IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Uzay Uzay'dan Son Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2022, 09:59   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Teleskoplarin Gozuyle Derin Uzayda Gezegenler Nasil Kesfediliyor?

Bu teknikte Yildiz’in onunden gecen bir gezegen isiginda azalmaya neden olur. Izleme sirasinda duyarli IsIk olcumleriyle yildizin disindaki degisIklikler incelenerek cevresinde dolasan Bir gezegenin varligi belirlenebilir. Bu yontemin Radyal Hiz teknigi ve astronomi teknigine oranla avantajlari cok daha fazladir. Gecis yonteminde Bir gezegenin buyuklugu yani capi ogrenilebilir o gezegen icin cok onemli bir ipucudur. Bir gezegenin buyuklugu Radyal Hiz yontemi kullanilarak da kutlesi belirlenirse ote gezegenin yogunlugu ogrenilebilir. Sonrasinda da fiziki yapisi Kayalik mi gazlimi okyanusla mi kapli ya da su olma olasiligi gibi hakkinda bircok bilgiler edinilebilir. Bu teknikte gezegenin atmosferdeki gazlar ve bilesenleri de ogrenilebilir. Bir ornekle gezegen Yildiz’in onunden gecerken atmosferindeki gazlar Yildiz isiginin tac cizgilerinden bazilarini sogurur bu cizgilerin yeri ve kalinligi gezegen atmosferindeki gaz ve girisimlerini gostermektedir.

Bu teknikte elde edilen bir diger onemli Detay da gezegenin atmosferinden gecen ya da ustunden yansiyan yildiz isiginin kutuplanmasi. Yani pozisyonunu olculerek de hem gezegenin varligi hem de atmosferinin varligi belirlenebilir. Ayrica gezegenin isimasida olculebilir. Gezegenin yildizinin arkasina gectigi siradaysa yildizin parlaklik degeri gecis oncesi ya da sonrasi alinan degerlerden cikarilirsa kalan veriler sadece bu gezegene aittir.

Alinan bu verilerle de gezegenin yuzey sicakligi hatta uzerinde Bulut olusumunun olasi izleri belirlenebilir HD 200 9458 gezegeni bu yontemle kesfedilmis hakkinda bircok sey ogrenilebilmistir. Bu gezegen dunyamizdan 150 isIk yili uzakliktadir. Jupiter’in 1,3 kati, kutlesi ise Jupiter gezegeninin ucte birinden daha azdir. Kabaca yorunge uzakligi Gunes sistemimizdeki Merkur’un gunese uzakliginin 8’de 1’i kadar. Gezegenin yorunge sureci ise 3,5 gundur yolyan turu bir gaz devi gezegendir. Yorungesinin bir kismi bir tabirle dunyaya baktiginda 1999 yilinda gezegen yildizinin onunden gecerken gozlemlenebildi. Yani transit gecis yontemi ile bu gecis sonucu yildizin gorunur parlakligi Her uc bucuk gunde bir yaklasIk %2 azalmaktadir. 2013 yilinda ise Hubble uzay Teleskobu ile yapilan gozlemlerle atmosferinin yildizina yakinligindan dolayi buharlastigi ve kuyruklu yildiza benzer bir grup olusturdugu belirlendi. Ayrica gezegenin atmosferinde oksijen ve karbon tespit edilmistir. Sonrasindaysa uzay Teleskobu ile ayni teknikle yapilan gozlemde yuzey sicakligi 860 derece olarak olculdu. 2007 yili nisan ayinda Hubble Uzay Teleskobu gezegenin atmosferinde Ayrica buyuk miktarda su buhari tespit etmistir. Ayni teknikte kesfi yapilan bir diger gezegende TRES-1B bu gezegende Libra takimyildizinda bize yaklasIk 523 isIk yili uzakta. Bu gezegende yildizina cok yakin yolyan sinifi bir gaz devi yuzey sicakligi 726 derece. isimasi 0.14 araliginda bu gezegenler icin cok dusuk bir deger. Yani bu gezegen son derece karanlik Transit gecis teknigi disinda radyoloji teknigi kullanilarak gezegenin kutlesi de tespit edildi.



