IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 09:54   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?

PsIkobiyotikler, bagirsak-beyin ekseninde rol oynayan, uygun miktarlarda alindiginda beyin sagligini ve aktivitesini etkileyen dost bakterileri ifade eder. PsIkobiyotik terimi, PsIkiyatrist ve arastirmaci Dr. Ted Dinan ve Irlanda’daki University College Cork’ta Anatomi ve Sinirbilim Baskani olan meslektasi John Cryan tarafindan 2013 yilinda ortaya atilmistir. Bu arastirmacilar, mikrobiyoloji, immunoloji, psIkiyatri, endokrinoloji, gastroenteroloji ve noroloji gibi farkli alanlardan diger bilim adamlariyla birlikte bagirsak-beyin eksenine yonelik arastirmalara onculuk etmislerdir. Yakin bir zamanda yapilan calismalar, psIkobiyotiklerin bagirsak ile beyin arasinda bulunan iletisim yollari uzerinde etkili olan neroaktif ( sinir sistemini uyaran) maddeler uretip dagitabildigini gostermistir. Beyin ve bagirsak arasindaki bu iletisim, bagirsak-beyin ekseni olarak adlandirilir. PsIkobiyotiklerin ne oldugunu tam olarak anlamak icin bagirsak-beyin ekseni (aksi) ve aradaki baglanti iyi anlasilmalidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ruh Halini Nasil Etkiler?
Bagirsak-Beyin Ekseni
Bagirsak-Beyin ekseni bagirsak ile beyin arasindaki hayati baglantidir. Bagirsakla beyin arasindaki iletisim kimyasal habercilerle (norotransmiterler ile) gerceklestirilir. Bilim insanlarinin bagirsaklari ikinci bir beyin olarak tanimlar, bunun nedeni bagirsakta bulunan cok sayida sinirdir. Beyin ve bagirsak arasinda baglantiyi ya da kimyasal iletisimi saglayan ana sinire vagus siniri denir. Norotransmiterler beyinde uretilir ve duygular ile davranislarin kontrolu uzerinde etkilidir. Bu kimyasal habercilerin (noradrenalin, serotonin, GABA ve dopamin gibi) cogunun uretimi bagirsaklarda, psIkobiyotikler tarafindan da uyarilir. Ornegin, serotonin adli norotransmiterin %90’indan fazlasi bagirsakta uretilir. Bu kimyasalin eksIkliginde mutsuzluk hissi ve depresyon yasanir.

PsIkobiyotiklerin Rolunu Destekleyen Kanitlar
PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?

