IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Web Dünyasından Röportajlar (https://www.ircforumu.org/web-dunyasindan-roportajlar/)
-   -   QBilişim Sahibi Set ile Röportajımız (https://www.ircforumu.org/web-dunyasindan-roportajlar/24839-qbilisim-sahibi-set-ile-roportajimiz.html)

Bitti 29 Ekim 2021 06:31

QBilişim Sahibi Set ile Röportajımız
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


LadyBird: Merhaba Set öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için IRCForumu.ORG ailesi adina teşekkür ederim. Nasılsınız?

Set: Merhabalar, röportaj için ben teşekkür ederim, siz nasılsınız ?

LadyBird: Bende iyiyim teşekürler. Her zamanki gibi yine klasik sorumuza gelelim az cok seni bu mecrada tanıyoruz tanımayanlar için set kimdir? Bize kendinden biraz bahseder misiniz?

Set: Allah daim etsin hep iyi olursunuz inş, bunun dışında Set kimdir sorusuna gelirsek, ismim Sinan 30 yaşında'yım dogma büyüme urfa'lıyım, istanbul'da suan ikamet ediyorum aklıma gelen bunlar suan kendim için belirtebilecegim
Kendimden bahsetmeye gelirsek Genelde iş kolik biriyim, bunun dısında futbol oynamayı ve spor yapmayı seven, yakın arkadaşlarla fırsat buldukca yan yana gelen sıradan normal biriyim diyebiliriz

LadyBird: Memnun oldum Kendi adıma, İnsan heleki sevdigi isi yapiyorsa daha bir keyifli bunun yani sıra sağlık için önemli olan sporu ihmal etmemeniz harika sosyal birisiniz. Sanal ortamina giriş yapma hikayemiz ayri tabiki peki sizin serüveniniz nasıl başladı?

Set: Sanal hayatım 2005'ten beridir bulunuyor, evde internete girip ilk girdigim site dönemin büyük sunucu'larından kelebek.org 'da başlamıştım, o zamanlar normal sohbet falan derken cevre oluşmaya başladı, cevre ile birlikte daha cok insan tanımaya başlıyorsunuz, aradan 1 sene geçtikten sonra bazı komutlar için webin yetersiz kaldığını görünce mirc programıyla tanışma fırsatım oldu, bu alem'e girmek için herkes bilir birşeyleri anlamak için ilk helper olmak gerekir, help oyun'uyla haşır neşir olmaya başladıktan sonra helper'lik vs derken başka sunucular oldugunu ögrenmeye başlayınca onlarada girme fırsatım oldu, sonra emektar' halil (XcLuSive) 'nin bir botuna denk gelmiştik sunucusuna yazdıgı dönemde, sonra merak sardım biraz, araştırıp denemeler yapardım devamında mirc editleme vs basladım, sonra sevdigim mynet'in eski genel yönetici abim sunucu açmıştı benden bir koruma botu istemişti, o sekil böyle bir maceraya giriş yapmaya başladık, seneler ardı kesilmedi hep geliştirdim kendimi o dönemden beridir, bana kimse ögretmedi, her şeyi kendi araştırdım, dökümanları okudum vs derken, seneler geçti gitti, ara ara uzun süreli kaybolmalarım olurdu real hayatıma daha öncelik verirdim, sonrasında bir arkadaş nebzesiyle bu işlere girmeye başladım, ilk başta yardımcı olmaktı sonradan işi büyütelim vs derken firmayı sıfırdan herşeyiyle tekrardan bastan oluşturduk, kendi aile'vi sebeblerimden dolayı 2 3 sene önce firmayi ona bırakip ben firmadan ayrılmıştım, sonrasında tekrar yeni bir firma açmak istedim, 2021 3.ci ayda yeni bir makina alip sıfırdan yeni bir isimle kendim bu işlere devam etmekteyim, daha bircok şey yazilabilirde bence bu bile fazla olmuş olabilir :))

LadyBird: Cok açıklayıcı bir hikaye:) Kendiniz geliştirmeniz ayrica bir güzel. Helperlikte yapmışsınız helper bir kanalin gorunmeyen kahramanları benim için. Uzun yıllardır sanaldasiniz peki o gunden bu güne neler değişti? Simdiki sohbet ve sanal ortami ve onceki arasindaki fark nedir?