Teleskoplarin Gozuyle Derin Uzayda Gezegenler Nasil Kesfediliyor?Ayni teknikle kesfi yapilan bir baska gezegende Fransa’nin uzayda bulunan uydusu ile yapildi. Hic kuskusuz NASA’nin 2009 yilinda uzaya firlattigi Kepler Teleskobu Transit gecis yontemi ile gezegen kesfetme de bir numara. Bu teknikle kepler teleskobundan alinan veriler bize galaksimizdeki gezegenlerinin cogunun dunyayi yakin kutlelerde kucuk gezegenler oldugunu ve bunlardan yildizlarinin sivi suyu var olabilecegi uzakliklardaki yasam kusaklari icinde olanlarinin sayisinin cok fazla olabilecegini gosterdi. Ayrica Transit Gecis Yonteminin dezavantajlari da var. Bunlardan biri gezegen bulunabilmesi icin gezegeni yorunge duzlemini gozlemcinin gorus cizgisi ile ayni duzlemde olmasi gerekmesi. Yani izleyicinin yorungeyi yalnizca kenarindan bir cizgi halinde izleyebilmesi gerekir. Oyle bir dizilim olasiligi ise cok dusuk.

Bir gezegenin yildizinin ekvatoru izleyerek gecis yaparken izlenebilme olasiligi da matematiksel olarak yildizin capinin, gezegen yorungesinin capina olan orani ile belirleniyor. Kucuk yorungelere sahip gezegenlerin ancak yuzde on kadari yildizin Ekvator duzlemini izleyerek gecis yaparken gozlenebiliyor bu nedenle kesif olayi daha buyuk yorungeli gezegenler icin daha da hizli oluyor. Gunes’imiz benzeri bir yildizda dunyamizin Gunes’e olan uzakligini dusunursek yani bir astronomik birim ya da 150000000 kilometre kadar uzakliktan benzeri bir sekilde istenebilir bir Transit gecis yapmasi olasiligi %47. Ancak binlerce hatta yuz binlerce yildizi bir anda gozlemleyen transit gecis aramalarinda bulunan gezegenlerin sayisi Radyal Hiz Yontemi ile kesfedilenlerin sayisindan cok daha fazla. Yani bir deger dezavantajda iste burada. Izlenen gezegenlerin hangi yildiza ait oldugu belirlenemiyor. Dolayisiyla da bu teknigin guvenilirligine dolayisiyla da bu teknigin guvenilirliginin tam olabilmesi icin kesiflerin Radyal Hiz Yontemi ile de incelenerek sonucun dogrulanmasi gerekiyor. Burada onemli bir konudan da bahsetmek gerekirse, NASA 13 Haziran 2018’de uzaya yeni bir uydu firlatmisti ve basarili bir sekilde yorungeye yerlestirdi. Bu gecis yapan gezegen tarama uydusu Tess bir tur Kepler uzay teleskobunun devami niteliginde olan Tess’in en buyuk farki yaklasIk 500 kat daha fazla alani tarayabilmesi. Kepler galaksimizin belli bir bolgesini tarayabiliyordu. Tess belki de Kepler’in goremedigi yerlerine de bakabilecek test uzay araci ile izlemeler gecis yontemi kullanilarak yapilacak. Kisacasi Tess, uzayda hayat arayisinda insanligi bir adim daha ileri goturuyor.

Radyal Hiz Yontemi
Uzayda kutle cekimine bagli olan iki gok cismi yildiz yerine ortak bir kutle cekim merkezine etrafinda dolasir. Ancak yildizin kutlesi etrafindaki gezegenler den buyuk oldugu icin kutle cekim merkezi yildizin yorunge capinin icinde kalir. Bu durumda yildiza kendi icinde kucuk capli bile olsa bir yorungeye sahiptir. Yildizin hareketinde dongusel bir sapma olusturur. Eger bu sapma hareketi gorus alanindiysa yildiz gozlemciye gore cok az bir sekilde yaklasip uzaklasir ve bunu duzenli araliklarla yapar. Bu da Yildiz’in asamasinda kucuk degisIkliklere neden olur. Bu durumda cok duyarli algilayicilarla yildizin isigindaki bu duzenli kaymalari saptayan gokbilimciler cevresinde dolanan bir gezegenin varligini da belirleyebilirler. Bu spektrometre yani Tayf olcer denen bir aygitta yapiliyor. Bu aygitlarin en geliskinleri saniyede 1 metre olcegindeki hiz degisimini bile saptayabiliyor. Doppler spektroskopisi yani tayf olcumu olarak da bilinen bu teknik gezegen kesiflerinde kullanilan en basarili yontemlerden biri.

