IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Furkan

 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2022, 16:03   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Asiri Islenmis Gidalar Ile Kanser Arasindaki Iliski Nedir?

Gectigimiz gunlerde uluslararasi hakemli tip dergisi olan The BMJ adli dergide yayinlanan yeni calismalar, ultra-islenmis gidalarin tuketimi ile artan kanser riski arasinda guclu bir iliski oldugunu gosterdi. Daha onceki calismalar, asiri islenmis gidalar ile obezite ve hipertansiyon gibi kardiyo-metabolik bozukluklarin riskini artirtirdigina dair baglantilardan soz etmekteydi. The BMJ’de yapilan son calisma, gida isleme seviyesi ve kanser riski arasindaki baglantiyi ozellikle vurgulayan ilk calismadir.


Bu kapsamli calisma, beslenmedeki asiri islenmis gidalarin oraninin %10 arttigini, toplam kanser riskinde %12’den fazla ve meme kanseri riskinde %11 artis ile iliskili oldugunu buldu. Calismada, bir Fransiz toplulugundan en az 18 yasinda olmak uzere toplam 104.980 katilimci yer aldi.
2009’dan 2017’ye kadar tutulan beslenme kayitlari, katilimcilarin 3300 farkli gida urununun tuketimini izleyerek tekrarlanan 24 saatlik diyet kayitlariyla olusturuldu. Sonuclar, asiri islenmis yaglarin, soslarin, sekerli urunlerin ve iceceklerin genel kanser riski ile iliskili oldugunu ve asiri islenmis sekerli urunlerin meme kanseri riski ile iliskili oldugunu gosterdi.

Asiri Islenmis Gidalar Ile Kanser Arasindaki Iliski Nedir?Ultra-Islenmis Gida Tuketiminde Endise Verici Artis



Son on yilda gittikce artan oranda, bircok ulkedeki beslenme aliskanliklari incelendiginde asiri islenmis gidalarin tuketiminde dramatik bir artis oldugu gorulmektedir. Bu gida urunlerinin daha yuksek oranda tuketilmesinin sebebi buyuk olcude guvenli, kullanisli, lezzetli ve uygun fiyatli olarak gorulmesi olabilir. Asiri islenmis gidalar, islenmis bilesenleri birlestiren cips ve tatlilar gibi urunlerdir. Bu gidalarda, tatlandiricilar, emulgatorler, koruyucular, renklendiriciler gibi cesitli maddeler bulunmaktadir.

Evde yapilan gida masraflari arastirmalari ve supermarket satislari da dahil olmak uzere gida tuketim aliskanliklarini goz onunde bulunduran calismalar, asiri islenmis gida urunlerinin gunluk toplam enerji aliminin %25 ila %50’sine katkida bulundugunu gostermektedir. Amerikalilarin yuksek islenmis gidalardan kalorilerinin % 61’ini aldigi soylenmektedir.

Cogunlukla aliskanlik olusturan ve kullanisli olduklari icin yaygin bir sekilde tuketilmektedir. Ultra-islenmis gidalar son derece lezzetli bir tarzda tasarlanir; diger bir deyisle damak tadiniza hitap eder ve daha fazla istek uyandirirlar. Buna ek olarak, bu gidalar her yerde yenilmek uzere yapilir; fast food kuruluslarinda, yavas pisirilmis ev yemeklerinin yerine, bir televizyon onunde veya surus esnasinda tuketilebilir. Ultra-islenmis gidalari genellikle uretmek ve satin almak daha ucuzdur. Ayrica genellikle indirimli fiyatlarla satilan super buyuklukteki paketler halinde gelirler. Bu gidalarin cogunun 7/24 isletme ve satis makineleri ile satildigi belirtilmelidir.

Cogu ultra-islenmis gidalar enerji yogunlugunda (kucuk miktar gidalarda cok fazla kalori vardir) yuksektir ve sIk sIk zorlu reklam kampanyalari tarafindan desteklenen tuketimleri kontrol disidir. Asiri tuketim, dunya capinda obezite ile iliskilendirilmistir. Ultra-islenmis gidalar da genelde rafine, besin maddesi tukenmis maddelerden olusur. Hatta “yenilebilir gida benzeri maddeler” olarak da ele alinmislardir!