Set: IRCd halen eski ortam, fazla bir degişen şey oldugunu sanmıyorum, ama kitlenin bilinc farkı degişimi bulunuyor, eskiden insanlar daha meraklıydı, suan biraz daha hazıra konmayı seven bir kitle olmuş diyebilirim, genel olarak bana göre degişen tek şey kitlenin bakış açıları yöneticilerin kullanıcıları tutmak için daha fazla olanak saglarken, insanları daha fazla köreltmişlik olduklarını söyleyebilirim, yeniligin(akıllı telefonlar, internetin yaygınlaşması gibi.) insanlara ulaşmak için daha kolay ortam sağlasada, kitle hazıra alışması demek tabiki ileriye dönük çoğu şeyi degiştiriyor ve yöneticiler için dahada zorlaştırdıgını düşünüyorum

LadyBird: Kesinlikle genç kusagimiz biraz üşengeç ve hazira daha meyilli. Hemen her gün acilan sohbet siteleri o samimi ortamdan eser bırakmıyor kendimce. Farkli nickler ayni insanlar ve hep bir kaçış var.
Coder olmaya nasil karar verdiniz size bunu cazip kılan neydi?


Set: Bu ortamları ayakta tutmak için bazen gelişmekte gerek tabi, onun dışında işin garibi ben hiç kendime coder demedim, sadece yapmak istediğim şeyleri yapabilmek için hep geliştirdim kendimi, insanlada daha fazla yardımcı olmak ve yeni birşeyler çıkartmak için gerekli bilgi haznemi doldurmaya çalışırım, yaptıklarım şeyler sonucu insanlar bir ad olarak coder demeyi seçiyorlar, bu onların bana verdikleri isim, bana göre ben sadece yapmak istedigini yapabilen biriyim :))

LadyBird: :) tebessüm etmemek elde degil gerçekten işine asik bir adam var karşımda. İRC/d alemine farklı soluk getirecek veya farkındalıkla ivme kazandiracak bir projeniz varmı? Varsa bundan biraz bizlere bahsedebilir misiniz?

Set: IRCd için tabi kendi fikirlerim var, tabi bunları gerçekleştirmek için birincisi onu yapacak kişileri bulmak, ikincisi ise kendin yapmak, birinci secenegi gercekten seçmek istesemde her zaman sonu husran oluyor ve projeler cogu zaman askıya almak zorunda kalıyorum, ikincisi ise kendiniz yapmak ve bunun için yeterli bilgiye sahip olmak gerekiyor, ben mirc dışında html,css,javascript,php, nodejs gibi dillerdede hakim olmaya tamamen çalışıyorum, ve bunlarda ilerde hem mobil hem ircd için daha degişik projeler hazırlıyorum
Bunlar içinde en cok nodejs alt yapisi biraz yoruyor, ama html css javascript php gibi diller ve mirc gibi dilleri bir arada suan rahatlıkla bircok proje çıkartmıs bulunuyorum, bunlara örnek mesela TurkIRC.ORG gibi sadece ircd sunucuları için yapilmiş bir örnek verebilirim
QBilisim.Com olarak hep yeniliklere açık ve müsterilere daha iyi hizmetler için kısaca her daim çabalamaya devam ediyorum


LadyBird: Harika yenilikler her zaman ilgi çekiyor buda isiniz için vitamin. Bu projelerin yararli ve daha ileriye götürecek bir çıta daha yukselmenize sebep olucaktir.
Günümüzde unrealircd olarak ufak ufak ivmeler oluyor ve sizin hoşunuza giden bir kodlama var mıdır? Varsa eğer sizce daha nasıl iyileştirme ile daha kullanışlı ve kullanıcı odaklı haline getirilebilir ?