Kepler Teleskobu faaliyete gecmeden once Gunes sistemimizin otesindeki gezegenlerin buyuk bolumu bu yontemle bulunmustu ancak yontem gunesten yalnizca 160 isIk yilina kadar uzakliktaki yildizlarin incelenmesinde kullanilabiliyor. Bu yontemle yildizina yakin yorungelerde dolanan buyuk kutleli gezegenler buyuk cogunlukla gaz devlere Ozellikle de gaz devleri kolayca bulunabiliyor ancak cok uzaklarda olan gezegenlerse yillarca suren gozlemler sonucu bulunabiliyor. Bu yontemde Bir yildizin kutlesi de yuzeyinden yaydigi isigin tayfi sayesinde de belirlenebiliyor. Nedeni ise yaydigi isigin rengi yuzey sicakliginin bir gostergesi. Yildiz olusumu ve gelisimi ile alakali yapilan simulasyon ve modellemelerle Yildiz’in sicakligindan kutlesi yasi ve kimyasal iceriginin hesaplanmasini sagliyor.

Bu yontemin bir eksIk yani ise gezegenlerin ancak en az duzeyde kutlesini belirleyebilmesi. Olasi gercek kutlesi ise bu degerin yuzde yirmi uzerinde veya altinda olabiliyor. Eger izlenen gezegenler gorus cizgimize dike yakin olursa, yani bu sekilde yorungelerinde dolaniyorlarsa belirlenen kutlesi gercegine cok daha yakin oluyor. Yani Gunes Sistemi’miz deki Uranus gezegeninin yorungesi gibi.

Radyal Hiz Yontemi, Transit Gecis Yontemi’nde de anlattigimiz gibi gezegen kesiflerini dogrulamak icin de kullaniliyor. her iki yontemle birlikte kullanildiginda varligi belirlenen gezegenlerin kutlesi de duyarli bir bicimde olculebiliyor.

Kutle Cekimsel Mercek Yontemi
Bir an icin dusunelim cok guclu bir Teleskobu muz var ve bir yildiz etrafinda bir gezegen ariyoruz. Yildizin arka planindaki yildizlardan biri de gorus alanimiz icinde izleme yaparken aniden arkadaki yildizin isigini bir sure parlaklastigini ve bir sure sonra eski parlakligina dondugunu goruyoruz. Bu durumda gezegeni daha sistematik bicimde arayabiliriz. Cunku farkinda degilsiniz ancak burada bir mikro mercekleme olayi oldu. Arkadaki yildizdan gelen isIkta gorus yonumuzdeki bir cisim kutle cekimi nedeniyle bukuldu. Burada Einstein‘in genel Gorelilik Kurami’na gore kutle cekimi diye algiladigimiz sey kabaca uzay zamanin egriliginin bir etkisi. Kutlesi olan her cisim uzay zamani bukuyor. Arkadaki yildizdan gelen IsIk fotonlari da bu bukulmus uzayin egriligini izleyerek yon degistiriyor. Bu durumda daha fazla sayida foton izleme yonumuze dogru gelmeye basliyor. Oraya odaklaniyor sonucunda da arkadaki yildizin parlakliginda artis oluyor. Kisacasi mikro mercekleme Einstein’in unlu olan ve bircok kez gozlemle dogrulanmis olan kutlecekimsel mercekleme olgusunun bir turu. Bu teknigin bir dezavantaji ise mikro mercekleme olayinin tekrarlanamayan bir seferlik bir olgu olmasi inceleme icin yeterli zaman birakmamasi. Ayrica ortaya cikan gezegenler cok uzaklarda olduklarindan kesfi farkli yontemler kullanilarak tam anlamiyla dogrulanamamasi.

Uzaydan Yapilan Gozlemler
Uzaydan yapilan gozlemler sonucunda cok daha duyarli kesifler yapilabiliyor. Biraz once anlattigimiz ve anlatacagimiz teknikler hem yer hem de uzay teleskoplari ile mumkun. Bir Transit Gecis Teknigi ile gozlem dusunelim. Eger bu izleme uzaydan yapilacak olursa cok daha guvenilir sonuclar alinabilir. Nedeni ise atmosferin goruntu bulutsulari olmadigi gibi gozlem araclari atmosferden gecemeyen kizilotesi dalga boylarinda kullanabiliyor. Uzaydan yapilacak gozlemlerle dunya benzeri kayalik gezegenlerin kesfinin otesinde bu gezegenlerin atmosfer yapilarinin incelenmesi ve yasam isaretleri arastirilmasi acisindan da cok onemli.

