IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2022, 13:08   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hizli Yemek Yemenin Zararlari Nelerdir?

Yogun bir is temposunda calisiyor olabilirsiniz, onemli bir aktiviteye yetismek isteyebilirsiniz veya baska bir sebeple aceleniz olabilir. Her seyden once, meslegimiz ne olursa olsun hatta ev hanimi bile olsak yapilacak bir suru isimiz her zaman vardir. Bu durumlarda hemen hepimiz yemegimizi hizla yer ve vakit kaybetmek istemeyiz. Ancak bunu aliskanlik haline getirirseniz obez olma veya metabolik bir sendrom yasama ihtimalinizi artirmis olursunuz. Bunlarin neticesinde kalp hastaliklari, seker hastaligi gibi hastaliklara yakalanma olasiliginiz da artmis olur. Bu tur hastaliklarin hepsi maalesef olumle sonuclanabilmektedir.

Gunun hangi saati olursa olsun, bir yemegi hizla yediginizde, sindirim sisteminiz buna ayak uyduramaz. Sindirim sisteminizin basa cikamamasi demek beyninize doygunluk hissi uyarisinin gec gitmesi anlamina gelmektedir. Dolayisiyla, doygunluk hissi geciktikce daha fazla yemek durumunda kalirsiniz.

Hizli Yemek Yemenin Zararlari Nelerdir?[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yemek yerken aldiginiz bir lokmanin sindirim sisteminiz tarafindan karsilanmasi ve ardindan beyine uyarinin gonderilmesi ortalama 20 dakika surmektedir. Bu nedenle yavas yemeyi aliskanlik haline getirirseniz bu sure gecinceye kadar daha az yemek yemis olursunuz. Yavas yemek yemek, midenize calismaya baslamasi icin daha fazla zaman verir.

En son gercekten ac oldugunuz zamani bir dusunun. Yemek yeme imkanina kavustugunuz anda, muhtemelen kendinizi hemen her seyi yiyebilecek ve bunu cabucak yapabilecek kapasitede buluyorsunuzdur! Muhtemelen bu hizli yemegin ardindan ciddi bir mide eksimesi cekmissinizdir. Bunun nedeni midenizin tum yiyecekleri yediginiz hizla ogutmeye calismasindan kaynaklanmaktadir.

Yavas yemek ve bir seferde en az 20 dakika surecek bir sekilde yemek yiyerek, sindirim surecinde yemeklerin ogutulmesine zamaninda ve ayarinda baslanilmasini saglamis olursunuz. Ayrica, cok hizli yediginizde hava da mideye girer ve asiri yukleme yapar. Bu da midenizin eksimesine veya reflu hastaligina yol acan daha fazla asit uretmesine neden olur ve normalden fazla siskinlik hissedersiniz.

Hizli Yemek Yemenin Zararlari Nelerdir?Yavas Yemek Yeme Aliskanligi Yemeklerden Daha Fazla Zevk Almanizi Saglar

Mide eksimesi, gaz ve siskinlik gibi sIkayetleriniz yoksa yediginiz yemeklerden nasil yerseniz yiyin zevk almaniza neden olacaktir. Ancak yavas yemeye baslarsaniz, yemekleri bilincli olarak tuketmeye baslar ve yediginiz yemeklerden daha fazla lezzet alirsiniz.

Yiyeceklerin dokusunu, tadini ve kokusunu daha fazla fark ettiginizi ve yemeklerin daha ilginc ve unutulmaz hale geldigini goreceksiniz. Yavas yeme aliskanligi, ozellikle bir restoranda yemek yiyorsaniz ve anin tadini cikarmak istiyorsaniz cok iyi bir aliskanliktir.

20 Dakika Kuralina Nasil Alisabiliriz?

Cok yemek yeme aliskanliginiz varsa ve hizli bir sekilde yiyorsaniz, bunu bir gecede degistiremezsiniz. Bununla birlikte, yemek yeme surenizi uzatmak ve her ogun icin ortalama 20 dakika ayirabilmek icin bazi ipuclari bulunmaktadir.

1. Cignemek icin daha fazla zaman harcamanizi gerektiren yuksek lifli gidalari secin

Yuksek oranda lif bulunduran, teze sebzeleri yiyebilmek icin yapilarindan dolayi daha fazla zaman gerekecektir. Buna ek olarak, bu besinler size daha cabuk doygunluk hissi kazandiracaktir. Yeme aliskanliklarinizi degistirmeye calisirken bunun yaninda saglikli beslenme aliskanligi da kazanmis olacaksiniz.

2. KasIk veya catalinizi her bir lokmaniz arasinda elinizden birakin

Bu ipucu biraz zorlayici olabilir, ancak dusundugunuz kadar zor olmayacaktir. Isiriklariniz arasinda, kullandiginiz kasIk ya da catali sofraya ya da yemek masasina koyun. Bu kucuk bir hareket olacaktir ancak bu hareket, ufak da olsa sizi yavaslatmaya zorlar. Ayrica her lokmaniz arasinda doyup doymadiginizi kontrol etmenize izin verir.

3. Her lokmaniz icin minimum cigneme sayisi belirleyin

Yiyeceklerini kucuk parcalara bolmediginiz zaman, daha sonra sindirmek sindirim sisteminiz icin zor olabilir. Her bir lokmaniz icin en dusuk cigneme sayisi belirleyin. Ve o kadar cignemeden yutmayin. Gun gectikce cigneme sayinizin arttigini ve yemek yerken yavasladiginizi goreceksiniz. Bu minimum cigneme sayisi 5 de olabilir 35 de. Hangisinde kendinizi rahat hissediyorsaniz, onu belirleyin. Aliskanliginiza girdikten sonra artik cignemelerinizi saymaniza gerek kalmayacak.

4. Yavas yemek yiyenlerle beraber yemeye gayret gosterin

Hizli bir sekilde yediginizin farkindaysaniz, muhtemelen etrafinizdaki insanlar da hizli yemek yiyordur. Bu nedenle mumkun oldugunca yavas yemek yiyen birileri ile beraber yemek yemeye ve onlara ayak uydurmaya calisin. Belli bir zaman sonra siz de onlar gibi yavas yemeye baslamis olursunuz.

5. Yemek yerken yemek yediginiz kisilerle konusun

Yemek masanizda veya sofranizda olan diger kisilerle yemek yerken konusmaniz az ve yavas yemenizi saglayacaktir. Bu sekilde yemek yeme surecinde hem sosyallesmis olursunuz hem de daha yavas yemek yersiniz. Belli bir sure sonra ne kadar yavas ve az yediginize siz de sasiracaksiniz.

Hizli Yemek Yemenin Zararlari Nelerdir?Yukarda bahsettigimiz ipuclarini hayatinizda uygulamaya basladiginizda belirli bir zaman sonra gercekten yavas yemeye basladiginizi goreceksiniz. Bu sayede saglikli beslenme adina ilk adiminizi atmis olursunuz. Hizli yemek yemenin getirecegi saglik problemlerinden de korunmus olursunuz. Yavas yemek yiyerek, yemeklerinizden daha fazla lezzet alirsiniz ve daha az yersiniz. Reflu, ulser gibi mide rahatsizliklari yasamazsiniz. Fazla kilo alimi endisesinden kurtulmus olursunuz. Kisacasi, oldukca saglikli bir sekilde beslenir ve yemeklerden daha fazla zevk alirsiniz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:54.