IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By CRown

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Temmuz 2021, 16:01   #1
Kayıtlı Üye
CRown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Çin, gelmiş geçmiş en güçlü kuantum bilgisayarı tanıttı



Çinli bir araştırma ekibi, klasik bilgisayarların sekiz yıldan fazla sürede yapabileceği bir hesaplamayı yaklaşık bir saatte tamamlayan bir kuantum bilgisayar inşa ederek Google’ı geride bıraktı.

Araştırma ekibinin bu son eseri, kuantum programlama alanında son iki yıldır süregelen çalışmalarda kaydedilen önemli gelişmelerden biri olma niteliğini taşıyor.

Cosmos Magazine’de yayımlanan habere göre, bu iki yılda dünyanın dört bir yanından araştırmacılar, uzun zamandır aradıkları 'kuantum avantajına' sonunda ulaştılar. Kuantum avantajı terimi, klasik programlamanın çözebilmesi uzun zaman alacak problemleri kuantum programlamanın çok daha kısa sürede çözmesi durumu için kullanılıyor.

Çinli grubun bu başarısından önce Google'da çalışan bir araştırma ekibi, 2019'da hesaplama yaparken elektrik akımı kullanan süperiletken kübitlerle (kuantum bit) kuantum bilgisayarı çalıştırmıştı. Daha sonra 2020'de yine Çinli bir ekip, ışıkla çalışan ve daha hızlı çalışma potansiyeline sahip fotonik kübitlerle kuantum bilgisayarı çalıştırarak çıtayı iyice yükseltmişti.

Şimdi ise 2020'de yapılan araştırmayı yürüten isim Jian-Wei Pan (Şangay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi) başta olmak üzere başka bir Çinli ekip, çalışmalarıyla Google'ı geride bırakmayı başardı.

56 KÜBİT KULLANILDI

Ön baskı sunucusu ArXiv'de yayımlanan bir çalışmaya göre Çinli araştırma grubu, Zuchongzhi ismini verdikleri kuantum işlemcide süperiletken kübitler kullanarak kuantum avantajından yararlandı.

Zuchongzhi, aynı anda 66 kübite kadar işleyebilen 2D programlanabilir bir bilgisayar. Yeni çalışmada bilgisayarın kapasitesini test etmek için tasarlanmış bir hesaplama probleminin üstesinden gelmek, yani rastgele kuantum devrelerinin çıktı dağılımını örneklemek için 56 kübit kullanıldı.

Ekip, yayımlanan makalesinde “Kuantum bilgisayarımız Zuchongzhi'nin 1,2 saatte tamamladığı örnek görevi, en güçlü süper bilgisayarın en az sekiz yılda tamamlayabileceğini öngörüyoruz” dedi.
Alıntı.
Yazgı bunu beğendi.
 
Alt 13 Temmuz 2021, 19:55   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Adamlar yapmış 8 yıllık görevi 1 2 saatte yapmak...

________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:35.