IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 09:59   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cervantes Kimdir?

Miguel de Cervantes, Ispanya’nin Henares nehri kiyisi yakinlarinda 1547 yilinda dogmustur. Ispanyol edebiyatinin roman gelenegini baslatan ve Don Kisot’un yaraticisi olan Cervantes edebi denemeleri ve cesitli tiyatro eserleriyle de taninir. Cervantes’in hayatinda donum noktalari sayilan ve onu farkli bir yazar yapan olaylar sIklikla yasanmistir.1568 -69 yillarinda Madrid’de bir kisinin yaralanma iddiasiyla Miguel Cervantes ismine tutuklama karari cikar ve bu kararla ceza olarak sol elinin kesilmesiyle birlikte surgun hayati onu bekleyecektir. Isim benzerligi uzerine baslayan bu olayla Cervantes kacip Italya’ya ve Roma’ya yol alir. Gidisi ile de Roma Ispanyol birligine katilir.1571 yilinda Ispanya ve Venedik’in hazirladigi deniz seferlerine asker olarak katildi. Inebahti Deniz Savasinda Cervantes, kaderin siralamasi degisse de yasanti degismeyecekti ya nasilsa, savas sonucunda iki kez gogsunden yaralanarak sol kolu sakat kaldi .Napoli’den Ispanyaya dondugu bir deniz seferinde gittigi gemi korsanlarin eline gecince o da yakalandi ve Cezayir‘e surgun edildi. Bes yil kadar Cezayir’de yasadi ve duvar iscisi olarak calisti. Ailesinin istenen fidyeyi odemesi uzerine serbest kalinca Ispanyaya donebildi. Artik 1580 yilinda sarayda gorev almak en buyuk beklentisiydi ve buna ulasamayinca buyuk hayal kirikligina ugradi. Is arayislari devam ederken Amerika kolonilerindeki arayislari da bosa cikinca Madrid’e tekrar donerek artik en iyi bildigi isi yapmaya baslayacak ve yazacakti. Edebiyata yonelip otuza yakin oyun yazdi.1584te La Galatea romani yayimlandi. Fakat bu seruven onu maddi ve manevi anlamda hic doyurmadi. Yasadigi tum bu maceralar etkisiyle de Cervantes Don Kisot’u yaratti. Don Kisot Ispanyol edebiyatinin basta gelen eserlerinden biri olarak goklere cikarilir ve ilk modern roman olarak kabul edilir. Kitapta bas kahraman, La Mancali yaratici olarak iki dunya arasina sIkismis kalmis, tipki kendisinin de Balzac’la Homeros arasinda kalmasi gibi. Ellili yaslarindaki bu yaratici, sovalyelikle ilgili okudugu, dinledigi her seyden etkilenip adini Don Kisot olarak degistirir. Ati Rosinante ile bir dunya yolculuguna cikar. Bir ada vadettigi seyisi Sancho Panza ile tum yanlislari duzelmek uzere uzun bir yolculuga cikarlar. Ikilinin talihsizliklerle dolu bu yolculugunda Don Kisot cevresini surekli yanlis yorumlar, hancilari sovalye ,******leri hizmetci, rahipleri buyucu, yel degirmenlerini dev zanneder. Yigit davranislari cevresindekilere faydadan cok zarar verir. Yapip ettigi her seyi Tobosso adinda bir prensese, aslinda koylu bir kiza adar.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Don Kisot, verdigi sovalye romantizmi hissiyle sekuler edebiyatin bir urunu olmustur. Anlattigi hikayelerin iclerinden bazilari gercekti bazilariysa efsane. Aslinda bu hikayede yazarin kendi hayatiyla cokca alay ettigi kahramanlari arasinda da kendinden benzerlikler gosteren ozellikler oldugu gorulur. Don Kisot karakteri baska cagdaslarca ve gruplarca bir soytari, trajikomik bir kahraman ve uzlasilmasi zor cesur bir sahsiyet olarak kendi doneminde buyuk bir basari olarak algilanir. Artik o en olumuz baskahramanlardan biridir. Don Kisot, tarih boyunca kitap basimlari arasinda Incil`den sonra ikinci siradadir.

Cervantesin diger kitaplari,Oviedolu Katalina Sultan,Novales Ejemplares(Ornek Alinacak Hikayeler)Viaje el Parnaso(Parnassusa Yolculuk),Entremeses Nuevos(Yeni Araoyunlar).


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:01.