IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Uzay (https://www.ircforumu.org/uzay/)
-   -   Uzayda bir ilk daha: Kara deliÄŸin kenarından fırlayan jet ilk kez görüntülendi (https://www.ircforumu.org/uzay/113149-uzayda-bir-ilk-daha-kara-deliaeyin-kenarae-ndan-fae-rlayan-jet-ilk-kez-ga-runtulendi.html)

Alisa 23 Mayýs 2023 13:13

Uzayda bir ilk daha: Kara deliğin kenarından fırlayan jet ilk kez görüntülendi
 
Gökbilimciler, bir kara deliðin olay ufkunun kenarýndan galaksiler arasý uzaya fýrlatýlan güçlü bir jeti gösteren ilk görüntüyü yakaladýlar. Kara deliðin uzaya saçtýðý partiküllerden oluþan jet, güneþten 6,5 milyar kat daha büyük bir kara deliðe ait.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Messier 87 (M87) galaksisinin merkezindeki kara deliðin gözlemleri, evrendeki en parlak cisimler arasýnda yer alan kara delik jetlerinin nasýl oluþtuðunu ortaya çýkarmaya yardýmcý olabilir.

Þanghay Astronomi Gözlemevi'nin baþ yazarý Dr Ru-Sen Lu, "Kara delikleri çevreleyen bölgeden jetlerin fýrlatýldýðýný biliyoruz, ancak bunun gerçekte nasýl olduðunu hala tam olarak anlamadýk. Bunu doðrudan incelemek için jetin kökenini kara deliðe mümkün olduðunca yakýn gözlemlemeliyiz" dedi.

Çoðu galaksi, merkezlerinde süper kütleli bir kara delik barýndýrýr ve bu nesneler, olay ufku üzerinde sürüklenen her þeyi kalýcý olarak yutan galaktik obruklar gibi davranýr.

Birçok karadelik ayrýca kutuplarýndan ýþýk hýzýna yakýn bir hýzla güçlü madde jetleri fýrlatýr.

En son gözlemler 2018 yýlýnda Küresel Milimetre VLBI Dizisi (GMVA), Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altý Dizisi (ALMA) ve Grönland Teleskopu (GLT) teleskoplarýyla yapýldý.

Bilim insanlarý , jetlerin kara deliðin dönüþünden güç aldýðýný düþünüyor. Ancak jetlerin nereden çýktýðý tam olarak belli deðil.

Nature'da yayýnlanan yeni görüntü , kaynaðý tam olarak belirlemese de, süper kütleli bir kara deliðin etrafýnda dönen maddeyle baðlantýlý jetin tabanýný gösteriyor.

University College London'da astrofizikçi olan ve son çalýþmada yer almayan Dr Ziri Younsi, görüntüyü "gerçekten heyecan verici" olarak nitelendirdi ve ekledi: "Kara deliklerin jetlere nasýl güç verdiðine dair hikayenin bir baþka önemli parçasý."

ntv


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmýþ. Þuanki Zaman: 20:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.