Set: Unrealircd gerçekten geliştiriyor kendini tabi, gerçekten güzel düzenlemeler yapmışlar mesela koruma ve hacklenme için gerçekten sağlam degişikliler yapmışlar yeni versionlarında, ama size baştada demiştim, hazıra alışmış bir kitle var ve bu sebeble daha bizim suanki kitlemiz, o yeniliklere ayak uyduramıyor sebebi ise kullanamıyorlar, cogu bilincili yöneticiler bir nebzede birşeyler yapabilirler olayı yavasca çözebilirler ama yeni kullanıcılar için o sistemlere alısmak gerçekten baya zor geliceginden suan kimse yeni versionlara geçemiyor, bunun dışında istenilen özellikleri yeni sistemlere yapılandırmakta var, onların dökümanıda seneler alacak şeylerdir
Kısacası ne kadar yenileselerde, kullanılmadıktan sonra bir anlamı kalmıyor


LadyBird: Kesinlikle katılıyorum kullanisi önemli ve zorlaniyor yeni nesil daha basit ve ilgi çekici olanlara yöneliyor.
Peki bir bot kodlamak için neler sahip olmak gerekiyor?


Set: Malesef öyle, öncelikle tabiki kodlamak istediginiz dildeki yazılım dilini bilmek gerekiyor, sonra ne işlev yapacagınıza görede yapısını yazmak ve yeterliligini sağlıcak alt yapıyı düzenlemek, devamındada istenilen işlevi sağlıcak algoritmasını kodlamak gerekcektir
basit anlatım olduda, yapmas farklı bir olay belirteyim (:


LadyBird: Bu projelerden nasibini alan site sahipleri koruma olarak ta seviye belirleyebilirler mi? Saldiri aninda bir cita daha yuksek koruma mesela:)
Pek anlamam aslinda bu islerden gelişigüzel dalıyorum röportaja bu korumalarda sizden mi geciyor acaba merak ettim:))


Set: Farkediliyor emin olabilirsin, ben o yüzden sizin anlıyacagınız dilden birşeyler anlatmaya çalışıyorum
Genelde korumalar tabiki seviye olarak ayarlanılır, ama bir koruma'yı koruma yapan, zararlı şeyleri tespit etmektir
Kullanıcılara zarar veriyor'sa %1 oran bile yüksek olarak algılanabilir
Bir korumada öncelik kullanıcı dostu olması ve 2.cisi saglamlıgıyla spam yazılımları engellemesidir
Ben size söyle belirteyim, kimse başkasından aldıgı birşeyi belirtir'mi, ben bunu gördüm buna göre düzenledim diye ?
Ama ben direk burada belirtiyorum mesela, benim yazılımlarım sadece bana ait şeyler, hiç kimseden bir kopy yapmadan özgün olarak buldugum şeyler
O taraftan kafam rahat sekilde belirtebilirim ben
Bunun dışında bir kaç şey daha denilebilir aslında koruma saglayan insanlarada, gerek duymuyorum, herkes neyin ne oldugunu biliyor diyip geçeyim (:


LadyBird: Bunu farketmeniz güzel o anki ruh halimi yansıtıyorum acemilik diyelim:) insanin kendine özgü yaptığı islerden mesuliyet olmasi ve dibine kadar arti ve eksisi ile kabullenmek ic rahatligina sebep oluyor harika:)
buda insanlarin guvenini rahatlikla kazanmaktir benimdir ben yaptım demek insana bir rahatlık veriyor:)

Bu işlere merak saran ve öğrenmek isteyen kişiler bazı şeyleri temel olarak bilmeli ve unrealircd ,İnspirc/d,hybrid ve ircservices üzerine bir bilgi elde etmek istersek neler söyleyebilirsiniz ?


Set: Unrealircd ve ircservices'in bircok düzenlemesini bilmek size sunucuda tam hakimiyet sağlar, hem koruma hem kullanıcıları için nası rahat edicek sekilde ayarlamaları yapmaları için bence cok güzel şeyler. Helperlik olsun oper korumutları olsun bunlar sizi her zaman +1 olarak görmelerini sağlıcaktır. artıları daha bitmez tabi, bir yazılım dilini görmek digerlerinede bir nebze anlamanızı sağlar, anladıkca ilerletmek isterseniz alt yapı görevi bile görebilir.
Bu sizin vereceginiz cabaya baglıdır.