Astrometri Teknigi
Izlenen bir yildizin bir ifadeyle, gozlemciye dogru degil de yanlara dogruysa yani gezegenin yorunge duzlemi bakis acimiza gore dikse astrometri yontemi kullanilir. Yildizin ortak kutle cekim merkezi cevresindeki dairesel ya da eliptik yorunge hareketi gezegen olup olmadigi konusunda isaret verebilir. Ancak yildizin bu yorungesini capi cok kucuk olacagindan belirlenmesi de oldukca zordur. Bu teknigin baska bir kullanilis bicimi de cevresinde gezegen barindirdigindan dusunulen yildizin gerisinde ve yakininda sabit bir referans yildiz belirlemek. Bu referans yildizin gorece sabit olmasi cok onemli. Cunku bazi yildizlarin yuksek dogrusal hizlari vardir ve gezegen gozlemlerinin yapildigi uzun yillar boyunca gokteki konumlari degisebilir. Bir gezegenin varligina isaret eden sapmalar, hedef yildizin, biraz once bahsettigimiz referans yildiza, duzenli olarak yaklasip uzaklasmasi ile belirlenir ve derecesi olculur. Ancak yildizin konumundaki degisim cok kucuk. Dolayisiyla yeryuzundeki en geliskin teleskoplarla bile yeterince duyarli olcumler yapilamiyor. Ancak Hubble Uzay Teleskobu 2002 yilinda Gliese 876 yildizinin cevresinde kesfedilmis olan bir gezegenin ozelliklerini astrometri yontemi ile belirledi. Dezavantajlarinin yansira bu teknigin avantaji, ozellikle uzak yorungelerde dolanan gezegenlerin belirlenmesi konusunda basarili olmasi. Bu ozelligi onu daha yakin yorungelere duyarli yontemler icin bir yardimci teknik durumuna tasiyor.

Maskeleme TeknigiTeleskoplarin Gozuyle Derin Uzayda Gezegenler Nasil Kesfediliyor?
Bir yildizin yaydigi isIk, yorungesinde dolanan bir gezegenin uzerinden yansiyan isIktan binlerce hatta milyonlarca kez daha parlak oldugundan normalde gezegenden yansiyan isIk gorulmez. Ancak teleskoplara bulunan ve korunacak denen bir isIk geciremeyen aygit bir maskeyle yildizin yaydigi isIk perdelenirse yakinindaki gezegenlerin zayif isigi ortaya cikabilir. Ozellikle de gezegen buyukse. Maskeleme Teknigi ile yapilan en ilginc kesiflerden biri Guney balik takim yildizinin en parlak yildizi ayni zamanda gokyuzundeki en parlak yildizlardan biri olan Fomalhaut’un yorungesinde dolanan gezegen olmustu. Gozlem sirasinda maskeleme karsin gunesten daha buyuk kutleli ve sicak A sinifi yildizin isigini bir kisminin koronografin kenarindan sizdigi goruldu. Bu kesiften sonra dunyadan tekli gemini teleskoplar ile yapilan gozlemler sonucu 13 Kasim 2008’de duyurusu yapilan 3 yildizli bir sistem kesfedilmisti. Ayni zamanlarda Hubble uzay teleskobunun da Fomalhaut’un cevresinde 3 Jupiter kutleli gezegenler bulmustu. Kesfedilen bu sistemler gunes sistemimizde Pluton gezegenin otesindeki kuiper kusagi andiran disklerle cevrili. Bu teknigin en buyuk basarilarindan bir digeri de Beta ***toris yildizinin yorungesinde bir gezegen bulunmasina neden olmasi. Cunku orada gezegen kesfetmek gercekten cok zor. Bilim insanlarina gore bu teknik olmasaydi orada bir gezegen kesfedilemeyecekti.

