerinizde basarilar ve kolaylıklar dilerim yolunuz açık olsun

umiT: Sağolun herşey için teşekkür ederim, Sizinde hayatınızda sağlıklı, huzurlu başarılar dilerim inşAllah
IneGoL, Oktayy, S4S ve 5 diğerleri bunu beğendiler..
________________


 
Alt 08 Ekim 2021, 18:25   #2
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu alemde kendini ıspatlamış sayılı webmasterden biridir. Harika temalar tasarlıyor. Hepsi birbirinden güzel ve hoş. Allah klavyene zeval vermesin.

Röportajda her şeyi birebir içtenlikle anlatmış sağolsun.

Bu güzel röportaj için emeklerinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] & @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bitti ve umiT bunu beğendiler.
________________

Öpüşmek; alt katı kiralamak için, üst katta yapılan anlaşmadır..
 
Alt 08 Ekim 2021, 18:27   #3
BiTTi DiYe ÜzüLDüğüM TeK ŞeY SaRjıM🤜🤛
Bitti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskr ederimm

umiT bunu beğendi.
________________


 
Alt 08 Ekim 2021, 18:28   #4
emotions and memories
Rü_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Başarılarınız daim Olsun @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bitti ve umiT bunu beğendiler.
 
Alt 08 Ekim 2021, 18:30   #5
BiTTi DiYe ÜzüLDüğüM TeK ŞeY SaRjıM🤜🤛
Bitti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskr edrim canim

________________


 
Alt 08 Ekim 2021, 19:03   #6
Kayıtlı Üye
yoSun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]in temalari gercekten cok tatli. İsini zevkle yapan biri oldugunu roportaji okumadanda tahmin etmistim basarilarin daim olsun ümit

Sende baya ugrasmissin @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik

umiT ve Bitti bunu beğendiler.
________________


Çünkü sen çölüme yağmur oldun
 
Alt 08 Ekim 2021, 19:17   #7
BiTTi DiYe ÜzüLDüğüM TeK ŞeY SaRjıM🤜🤛
Bitti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskr edrim canim

yoSun bunu beğendi.
________________


 
Alt 08 Ekim 2021, 19:39   #8
Ya Hep Ya Hiç
Oktayy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Harika bir röportaj olmuş ikiniz de çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.

Bitti ve umiT bunu beğendiler.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 08 Ekim 2021, 20:17   #9
S4S
AdanaDemirSpor
S4S - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize Sağlık Çok Güzel Röportaj Olmuş arkadaşlar

umiT bunu beğendi.
________________


Sen Yeter Ki Çocuk Gibi Davran Gönlümde Salıncağın Hazır Bebeğim ~

#ads
 
Alt 08 Ekim 2021, 21:21   #10
BiTTi DiYe ÜzüLDüğüM TeK ŞeY SaRjıM🤜🤛
Bitti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskr edrim

Oktayy bunu beğendi.
________________


 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:14.