IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Sağlık Haberleri Güncel Sağlık Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2021, 09:57   #1
Asil
Keystone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Uzmanlar salgında aşısız hamileleri uyarıyor

Uzmanlar salgında aşısız hamileleri uyarıyor




Dr. Melahat Cengiz, “Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için aşı olun” çağrısı yaptı.


Covid-19 salgınında dördüncü pik yaşanırken aşısız ya da eksik aşılı gebe ölümleri giderek artıyor. Çok sayıda gebe kadın, çocuklarına bir zarar geleceği endişesiyle aşı olmuyor. Kafalar karışık. Bu nedenle gebelerin aklındaki olası soruları, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, İstanbul Tabip Odası (İTO) Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Uzm. Dr. Melahat Cengiz Birgün’den Buse İlkin Yerli’nin sorularını yanıtladı.

Gebeler neden aşı olmalı?
Gebe bir kadında Covid-19, kendi yaş grubundaki diğer kadınlardan daha ağır seyrediyor, artık bu biliniyor. Çünkü Covid’in kendisi miktrotrombüsler yaparak organlara zarar veriyor ve gebe kadınlarda mikrotrombüslere eğilim daha fazla. Bu nedenle sağlıklı gebelik için aşı olmalılar.

Neden gebeliğin üçüncü ayından sonra aşı olunması öneriliyor?
Üçüncü aydan önce önermememizin nedeni aslında aşının kendisinden kaynaklı değil, aşıya bağlı yan etkileri araştırmak için. Gebeliğin ilk üç ayı, organogenez dediğimiz organ taslaklarının oluşum sürecidir. Bu dönemde metabolik hastalıklar ve genetik hastalıklara bağlı düşük görülebilir. Aşıların bu dönemde yapılması, olası düşükler için kafa karışıklığı yaratacaktır. Sorun aşının kendisi değildir, aşının olası yan etkileriyle genetik düşüklerin karıştırılmaması amacıyla bu uyarı yapılmıştır.

Emziren anneler aşı olmalı mı?
Aşının bebeğe zararlı bir etkisi yoktur, bu nedenle emziren anneler rahatlıkla aşı olabilir. Farklı yan etkiler ile ilgili faz çalışmaları yapılmıştır. Bilinen yan etkiler (baş ağrısı, kas ağrısı, kısa dönemli ateş, nadiren alerjik etkiler) dışında bir etki görülmemiştir.

Hangi aşı neye göre tercih edilmeli?
Şu an için Delta varyantına karşı en etkin aşı mRNA aşılarıdır. İnaktif aşıların bu konuda yeterli onaylı çalışmaları bildirilmedi. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan aşılar, mRNA aşıları.

Gebe kalmak isteyenler aşı olmalı mı, bir sakıncası olur mu?
Gebe kalmak isteyen, kendisinin ve bebeğinin sağlığını düşünen her anne adayı aşı olmalıdır. Bu konuda tereddüde yer yoktur.

Gebe ölümleri artarken Sağlık Bakanlığı neden sessiz?
Bakanlığın sessiz kalması yönetim becerisinin eksik olmasından. Türkiye toplumunun yalnızca yüzde 48’inin çift doz aşı olması, ülkenin ve yönetenlerin utancı olmalı. En ufak demokratik eyleme izin vermeyen yönetim, ne yazık ki binlerce aşı karşıtının gövde gösterisine de sessiz kaldı. Bakanlığın acilen harekete geçmesi gerekiyor.

ABC Gazetesi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:37.