Hiçbirşey boşa degildir, Alfabe bile 29 karakter, tek tek bir anlam ifade etmezler, ama birleşince kelimeler, kelimelerden cümleler oluşur
O yüzden birşeyler yapmaktan korkmayıp, bir adım atmaları gerekmekte bana göre, ögrenmekten korkmayın, ögrenmek güzeldir :))


LadyBird: Ogrenmek ve bilgine bilgi katmak cok guzel heleki paylaşırsanız dahada güzel:)
inanmak başarmanın yarısıdır sözünü hatırlatıp sadece biraz cesaret diyorum ve sorumuza geciyorum.

Yeni nesil genclerimiz kıpır kıpır ayak uydurmak zor eskisi gibi merak olmasa da yeni başlayanlar veya bu kodlama konusuna merak eden kişilere artı ve eksilerinden bahsetmek gerekirse neler dersiniz? Bu işe başlayanlar öncelik hedefleri ne olmali nerden ve nasil başlamalı?


Set: Bana göre iki şekil codlamacı var, birincisi yapılan birşeyi geliştirmesini sağlayanlar, ve yeni birşeyleri bulup olusturmasını sağlayanlar, ben 2.ci secenegim genelde, hep yeni fikirler ile ismim çıkmıştır, verecegim tavsiye ise Sadece bir adım atmaktan korkmamalarını, birşeyleri olusturmanın ne kadar güzel olabilecegini düşünmelerini isterim veya yapılan birşeyi daha ne kadar geliştirebileceklerini, codlama işleriyle ugrasmak sizi her konuda degişim gösterecektir, hem real hayatınız hem sanal olarak duruma göre degişiklikler katacaktır, sadece korkmayıp adım atmaları gerekmektedir

LadyBird: Ya her insanin düşüncesi farkli bazen sordugumda genclerimize tavsiyeleriniz nelerdir diye ne isin var sanalda git baska birseyle ugras derler o kadar güzel bilgiler paylastinki çoğuna ışık olacaktır. Her bilgi bir hazine.. hayırlı olsun diyerek firmanizin daha iyiyerlere gelmesinj diliyorum peki hem cod işleriyle ugrasip hemde firmanız bulunuyor, peki firmanız hakkında bilgi verirmisiniz, hangi sektörlerde ilerleyip müsterilerinize bakış açınız, ileriki hedefleriniz veya projeleriniz vs bulunuyor'mu anlatabilir misiniz ?

Set: Firma ismim [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] - IRCd / Web / VDS Hosting ve Seo Optimize / Baclink - gibi bir çok sektörde hizmet vermektedir, herşeyi kendi hazırlayan müsterileri için hep geliştirmeye çalışan kadrosunda işinde gerçekten iyi insanlar bulunan bir oluşumuz, herşey kendimize özel ve hiç bir dışarı bagımlısı olmayan firmalardan biriyiz, Kendime nasıl hizmet edilmesi istiyorsam, müsterilerimede o şekil hizmetler veriyorum veya çabalıyorum, cevremde ve benle çalışan insanlar bunu hep görür, birşeylere sebeb aramak yerine çözümler sunmayı daha cok uygularım, sonucta birşeyler sebebiyat verecek şeyler hep olur, benim işim cözümlerle hizmetimi sağlamak her zaman, Firmamda kendimize özel yazılımlar her daim bulunur, piyasada olmayan şeylerde bile müsterilerimize o hizmeti bulup kullandırmak ugrasmayıp, genelde onlara özgü çalışmalarla onların aldıgı hizmete yarar sağlıcak çalışmalarlada destekleriz, anlatabilecek o kadar cok şey varki bu konuda bagımsız bir devlet gibi derim bazen kendime, kimseye bağımlı olmadan müsterilerine hizmet vermek kadar güzel birşey yok bana göre yazılım veya tasarım veya programlar gibi her konuda kendini geliştirmiş kadro olunca tabi bunları yapmak ve her gün dahada büyümeye devam eden müsteri kitlemize yardımcı olmak cidden çok güzel bir his diyebilirim

LadyBird: Güzel yerlere geliceginizden eminim saglam adımlarla ilerlemenin sonuclari kusursuzdur. Röportajın sonuna geliyorken IRCForumu.ORG hakkindaki düşüncelerin nelerdir?

