IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2022, 12:00   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bogazinizda Yumru Hissi Neden Olusur?

Eger bir seyler yutarken surekli bogazinizda yumru hissi olusuyorsa, bu yazimizda bu sorunun olasi nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi verecegiz. Bu sorunu tanimlamak kolaydir ancak bu sorunun pek cok nedeni olabilmektedir. Bu konu hakkinda daha fazla bilgi ogrenmek icin okumaya devam edin.

Dikkat!

Bogazinizda Yumru Hissi Neden Olusur?Eger yasadiginiz sey bogazinizda bir yumru hissi degil de, gercekten gozle gorulebilir bir yumru ya da sislik ise derhal bir doktora basvurmaniz gereklidir.

Son zamanlarda bogazinizda bir yumru hissi yasadiniz mi? Eger uzun suredir devam ediyorsa, gozardi edilmemelidir. Tip terminolojisinde, bu his “Globus Pharyngis” veya sadece “Globus” olarak anilir. Bu bogaz probleminin uzun tibbi gecmisi ve bir cok kayitli nedeni bulunmaktadir. Iyi haber ise kolayca iyilestirilebilen bir durum oldugu icin panik yapmaya gerek yoktur.

Belirtiler:

Bu durum bir zamanlar stresin neden oldugu bir bozukluk olarak gorulen “Globus Histerikus” olarak adlandirilmaktaydi, ancak bugunku arastirmalar aksini gostermektedir. Bu durum artik psIkolojik kaynakli bir durum olarak gorulmuyor. Dikkat etmeniz gereken onemli semptomlar sunlardir;

-Gercekte bogazda bir sey bulunmadigi halde bogazda surekli bir tikaniklik hissi
-Hafif gogus agrisi
-Yutarken agri hissi
-Yutma esnasinda siddetli agri ve takilma hissi
-Yumru hissi periyodik olarak gelip gider ya da asagi-yukari, saga sola hareket eder.
-Ses kisIkligi ya da boguklugu gibi ses problemleri
-Bazi durumlarda yemeklerin yutulmasi kolaydir ancak tukrugun yutulmasi rahatsizlik yaratmaktadir.
-Stresli kosullar altinda rahatsizlik hissi artmaktadir.

Sebepler ve Tedavi:

Bogazinizda Yumru Hissi Neden Olusur?Bogazdaki yumru hissinin belirtileri bir cok nedene isaret edebilir. Girtlak kaslarinda asiri gerginlik nedeniyle ortaya cikar. Bogazdaki yumru hissi icin en onemli nedenlerden biri, bogazin altinda bulunan krikofaringeal kasinda bir spazm oldugu belirtildi. Yutma guclugu ayrica bogazdaki hipofarenks veya girtlak bolumlerindeki bir iltihaplanma ile tetiklenebilir. Bu bozukluk, bogaz kanserinin neden algilanmadiginin sebeplerinden biridir. Insanlar genellikle belirtilerin benzerligi nedeniyle bogaz kanseri olabileceklerini dusunmektedirler. Bununla birlikte, kanserli bir tumorun kendisini gorunur bir yumru olarak gosterecegi ve yenilen yemekleri yutmayi zorlastiracagi unutulmamalidir. Cogu durumda bu kanseri erken asamalarda tespit etmek zordur. En ufak bir supheniz olmasi durumunda, bir doktora gitmek en iyisidir. Tedavi yontemleri ile birlikte bogazdaki yumru hissini tetikleyebilecek onemli nedenlerin bazilari asagida verilmistir.

-Krikofaringeal Spazm:

Krikofarinks kasindaki bir sorun bogazda yumru hissine neden olabilir. Bu kas, gida iceriginin yemek borusundan anormal ters akisini onleyen bir vana gorevi gorur. Bogazda yumru hissi bu kas normal kasilma ve gevseme gorevlerinin yerine spazm gecirdiginde olusur. Bu bozukluk, zararsiz olmasina ragmen cok rahatsizlik verebilir.

Bu durumun kesin nedeni hala bilinmiyor. Mutlak bir iyilesme olmamasina ragmen, yogunlugu Lorazepam gibi kas gevsetici maddelerin alimi, cay gibi sicak sivilarin alimi ve stresten kacinma ile hafifletilebilir. Bozukluk genellikle zamanla kendiliginden kaybolur.

-Reflu:

Reflu hastaligi bu durumun bir baska nedenidir. Reflu, vucuttaki sivilarin anormal akisidir. Bu durumda midedeki sivilarin yemek borusuna geri akisinin yarattigi mukozadaki hasar bir iltihap yaratarak bogazda bir tikanma hissine neden olur. Eger mide eksimesi iliskili semptomlardan biri ise, sebep kesinlikle asit reflusudur. En etkili tedavi yontemleri, diyet ve yasam tarzi degisIklikleri ile birlikte anti-asidlerin alinmasidir. Asit reflusunu onlemek icin kullanilabilecek bir takim ilaclar var ancak mutlaka bir doktora danismaniz onerilir.

-Dil Problemleri:

Dil uzerindeki mantar enfeksiyonlari ve iltihaplanmalar da bogazda yumru hissine neden olabilir. Bu durumda hemen bir doktora danismak tedavi icin en onemli basamaktir.

-Larenjit ve Farenjit:

Bogazinizda Yumru Hissi Neden Olusur?Bogazda yumru hissi ayni zamanda viral, bakteriyel veya fungal ajanlarin olusturdugu bogaz enfeksiyonu olan farenjitin de bir semptomudur. Bu durumda, bogazda yumru hissine bogaz agrisi, oksuruk ve ates de eslik eder. Tedavi olarak agri kesiciler, antibiyotikler ve steroidler recete edilebilir.

Diger bir sebep ise girtlak iltihaplanmasi olan larenjittir. Bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonlari ya da alerjiler nedeni ile ses telleri gerilmektedir. Tedavi larenjitin sebebine bagli olarak antibiyotikler, sivi alimi ya da ses tellerinin dinlendirilmesi olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:18.