Pulsar Kronometresi Yontemi
Astronomi ile ilgilenenler bilirler, “pulsarlar” birer notron yildizlaridirlar da. Notron yildizlari dev yildizlarin patlamalarinin sonucu olusurlar. Bir dev yildizin fuzyon tepkimesi bitince yani merkezi daha fazla enerji uretemeyip kendi uzerine cokunce, sonrasinda olusan sok dalgasi yildizin dis katmanlarini supernova patlamasi ile uzaya savuruyor yaklasIk bir bucuk Gunes kutlesindeki bir yildiz o kadar sIkisiyor ki 12 ila 20 kilometre capinda oranla cok daha kucuk bir kure haline geliyor. Yildizin cokusu ayni zamanda asil yildizin kendi ekseni etrafinda donusunde cok hizlandiriyor. Bu durumda notron yildizi kendi cevresindeki bir turunu artik bir saniye duzeylerinde tamamliyor. Bu donusse en hassas kronometrelerden bile duzgun periyottadir. Ayrica notron yildizlari ayni zamanda cok guclu manyetik alanlara sahiptirler. Bazilarinin gucu Dunya’ninkinden trilyonlarca hatta katrilyonlarca kez guclu olabiliyor.
Ayrica notron yildizlari manyetik alanlarin kutuplarindan da cok guclu radyo isinimi yayiyorlar. Bu durumda pulsarin manyetik kutbu notron yildizinin donusuyle cografi kutup etrafinda bir daire cizmeye baslar. Bu dairenin bir noktasi da dunyamizin yuzeyindeki guclu radyo teleskoplardan birinin gorus cizgisinde girdiginde dairenin o noktasindan cok duzgun araliklarla tekrarlayan Kalp atislari gibi radyo atimlari gelmektedir. Bu atimlar arasindaki aralik sistematik ve duzenli oldugundan bu araliktaki kucuk anormallikler pulsarin hareketinin izlenmesini sagliyor.
Pulsarlarin eger gezegenleri varsa normal yildiz ve gezegenler de oldugu gibi ortak bir kutle cekim merkezinin cevresinde kucuk bir yorunge hareketi yaparlar. bu zaman araliklarindaki degisimlerin incelenmesi ile de gezegen ya da gezegenlerin varligi ve kutleleri belirlenebilir. bu kesif teknigi cok duyarli. dunyanin onda biri kadar kutleye sahip gezegenlerin bile kesfedilmesini saglayabilir. ayrica bir gezegen sistemi icindeki karsilikli kutlecekim etkilesimlerinde belirleyebiliyor. ancak burada olumsuz bir durum var.
Bir pulsarin yorungesinde bir gezegen kesfedilse bile o gezegende bilinen yasamin ortaya cikmasi, pulsarlarin yaydigi cok yuksek enerjili parcacik ve isinim nedeniyle olanaksiz. Bilim insanlari Aleksandr Wolfskin ve Dave tarafindan PSR 1257 +12c pulsari etrafinda 1992 yilinda bir gezegen kesfedilmisti. kesif bu tekneye ornek verilebilir. bu yildiz sisteminin iki dis gezegenlerinin kutleleri ise yaklasIk dunyanin 4 katidir ve bir gaz devi olamayacak kadar da kucuktur. Yani bunlar birer dev ya da super dunyaydi.

Yildiz Cevresindeki Disklere Bakis
Evrende var olan yildizlarinin bircogunun icerisinde uzay tozundan diskler bulunur. onlara kalinti diski de denir bu disklerin gorulebilmesinin nedeni, yildiz isigini sogurup daha sonra kizila donuk isinim olarak tekrar yaymalari. Bu toz bolgelerine toplam kutlesine dunyamizin kutlesini cok altinda olmasina karsin sahip olduklari toplam yuzey alani sayesinde kizil alti dalga boylarinda cevresinde dolandirdiklari yildizdan daha parlak gorunurler Hubble ve Spitzer uzay teleskoplari tarafindan gozlemlenebilen bu diskler gunesimize astronomide komsu sayilabilecek ve benzer turde olan yildizlarin yuzde 15’inin cevresinde bulundu. En buyuk olasiliksa bu disklerde ki tozun kuyruklu yildiz ve asteroitler arasindaki carpismalardan kaynaklandigi. Aslinda yildizdan gelen isimanin bu tozu gorece kisa sure icinde uzaya puskurtmesi gerektiginden bunlarin olasi varligi carpismalar sonucu surekli olarak yeniden uretildikleri sonucuna goturuyor ve ana yildizin cevresinde ve kuyruklu yildiz ve astroit gibi kucuk cisimlerinin varliginin kaniti olarak goruluyor.

Tauseti yildizinin cevresindeki bilinen toz diski gunesin cevresinde Neptun’un yorungesinin disinda dolanan Kaya ve buzdan cisimden olusan Kuiper Kusagi’nin benzeri ancak 10 kat daha kalin bir kusagin varligina isaret olarak goruluyor bu varsayimsal bulutu olarak da yorumlanabilir olasi yasi Isa 20000000 yil. genc bir yildiz olan Beta pektorisin cevresinde de kuyruklu yildizlarin varligini gosteren bulgulara rastlanmistir. Ayrica toz dizklerin yapisinda gorulen bazi ozellikler se gezegen boyutlarinda cisimlerin varliginin isareti olabilir. alinan verilere gore bazi disklerin ortasinda bir bosluk bulunmasi onlarin daire bicimli olduklarini gosteriyor. Bilim insanlarininsa bu boslugun bir gezegenin yildizla arasinda kalan tozu supurmesi ile olusmus olabilecegi tahmin ediliyor. bazi toz disklerindeyse bir gezegenin kutle cekim etkisiyle olusmus olabilecegi kayalik benzeri yapilar izleniyor. Epsilon Erdani yildizinin cevresinde de bu tur olusumlar gozlemlenmistir ve daha once Radyaliz yontemiyle burada bir gezegen bulunmustu yani olusumlar yildizindan YaklasIk 40 astronomik birim uzaklikta dolanan bir gezegenin varligina isaret ediyor

