IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By MaquSa

 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Mart 2022, 08:07   #1
MaquSa Limanı
MaquSa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Psikoloji Nedir.?



Psikoloji insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir. Peki burada kullanılan davranış ve zihinsel süreçler kavramı nedir? Bilimsel olarak inceleme denilerek ne kastediliyor? Psikoloji eğitimine yeni başlayanlar ya da psikolojiyi merak edip yeni araştıranlar için bu soruları yanıtlayacağız.

İlk olarak psikoloji tanımını geniş perspektiften ele alalım. Psikoloji üzerine olan araştırmalarda karşımıza çıkan ilk tanım ‘insan zihnini inceleyen bilim’dir. Cüceloğlu’na göre insan zihnini gözlemleyebilmenin olanaksızlığı karşısında bunalan ilk psikologlar, John B. Watson’un önderliğinde psikolojiyi, “gözlenebilen davranışların bilimsel incelenmesi” biçiminde tanımlamışlardır. Onlara göre psikoloji, ancak diğer doğa bilimlerinde kullanılan deneysel yöntemle bilimselliğe kavuşur.

Deneysel yöntem deneme yanılmayı ve çeşitli araştırma konuları hakkında veri elde edebilmek için sadece gözlemin yeterli olmadığı düşünüldü ve bu yüzden hayvanlar da deneylerde kullanılmaya başlandı. Elde edilen bulgular insan yaşamına yordandı.

Bu sayede ilerleyen sürelerde psikoloji tanımına hayvan davranışlarının incelenmesi de girdi. Bilişsel etmenlerin yok sayıldığı davranışçı yaklaşımın tanımının yetersizliği de zihinsel süreçlerin insan davranışlarına etkisi görüldüğünde ortaya çıktı. Zihinsel işlevlerin insana etkilerini inceleyen bilişsel psikologlarla beraber tanıma zihni süreçlerin incelenmesi de dahil oldu. Günümüzde en geçerli kısa tanım: Rot Plotnik’e göre “Davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir.” (Konu alıntıdır. )
ESinti bunu beğendi.
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:47.