IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Tarih Tarihin hayatımıza etkileri ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2023, 10:38   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart ZARA ve Tarihi

İlçemizde yerleşim Kalkolitik Çağa kadar uzanmaktadır. Tödürge Gölü civarında ki Kültepe Höyüğü bu döneme ait buluntuların yer aldığı bir yerleşim alanıdır. Zara Bizans Döneminde de yerleşim yeri olma özelliğini korumuş olup, Anadolu’nun Selçuklu Egemenliğine girmesinden sonra 13. Yüzyıl ortalarında bu imparatorluğun Vilayet-i Danışmendiye yönetim bölgesi içinde yer almıştır.

COĞRAFYA

Sivas İline 72 km, Erzincan’ a 178 km mesafede olan İlçemiz Doğuda: Suşehri ve İmranlı, Batıda: Hafik, Kuzeyde: Koyulhisar, Kuzeybatıda: Doğanşar, Güneyde: Divriği, Güneybatıda: Kangal İlçeleriyle komşudur.

2456 km2 yüzölçümünde, arazi genellikle dağlık ve kırsal olmakla birlikte, Kızılırmak Havzasında verimli arazi mevcuttur. Az da olsa ormanlık alanı bulunan İlçemiz tipik bir kara iklimi özelliği taşımaktadır. Kızılırmak Vadisi içerisinde kalan İlçe Merkezinde yükseklik 1350 m’dir. En Önemli sulak alanı yaklaşık 5 km² büyüklüğündeki Tödürge Gölüdür.

EKONOMİ

İlçe genel itibariyle tarım, hayvancılık ve arıcılık, inşaat, hizmet sektörleri ile ekonomik faaliyet göstermektedir. İlçemizde 26.000 büyükbaş ve 7.700 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Ayrıca 1300 büyükbaş ve 53 küçükbaş hayvan işletmesi bulunmaktadır. 350 kadar arıcıya ait 40000’i aşkın kovan ile yıllık yaklaşık 800 ton bal üretimi yapılmaktadır.

İlçede kömür, kurşun, çinko, amyant, mermer, talk ve bakır gibi zengin maden yataklarına, 8000 ton kapasiteli tuzlalara sahiptir.

97 dönüm arazi üzerine kurulu olan Zara Küçük Sanayi Sitesi bölge sanayisine önemli katkı sağlamaktadır. Faal işyeri sayısı 72’dir.

İlçemizde özel sektöre ait 3 adet güneş enerjisi santrali, un ve yem fabrikası, beton santrali, su dolum tesisi, et ve süt işletmesi, tuz işletmeleri, taş ocakları, balık çiftlikleri ve mandıralar bulunmaktadır.

KÜLTÜR VE SANAT

İlçe halkı birbirini seven koruyan ve benimseyen bir yapıya sahiptir. Zengin folklor yapısı içerisinde yöreye özgü motiflerle bezeli el sanatları, düğün, bayram ve önemli günlerde sergilenen halk oyunları önemli yer tutmaktadır. Zaralı Halil SÖYLER ve Kubilay DÖKMETAŞ gibi önemli sanatçıları yetiştiren İlçemizde birbirinden renkli festival ve kutlamalar yapılmaktadır. Yaz aylarında köy dernekleri tarafından geceler ve şenlikler ile büyük katılımla gerçekleşen Zara Bal ve Kültür Festivali önemli kültürel etkinliklerdir.

İlçede belli başlı tarihi ve kültürel özelliğe sahip yapılar; Kuşcu Köyü Camii, Şeyh Merzuben Türbesi, Pir Gökçe Türbesi, Tekke Köprüsü, Oyuklu Höyüğü, Lafçılar Ağılı Höyüğü ve Tepecik Höyüğüdür. İlçe sınırları içerisinde tarihin ilk dönemlerinde kazıldığı sanılan mağaralar mevcuttur. Mesire yerleri olarak kullanılan alanların yanısıra, balık avının yapıldığı Kızılırmak, Habeş Çayı, Acısu ve Tödürge Gölü halkın ilgisini çeken yerlerdendir.

İlçemiz Halk Kütüphanesi 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediye Başkanlığınca yapılan Belediye Kültür Merkezindeki yeni yerinde hizmetini sürdürmektedir.
________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:12.