Orten Ikili Sistem IsIk Olcumleri
Ikili bir sistemdeki yildizlar ortak cekim merkezinin cevresinde dolanirken gozlemcinin gorus acisinda birbirine perdeleyecek bicimde konumlanmislarsa buna orten ikili sistem deniyor. yildizlardan yuzeyi daha parlak olani ikiz yildizin diski tarafindan kismen olsa da ortuldugunde olculen en dusuk isIk degerli doneme birinci tutulma deniyor. yarim yorunge donusu sonraysa daha parlak yuzeyli yildiz esine bir bolumunu de orttugunde de ikincil tutulum gerceklesiyor isigin bu en dusuk oldugu zamanlar tipki bir pulsarin atimlari gibi duzenli bir dongu Istiyor. tek farkiysa parlak isIk atimlari yerine isIktaki dongusu azalislar. Eger bu ikili sistemi cevresinde bir gezegen dolaniyor sa es yildizlar gezegenler ortak olan kutle cekim merkezinde bir dolanma hareketi yapacak ve ikilinin en dusuk isIk degerini zamaninda da dongusel bir kayma meydana getirecektir. en dusuk isIk zamani gecikecek zamaninda gerceklesecek zamanindan once gerceklesecek gibi olgular gozlenir. bu dongusel zaman kaymalari ikili sistemler cevresinde dolanan gezegenlerin belirlenmesi icinse gunumuz teknolojisine gore en guvenli yol sayiliyor.

Gezegen Yorungesi Yansima DegisimleriTeleskoplarin Gozuyle Derin Uzayda Gezegenler Nasil Kesfediliyor?
Bu teknikte gezegen izleme cok buyuk oranda Kepler uzay Teleskobu ile yapilmisti. Ancak devami niteligindeki 2018 yilinda faaliyete giren Tess uydusu daha cok bu teknikte gezegen bulmak icin kullanilacak Bu teknikte asil amaclanansa dunyamiz gibi kayalik ote gezegenlerin kesfi yani yeni yasanabilir evler arayisi. Tess yildizlarina cok yakinda yorungesinde dolanan dev gezegenlerden yansiyan isigi da gozlemleyebilecek. Bu turde bir ote gezegeni ay gibi karanlik ile Dolunay arasinda degisen donguleri olacagindan yildizindan gelen isIkta kucuk de olsa boyle duygusal degisimler orada bir gezegenin varligini gosterecek Ayrica Bu teknikte gezegenin atmosferi konusunda da onemli bilgiler edinilebilecegi de dusunuluyor.

Gravity Aygiti
Avrupa Guney Gozlemevi yani ESO’nun gelistirdigi bir teknoloji. Nisan 2019’da kesfi yapilan HR87099E gezegeni hakkinda cok onemli bilgiler bu teknik sayesinde ogrenilmistir. Teknik Nisan 2019’da ilk kez kullanildi ve gezegene iliskin cok onemli seyleri ogrenilmesini sagladi. HR 8799 yildizi Pegasus takim yildizindadir. Bizden 129 isIk yili uzaktadir. Bu teknolojiyle gezegenin siddetli Firtinalar icinde ilerleyen demir ve silikat bulutlarindan olusmus karmasIk bir atmosferi oldugu ogrenildi. Gezegen Gunes sistemimizdeki Jupiter’den yaklasIk 8 kat daha buyuk ve cok gen bir gezegen 30000000 yasinda ancak burada olasi yasam imkansiz Gravity aygiti bu kesifte gunumuze kadar bilinen bircok ote gezegenin atmosfer ozelliklerin belirlenmesi icin cok onemli bir kapi acmis oldu yani bu teknolojiyle yapilacak olan yeni kesiflerde ote gezegenlerin atmosferlerine iliskin cok daha fazla bilgiler ogrenebilecegiz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:21.