Probiyotikler, yeterli miktarda alindiginda bagirsakta kolonize olabilen, olumlu saglik sonuclarina, olumlu psIkiyatrik etkilere neden olabilen faydali bakterilerdir. Lactobacillus ve Bifidobacterium turleri sIk kullanilir. Prebiyotikler ise galaktooligosakkaritler gibi bilesIkleri iceren, probiyotik bakteriler icin besin islevi goren ve onlarin buyumesini destekleyen bitki lifleridir. PsIkobiyotik terimini tanitan ekip daha yakin zamanda bu terimi bazi prebiyotikleri icerecek sekilde genisletmistir.
2013 calismalari bir donum noktasi olmustur. PsIkobiyotikleri kapsayan (probiyotiklerin ruh haline yardimci olup olmadigina bakilan) cift kor, plasebo kontrollu klinik arastirmada tumu dusuk ruh hali, yorgunluk, zevk alamama ve/veya uzuntuden mustarip olan 70 kisi uzerinde denemeler yapilmistir. Denemelere katilan kisiler iki esit gruba ayrilmislar; bir gruba 4 hafta boyunca probiyotik suslar verilirken, diger gruba ayni gorunumlu bir plasebo verilmistir.
Calismaya katilanlar, calisma suresi boyunca ruh hallerini ve semptomlarini takip etmisler ve probiyotik grubundakilerin %50’si ruh hali ve konsantrasyonda bir iyilesme bildirmislerdir. Karsilastirildiginda, plasebo grubundakilerin yalnizca %20’si ruh hallerinde herhangi bir iyilesme bildirmistir. Buna ek olarak, denemelere katilanlarin her birinin tukuruk kortizol seviyeleri de analiz edilmistir. Kortizol, strese tepki olarak uretilen adrenal bir hormondur. Dort haftalik denemeden once ve sonra tukuruk ornekleri alinmis ve sonuclar, probiyotik grubunda kortizol seviyelerinde net bir dusus oldugunu gostermistir. Plasebo grubunda azalma gorulmemistir.
Belirli probiyotik bakteri turlerinin (veya psIkobiyotiklerin) ruh haline fayda saglama konusunda iki farkli etki mekanizmasi bulunmaktadir. Ilk olarak, probiyotikler beyni etkileyen norotransmitterleri (kimyasallari) uretir. Ikinci olarak, bagirsak bakterileri beyin sapindan bagirsaga giden vagus siniri araciligiyla beyni dogrudan etkileyebilmektedir. Bir probiyotikteki suslarin sayisindan ve hatta gucunden daha onemli olan, kullanilan probiyotik bakterilerin tam suslaridir. Bazi probiyotik bakteri turleri klinik olarak arastirilmis ve ruh hali uzerinde olumlu bir etkiye sahip olduklari gosterilmistir ancak tum turler bu yetenege sahip degildir. Bu nedenle, belirli saglik sorunlari icin kullanimlarini destekleyen iyi kalitede kanitlara sahip suslarin secilmesi onemlidir. Ornegin, Lactobacillus acidophilus Rosell-52 ve Bifidobacterium longum Rosell-175 gibi suslar klinik olarak denenmis, strese ve moral bozukluguna karsi yararli olduklari gosterilmistir.
Akil ve ruh sagligi sorunlari olan kisilerin yaklasIk %70’inde bir tur bagirsak sorunu da vardir. Ornegin, iltihapli bagirsak hastaligi olan kisilerin sIklikla psIkolojik sorunlarin da oldugunu bilinmektedir. Zihinsel saglik sorunlari hakkinda, onlara neyin sebep oldugu da dahil olmak uzere hala bilinmeyen cok sey vardir. Genetikten toplumsal ipuclarina, kimyasal dengesizliklerden bagirsak sagligina kadar cesitli teoriler vardir.

PsIkobiyotikleri Hayata Dahil Etmenin Yollari
PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?

PsIkobiyotikleri yasama dahil etmenin bircok yolu vardir. Teorik olarak, ihtiyac olan tum psIkobiyotikler besinlerden alinabilir. Akdeniz tipi diyet iyi miktarda psIkobiyotik saglayabilir. Kefir, yogurt, tempeh, miso, natto, kimci, lahana tursusu ve diger sebze tursulari potansiyel olarak faydali canli organizmalar iceren probiyotik gidalar arasindadir
Not: Tempeh, Endonezya’ya ozgu, fermente edilen soya ile yapilan, yogun, sIkica kaliplanmis, et yerine kullanilan bir tur yemektir. Miso, soya fasulyesi, arpa ya da pirinc, deniz tuzu ve bir cesit kuf mantarinin karistirilmasi ve mayalandirilmasiyla elde edilen, geleneksel bir Japon yiyecegi olan miso corbasinin hazirlanmasinda da kullanilan bir cesit hamurdur. Natto, genellikle kahvaltilarda tuketilen, soya fasulyesinin bugulanmasi ve fermente edilmesiyle elde edilen bir cesit geleneksel Japon yiyecegidir. Kimci (Kimchi), Korelilere ozgu, Cin lahanasiyla hazirlanan bir cesit tursudur.

PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?
Probiyotik Takviyeler
Ozel diyetler gerekli tum psIkobiyotikleri saglasa da dogal alimi artirmak icin alinabilecek psIkobiyotik takviyeleri de bulunmaktadir. Probiyotik takviyeleri ABD Gida ve Ilac Idaresi (FDA) tarafindan duzenlenmediginden, yuksek kalitede oldugundan emin olmak icin kisiler kullanmayi dusundugu herhangi bir probiyotik takviyesini arastirmalidir. Bir fark yaratip yaratmadigini belirlemek icin takviye bir ay boyunca gunluk olarak alinip denenebilir. Bir degisIklik fark edilmezse, farkli bir probiyotik takviyesi denenmesi veya bunun yerine probiyotik gidalara odaklanilmasi onerilebilir. Probiyotik takviyeleri daha yuksek konsantrasyonlarda iyi bakteri icerse de uzmanlar probiyotik gidalari yemenin daha yararli oldugunu, beyne ve bir butun olarak vucuda fayda saglayan diger onemli besinleri de icerdigini belirtmektedir.

PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?
PsIkobiyotiklerin Riskleri ve Yan Etkileri
PsIkobiyotikler, minimum risk veya olumsuz yan etkilerle birlikte bircok potansiyel faydaya sahiptir. Tum besinlerde oldugu gibi probiyotik besinler de bazi kisiler icin alerji riski olusturabilir. Ayrica, fermantasyon islemi guvenli bir sekilde yurutulmezse, E. Coli ve Salmonella gibi zararli patojenler gida kaynakli hastaliklara neden olarak sagligi olumsuz etkileyebilir. Probiyotik takviye almanin potansiyel riskleri ve yan etkileri arasinda ishal ve atopik egzama yer alir. Ek olarak, probiyotikler prednizon (kortikosteroid iceren bir ilac) da dahil olmak uzere bazi ilaclari etkileyebilir. Bu nedenle kisiler herhangi bir ilac kullaniliyorsa gunluk rutinlerine probiyotik eklemeden ya da saglik rejiminde herhangi bir degisIklik yapmadan once daima bir doktorun ya da diyetisyenin fikrini almalidir.

PsIkobiyotikler Her Derde Deva Mi?
Bircok fayda saglamasi nedeniyle probiyotik gidalarin diyete dahil edilmesi onerilmektedir. Probiyotik gidalar kadar takviyeler de kapsamli bir ruh sagligi tedavi planinin bir parcasi olarak degerlendirilebilir fakat psIkobiyotikler ruh sagligini desteklemede faydali olsalar da uzmanlar bunlarin her derde deva olmadigini soylemektedir. Ayrica, henuz arastirilmakta ve gelismekte olan bir alan oldugundan maalesef bircok doktor psIkobiyotiklerin ruh sagligini iyilestirmek icin nasil kullanilabilecegi konusunda fazla bilgi sahibi degildir. Bu nedenle ek tedavi secenekleri onerebilecek ve bir ruh sagligi tedavi planini kisilerin benzersiz ihtiyaclarina gore duzenleyebilecek bir uzmanla konusulmasi onemlidir. Stres azaltma, iyi uyku, duzenli egzersiz ve genel diyetin tumu ruh sagligini etkilemektedir. Zihnini beslemek icin bagirsaklarini desteklemek isteyenler cesitli, tam gida ve bitki odakli beslenmeyi unutmamali, vucudu hareket ettirmek icin zaman ayirmali, yeterince uyumali, derin nefes alma, yoga ve meditasyon gibi stres giderici aktivitelerle bagirsak-beyin eksenini rahatlatmalidir.

PsIkotiklerin Bugunu ve Gelecegi
PsIkobiyotikler Ruh Halini Nasil Etkiler?
Ruh sagliginda, ozellikle kaygi veya depresyon icin probiyotikleri inceleyen 20’den fazla klinik calisma yapilmistir. Ancak bu, kullanimlarini destekleyen saglam kanitlarin toplandigi anlamina gelmez. Probiyotiklerin depresyona yardimci olabilecegini gosteren bir dizi olumlu calisma olsa da ayni zamanda bir dizi olumsuz calisma (hicbir fayda saglamayan calismalar) da vardir. Bircok faktor psIkobiyotikler hakkinda bilgi edinmeyi zorlastirmaktadir. Yeni arastirmalar umut ve heyecan verici olsa da psIkobiyotiklerin oynayabilecekleri rollerin belirlenmesi ve dogrulanmasi icin daha fazla arastirmaya ve daha daha buyuk olcekli, yuksek kaliteli insan calismalarina (bunlarin bir kismi su anda devam etmektedir) ihtiyac vardir. Bagirsak hormonlarinin psIkobiyotiklerin etki mekanizmasina katkisi ve diyet, cinsiyet ve yas gibi etkili faktorlere yonelik one cikan sorularin anlasilmasiyla gelecekte verimli psIkobiyotiklerin uretilmesi mumkun olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:09.