The TBJ’de yapilan yeni arastirma, yaygin olarak satin alinan ve tuketilen gidalarin tehlikeleri hakkinda onemli bir isIk tutmakta ve islenmis gidalarin, bir zamanlar dusunuldugu kadar zararsiz olmadiginin degisen algisina katkida bulunacagi umulmaktadir.

Asiri Islenmis Gidalar Ile Kanser Arasindaki Iliski Nedir?Islenmis Gidalarin Kansere Neden Olan Anahtar Ozellikleri

Ultra-islenmis gidalarin cesitli ozellikleri kansere neden olabilir. Daha dusuk bir lif ve vitamin yogunlugu ile birlikte yuksek oranda icerdigi toplam yag, doymus yag, seker ve tuz onemli bir endise kaynagidir. Bu bilesenler vucuttaki iltihaplanmaya katkida bulunurlar ve kronik iltihaplanmanin kanser riskini arttirdigi bulunmustur.

Besin takviyelerinin otesinde bu gidalarin endustriyel hazirlanmasi (ozellikle lezzet ve sindirim icin isil isleme tabi tutulmasi) kanserojen ozelliklerine katkida bulunmaktadir. Isil islem gormus islenmis gida urunlerinde akrilamid ve polisIklik aromatik hidrokarbonlar bulunur ve bu maddeler kanser riski ile baglantilidir. Buna ek olarak, florin ve polifloralkil maddeler (PFAS‘lar) da dahil olmak uzere islenmis gida ambalajinda bulunan tehlikeli maddeler ve kimyasal maddeler dogurganlik ve tiroid sorunlari, cocuklarda gelisimsel gecikmeler ve kanser riskinde artis ile baglantilidir.

Ultra-islenmis gidalarin uretiminin amaci, dayanikli, ulasilabilir, cekici ve kullanisli urunlerin kaynaklarini arttirmaktir; giderek buyuyen kuresel nufusa buyuk onem veren bir konudur. Onlarin bozulmasini geciktiren, onlara daha uzun bir raf omru saglayacak ve uzun mesafeli ulasimlarini mumkun kilacak sekilde uretilirler. Yukarida belirtilen kategorileri kullanarak siniflandirilmasi zor bazi urunler bulunmaktadir. Ornegin ekmek alin: ekmek (un, su, tuz, maya) icin temel bilesenler bir modifikasyon islemi gerektirir, ancak ekmek hem endustriyel duzeyde hem de evde yapilabilir. Bazi ekmek uzun raf omrune sahipken digerleri hizli bir sekilde yok olur (genellikle tahil ve tohumlardan yag icerigi yuksek olanlar); bu ozellikler ekmegi islenmis veya ultra islenmis bir yiyecek yapiyor mu? Tek bir gidanin islenmemis, islenmis veya ultra-islenmis olup olmadigini tanimlamak, sagliginiza dogrudan etki etmeyebilir; daha ziyade normal tuketimimiz icin sectigimiz gidalarin kombinasyonu en guclu etkiyi yaratir. Dunya Saglik Orgutu, yedigimiz asiri islenmis gidalarin miktarini sinirlamayi onermektedir. Daha saglikli gidalar icin bir talep yapilmali ve takip edilmeli ve dengeli beslenme tuketimi duzenli bir uygulama olmalidir.

Asiri Islenmis Gidalar Ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Arasindaki Iliski Nedir?Bu arastirma, islenmis gida tuketimi ile kanser riski arasindaki iliskileri ve korelasyonlari ortaya cikarirken, arastirmacilar bulgulari onemli ve daha fazla arastirmaya layik gormektedirler. Asiri islenmis gidalara ornek olarak cipsler, paketlenmis atistirmalik kekler, diyet icecekler, donmus pizza ve sekerler gosterilebilir. Bu gidalardan mumkun oldugunca kacinmak sagliginiz acisindan onem arz etmektedir. Asiri islenmis gidalar yakin bilimsel incelemelerin konusu olmaya devam edecek ve bu beslenme bakimindan yoksun urunlerin saglikli oldugu algisi degisecektir.


ALİNTİ ~
Furkan bunu beğendi.
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 19 Nisan 2022, 16:15   #2
"Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna"
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], paylaşım için teşekkürler.

CeReN bunu beğendi.
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 19 Nisan 2022, 16:58   #3
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Furkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], paylaşım için teşekkürler.
ben tşk ederim : )

________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:21.