IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Uzay Uzay'dan Son Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2022, 10:18   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Inspiration4 Uzay Gorevi Nedir?

Bunu uzayin insanlikla dalga gecmesi olarak gormeyi seviyorum. Uzay bizi kiskirtir cunku her zaman oradadir, her zaman gorunurdur. Kozmosa acilan pencerenin baktigi yerde durur camin hemen diger tarafinda gorebildigimiz hayal edebildigimiz ama dokunamadigimiz buyuk bir bosluk bulunur. Bunun cazibesi karsi konulmazdir. Insanlik tarihi boyunca uzayin buyuklugu gokyuzundeki O buyuk canak hem derin bir saygiya hem hayranliga hem de olumcul bir korkuya ilham kaynagi olmustur. Uzay, basimizi kaldirip yildizlara ilk baktigimiz gunden beri gitmek icin caba gosterdigimiz ve 1957’den beri gercekten gittigimiz bir yer.



Amerika BirlesIk Devletleri ve Sovyetler Birligi arasindaki rekabet uzay yarisinin hizlanmasini sagladi. Basladigimiz noktada henuz hicbir insan gezegenden ayrilmamisken, 8 yilda ayin yuzeyine ayak basmistik. Ilk uzay yarisi Amerika BirlesIk Devletleri ve Sovyetler Birligi arasinda gerceklesti. Ikinci uzay yarisinda Isa Ozel sektor devreye girdi ve eger paran varsa uzmanliga sahipsen ve yapacak iradem varsa bende uzaya gidebilirim dedi.

11 Temmuz 2021’de Richard Frenson’in uzay ucagi ile 80 kilometre yukseldigine tanik olduk ve yolcularinin 3,5-4 dakika kadar uzayda yasamalarini sagladik. 9 gun sonra Jeff Bezos, 100 Km’nin ustunde uctu. Araclariyla yolcularina tam 11 dakika surecek bir uzay ucusu sundular. Bunlar kucuk basarilar degillerdir. Ama Spacex’in 11 Eylul 2021’de yaptigi Inspiration4 ucus gorevinin yaptigi sey, cok daha iddiali ve oyunu tamamen degistirdi.Inspiration4 Uzay Gorevi Nedir?



Ilk kez 4 sivil uzaya gitti. 3 gun boyunca kendi baslarina Dunya’nin etrafinda yorungede kaldilar. Bunlar Dunyanin etrafinda done done ucan bir uzay gemisinin icindeki profesyonel olmayan 4 astronot oldular. Bu tarihin onemli bir donum noktasi geriye kalan bizler icin uzayin kapisini sonuna kadar acacak. Inspiration4 cok farkli cevrelerden gelen 4 insandan olustu. Bu ucusa katilacak olan herkesin kendilerince cok guclu ve ilham verici bir hikayeye sahip olmasi gerekiyor. Gelecekte birden fazla gezegene yayilmis bir tur olacagimiz neredeyse kesin. Bu dunyanin otesindeki baska dunyalara dogru atilmis en onemli adimlardan biri.

Roketin ilk modeli bir kez kullanilip atilacak sekilde tasarlanmis bir makineydi ve bu, cope atmak icin fazla buyuk bir makinedir. Saturn 5 roketini insa etmek ve firlatmak 400 milyon dolara mal olmustur ve bu 1960’larin parasi. Ustelik sadece bir kez kullanildi. Elon Musk farkli bir sey gordu. Elon Musk bu roketleri yeniden kullanabilecegimize inaniyordu. Boylelikle Spacex roketlerin kullanilabilirligini ispatlayan ilk sirket oldu. Bu aslinda yapilamayacagi dusunulen bir seydi. Ekibi daha once hic kimsenin mumkun olabilecegini inanmadigi bir seyi basarmisti. Roketi bir gemiye indirmeyi basarmislardi.

Inspiration4 uzay yolculugu tarihinde yeni bir degisim noktasi oldu. Inspiration4 gorevi icin firlatma uc asamada gerceklesti. Falcon roketinin adi cok basit bir sebepten Falcon 9. 9 Guclu motoru var ve bunlar bir uzay aracini yorungeye cikarmayi yetecek kadar guc uretebiliyor. Falcon 9, birinci kademeye ve ikinci kademeye sahip. Bunun ustunde de murettebatin Dragon uzay araci bulunuyor. Burasi astronotlarin yasadigi yer. Yorungeye giren parcada bu iste. Falcon 9 havalandiginda yaklasIk yorunge irtifasinin yarisina kadar yukseldi ve roketin ilk kademisi ayrilarak dustu. Roketin ikinci kademesi ateslenecek ve murettebatin Dragon uzay aracini yaklasIk saatte 28200 kilometre hizla ulasana kadar hizlandirdiktan sonra ikinci kademede ayrildi ve Dragon uzay araci yorungeye giren tek kisim oldu. Bu yorungede 3 gun boyunca murettabatin tek evi burasi oldu. Dunyanin etrafinda yorungeye yerlesebilmek icin surekli hizinizin yaklasIk saatte 28200 kilometre olmasi gerekiyor. Eve donme zamani geldiginde araci cevirecek ve yavaslamaya basladilar. Bu uzay aracinin atmosfere girmesini saglamak icin biraz yavaslamasina onayak oldu. Daha sonra kucuk bir parasut acildi ve onlari yavaslatti. Bu bir tur fren parasutu. Sonra buyuk parasutler acildi ve sonunda hizlari sadece birkac kilometreye dusmus olarak Atlantik Okyanusu’na yumusak bir inis yaptilar.Inspiration4 Uzay Gorevi Nedir?

Tipik olarak NASA ucuslari 200 kilometre yorungelerinde gerceklesir ama Inspiration4 gorevinde 575 kilometreye cikilacak. Bu Uluslararasi Uzay istasyonunun cok daha ustunde. Eger Mars’a gidecekseniz O yone dogru adim atmak hayati onem tasiyor. Bugune kadar uzay yolculuklari icin varsayilan cevap her zaman “hayir yeterli degilsin” olmustu. Gidecek niteliklere sahip oldugunu ispat etmek senin sorumlulugun. John Glenn, Jim Levell, Neil Armstrong, Sally Ride. Onlar bizlerden farkliydilar ama Inspiration4 murettebati bizim gibi. Bu gorev kimlerin ucabilecegi ile ilgili farkli bir boyutun kapisini acti. Bu acidan bugune kadarki en onemli uzay gorevi oldugu soylenebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:52.