IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Uzay Uzay'dan Son Haberler.

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By Merve
  • 1 Post By andrewmemut

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Aralık 2023, 11:08   #1
Standart Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş fırtınası hakkındaki bilgiler

NASA'ya göre, Güneş yüzeyinde yaşanan patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgaları oluşturuyor. Peki, Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş fırtınası hakkındaki bilgiler haberimizde...




Güneş patlaması veya Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler. İşte, güneş patlaması hakkında bilgiler...





GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş patlaması veya Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler.

6x1025 Patlama sonucunda joule'e kadar enerji açığa çıkarabilir. Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.




Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler.

Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur.

Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar. İlk oluşum ise 1859 yılında gözlemlenmiştir ve Carrington Olayı olarak adlandırılır.



GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN?
Bazı bilim insanları tarafından yapılan uyarılara göre 2024 yılı başlarında Güneş fırtınalarının Dünya’yı etkileyebilir.

Söz konusu durum hakkında ise net bir tarih ya da NASA gibi otorite kurumlardan açıklama henüz yok.


Kaynak: ntv.com.tr
andrewmemut bunu beğendi.
________________

Hayvan severlik bir ünvan değildir.İnsan olmanın gereğidir..


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 12 Aralık 2023, 12:18   #2
Kayıtlı Üye
andrewmemut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş fırtınası hakkındaki bilgiler
Güneş lekeleri Güneş’in yüzeyinde görünen karanlık noktalardır. Karanlık görünürler çünkü Güneş’in yüzey sıcaklığına göre daha soğuk noktalardır.

Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji patlamasıdır.

Güneş’in yüzeyi hareketli bir alandır. Elektrik yüklü gaz, güçlü bir manyetik alan oluşturur. Güneşteki gazlar sürekli hareket eder ve bu da manyetik alanları dolaştırır, uzatır ve büker. Bu hareket Güneş’in yüzeyinde çok fazla hareketlilik yaratır ve buna da Güneş aktivitesi denir.

NASA’nın Solar Dynamics Gözlemevi'nden Güneş üzerindeki aktif bölgelerin görüntüsü. (Kaynak: NASA/SDO/AIA)

Bazen Güneş’in yüzeyi çok aktiftir. Diğer zamanlar ise biraz daha sakin geçer. Güneş aktivitesinin miktarı, Güneş döngüsündeki aşamalarla birlikte değişir. Güneş aktivitesinin, Dünya üzerinde etkileri olabilir. Bu nedenle bilim adamları güneş aktivitesini her gün yakından izler.

Güneş Lekeleri

Güneş lekeleri, Güneş yüzeyindeki karanlık bölgeler olarak belirir. Karanlık görünürler çünkü Güneş’in diğer bölgelerine göre daha soğuklardır. Yine de lekeler hala çok sıcaktır. Yaklaşık 3600°C.

Neden Güneş lekeleri göreli olarak daha soğuktur? Çünkü bulundukları bölgede manyetik alan özellikle güçlüdür. Bu manyetik alanlar o kadar güçlüdür ki, Güneş'in içindeki ısının bir kısmının yüzeye ulaşmasını engeller.

Bu görselde, güneşin üzerinde güneş lekeleri olan aktif bir bölge görebilirsiniz. (Kaynak: NASA/SDO/AIA/HMI/Goddard Space Flight Center)

Güneş Patlamaları

Güneş lekelerinin yakınındaki manyetik alan çizgileri genellikle dolanır, kesişir ve yeniden düzenlenir. Bu durum Güneş patlamaları adı verilen ani enerji patlamalarına neden olur. Patlamalar yüksek oranda radyasyonu uzaya saçar. Eğer patlamalar çok yoğun olursa, salınan radyasyon Dünya’da radyo iletişimini sekteye uğratabilir.

Güneş patlamalarına bazen koronal kütle atımı eşlik eder (kısaca CME). Kütle atımları, Güneş'ten gelen büyük radyasyon kabarcıkları ve parçacıklardır. Güneş'in manyetik alan çizgileri aniden yeniden düzenlendiğinde, çok yüksek hızda uzaya doğru patlar ve yayılırlar.

NASA'nın Solar Dynamics Gözlemevi, parlak ışıkta görüldüğü gibi bir Güneş patlamasının bu görüntüsünü yakaladı. Güneşin sağ kolundan yükselen bir koronal kütle atımı (CME) da görülebilir.

Güneş Aktivitelerinin Dünya’ya Etkisi

Kütle atımından Dünya’ya ulaşan yüklü parçacıklar gökyüzünde Aurora denilen doğal ışınımlara sebep olur. Kütle atımı çok güçlü olduğunda, en kötü durumda elektrik kesintilerine neden olabilir. Güneş patlamaları ve koronal kütle atımları Güneş sitemimizdeki en güçlü patlamalardır.

Kaynak: NASA

Merve bunu beğendi.
 
Alt 12 Aralık 2023, 12:31   #3
L_
~ Kekkei Genkai ~
L_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Öyle bişey olmayacak . Olursa beni bulun

________________

Chire ..
 
Alt 12 Aralık 2023, 13:29   #4
Standart

Patlamayı düşünmüyorum …..
@L_

________________

Düzenim bozulur, hayatım alt üst olur diye endişe etme.
Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?
 
Alt 12 Aralık 2023, 13:54   #5
Carpediem
WildCat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Patlasada kurtulsak

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:32.