Set: Elimizden geldikce birşeyler yapmaya çalışıyoruz, inşallah başabiliyoruzdur umarım.
IRCForumu.ORG güzel bir ortama çeviren sizlersiniz, asıl biz teşekkür ederiz bize böyle bir ortamı gösterdiginiz için, verilen emekler gerçekten görünebiliyor, ilerde daha güzel yerlere gelecegini umut ediyorum, roportaj için ben ne kadar kendimi uygun görmesemde, siz uygun görmüşsünüz, bunun içinde teşekkür ederim


LadyBird: Degerli vaktinizi banada ayırdığınız için ben teşekkür ederim.:)
Verdiginiz bilgiler ve sohbet tadinda olmasi ayrı bir keyifti benim için. Röportaji bitirmeden eklemek istediğiniz birşeyler var mı?:)


Set: Evet aynı şekil düşüncelerimiz, eklicegim şeyler yok zaten cok güzel sorularla herşeyi belirttirdiniz, bana kalan ise teşekkür etmek kalıyor, umarım herşey dilediginiz gibi olur sizinde, iyi günler dilerim

LadyBird: Hayatınızda bol sans ve daha iyi yerlere gelmeniz dileği ile Teşekkür ederim iyi günler

Absent 29 Ekim 2021 06:41

Sinan bu aleme hep artı kattı. Sektörün en iyilerinden.. İşinin ehli ve paradan önce her zaman insanlara yardımcı olmayı isteyen birisidir. Çoğu zaman geri planda kalsa da onu tanıyanlar, yaptıkları ile bu sektöre neler kazandırdıklarını çok çok iyi bilir. Çok mütevazi ve kibardır. Bir çok kişi gibi ben yaptım, ben biliyorum demez asla. Mutlaka tanımalı ve tanışmalısınız kendisi ile.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gerçekten harika bir iş çıkartmışsın. Gerekli her şeyi sormuşsun ve Sinan'da tüm içtenliği ile anlatmış. İkinizin de emeklerine sağlık.

QBilişim senin için hayırlı olsun Sinan. İnanıyorum ki senin iyi niyetin, dürüstlüğün ve paradan önce hizmet düşüncen ile hak ettiği yerlere gelecektir. Başarılar dilerim.

Bitti 29 Ekim 2021 06:59

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tskr ederimm gercektende cok mütevazi bir bey kendisine tskr ederim birkez daha:gulumseme:

EsrarLı 29 Ekim 2021 07:21

Emeğine saģlik güzel röprtaj olmuş. Hayirli olsun insallah

Danger 29 Ekim 2021 07:48

Sinan baba seviliyosun alemde teksin degisilmezsin sinan baba sen bizim herseyimizsin :) gece aricam

yoSun 29 Ekim 2021 11:57

Set ve Aeg demek irc demek. İsini layikiyla yapan güzel insan basarilarin daim olsun.

CRown 29 Ekim 2021 12:32

Keyifle okudum, güzel bir röportaj olmuş. Başarılar dilerim.

KahKaha 31 Ekim 2021 04:21

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ün de belirttiği gibi, “gidin arkadaşım, buralarda ne işiniz var” denilmeyen/ima edilmeyen, benim denk geldiğim, ilk röportaj. Sanal dünyadan para kazanıp veya keyif alıp, aynı mecralara çamur atma gafletine düşmemenizi takdir ettim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
Bir diğer takdir ettiğim nokta ise şu cümleyi gönül rahatlığıyla kurabiliyor olmanız:
Alıntı:

Ama ben direk burada belirtiyorum mesela, benim yazılımlarım sadece bana ait şeyler, hiç kimseden bir kopy yapmadan özgün olarak buldugum şeyler
Başarılarınızın devamını dilerim. :sapka

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]cüğüm, yine harika bir iş çıkarmışsın :opucuk:

Bitti 31 Ekim 2021 13:36

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mm guzel yorumun için teşekkür ederim:opucuk:

Elya 31 Ekim 2021 13:54

Emeğinize sağlık.Başarılar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.