IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 09:56   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tukuruk Bezi Tasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?

Tukuruk Bezi Tasi Nedir?
Sialolitiazis yani tukuruk bezi tasi , tukuruk bezi yapisinda yada kanallarinda olusan kalsiyum birikintilerine verilen isimdir. Yapilarinda magnezyum potasyum urik asit potasyum gibi tuzlar da bulunur.

Ortalama olarak %1 oraninda kadinlara oranla erkeklerde ve orta yas grubunda daha fazla gorulen tukuruk bezinin iyi huylu hastaliklarindan biridir. Cocuklarda gorulme orani cok nadir olmakla birlikte genellikle tek tukuruk bezinde ve tek tas olarak gorulmektedir. Her iki tukuruk bezinde de gorulebilmektedir. En sIk gorulen turlerinden biri cenealti taslaridir. Bu taslarin boyutu buyuk ve tukuruk kanali icerisine saplanarak yerlesmis durumdadir. Cenealti tukuruk bezinin uzun bir kanala sahip olmasi bu kanalin bir cok yone acilmasi ve burada cok daha fazla kalsiyum iceren salgi salgilanmasi cenealti tukuruk bezinde daha fazla tas gorulmesine sebep olur. Kulakonu tukuruk bezinde olusan taslar ise daha kucuk ve tukuruk bezinin kendi dokusu icerisinde yerlesmistir.

Tukuruk Bezi Tasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?
Tukuruk Bezi Tasi Olusmasi Neye Baglanabilir?
Tukuruk bezi kanallarinda olu hucre atiklari icerisinde yasanan bir enfeksiyon da soz konusu ise kalsiyum ve fosfat normalden daha fazla salgilanir ve tas olusmasina neden olur. Ozellikle yetersiz sivi tuketimi, vucutta su kaybina yol acan hastaliklar ve baźi alerji ve soguk alginligi ilaclari bu taslarin olusumuna sebebiyet vermektedir. Gut,Sjogren,Romatoid Adrid gibi romatizmal hastaliklar ve bu hastaliklarin tedavi sureci tas riskini artirmaktadir. Cesitli rahatsizliklara bagli olarak gorulen radyoaktif iyot ve radyasyon tedavisinin yan etkisi olarak tas olusumlari gorulebilmektedir.

Bu nedenlere bagli olarak kucuk taslar olarak olusmaya baslar ve senede 1mm kadar buyuyerek tukuruk kanallarini tikayacak agri verecek boyutlara ulasabilmektedirler.

Tukuruk Bezi Tasi Belirtileri Nelerdir?
-Ozellikle tukuruk sivisini azaltan bir gida yenildiginde cene alt kisminda veya kulak on kisimlarinda sislikler olusur. Bu sislikler kisiye agri verir.
-Siskinlik olusan yerde kizariklik,ates,tasa yakin lenf bezlerinde buyume gozlemlenir.
-Tukuruk kanallarinin acilma alanlarindan iltihapli bir akintinin agiz icine gelmesi kisiyi oldukca rahatsiz etmektedir.

Tukuruk Bezi Tasi Nedir? Nasil Tedavi Edilir?
Tukuruk Bezi Taslari Nasil Tedavi Edilir?
Cesitli antibiyotiklerle sisligin ve iltihabin giderilmesi saglanir. Ultrasonografi ile tasin boyutu, sayisi ve yerlesim yeri tam olarak tespit edilir. Cesitli antibiyotikler iltihap gideren ilaclarla tasin boyutuna ve iltihabin yogunluguna gore yaklasIk 1_2 haftalik bir tedavi uygulanir. Bu surecte hastanin bol bol sivi almasi gerekmektedir. Bu tedavi yoluyla tasin parcalanarak yok olmasi saglanabilir. Ancak tas agiz icerisine yakin yada kanal icerisine dusmus durumda ise kucuk kedilerle tas cikarilabilmektedir. Kanal icerisinde ve cok derin yerlesim saglamis taslar kanala ozel bir kamera ile girilerek, biz bu yonteme sialoendoskoi diyoruz, bu kameranin kirilabilir ozelligi sayesinde tukuruk bezi deki taslarin cikarilmasi saglanabilmektedir. Bu yontemde herhangi bir kesi islemi yapilmaz ve gunluk hayata kolayca geri donulur. Tukuruk bezi yapisal olarak tamamen bozulduysa ve tasin boyutu cok buyukse tukuruk bezinin tamami alinmak zorunda kalinabilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nasil Tedavi Edilir?
Tukuruk Bezi Tasi Olusumu Nasil Onlenebilir?
-Gun icerisinde bol bol sivi tuketmeyin aksatmamalisiniz. Tukuruk bezi tasi olusumunu onleme ve tedavisinde en onemli faktorlerden biri sivi tuketimidir.
–Sigara, Alkol gibi zaten sagligimiza cok zararli olan bagimlilik yapan madde ve urunlerden uzak durmalisiniz.
-Bir hekime danismadan kendi kendinize ilac kullanmayin.
-Beslenmenize ozen gosterin. Dengeli beslenmeye calisin.
-Teshis edilmis kronik bir rahatsizliginiz varsa doktor kontrollerinizi aksatmamaya ozen gosterin.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:05.