IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Aralık 2021, 14:02   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nipah Virüsü: Bu Ölümcül Hastalığın Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Nipah virusu, kopek, domuz, kedi, keci, koyun ve halihazirda enfekte olmus kisilerin yani sira basta yarasalar olmak uzere hayvanlardan insanlara bulasan bulasici bir hastaliktir. Adini, 1998 yilinda ilk kez bildirildigi bir Malezya koyu olan Sungai Nipah’tan almistir. Nipah salginlari, o zamandan beri Malezya disinda agirlikli olarak Singapur, Banglades ve Hindistan gibi Guneydogu Asya ulkelerinde kendini gosteren bir hastaliktir ve oldukca olumcul olabilir.

Nipah Virusunun Tarihcesi
Nipah virusunun kokenleri, ilk kez 1998’de bildirildigi Malezya’daki Sungai Nipah koyunde, virusu yarasalardan kapmis olan enfekte hayvanlari yetistiren bir grup domuz ve ciftci arasinda yer almaktadir. Malezya’da yuzlerce vaka tespit edildi ve komsu ulke Singapur’dan da birkac vaka bildirilmistir, bu da onu 1998-1999’da gerceklesen dunyanin ilk Nipah virusu salgini haline getirmistir.
Bunu takiben, 2001, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2010 ve 2011 yillarinda genellikle kis mevsiminde Banglades ulkesinden cok sayida salgin rapor edilmistir. Nipah virusu hastaligi bir asama icin kisitlanmis gibi gorunmektedir. 2011’den bu yana, 2018’de Hindistan’da bir kez daha rapor edilmistir.



Gecmis Salginlar
Nipah Virusu: Bu Olumcul Hastaligin Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiIlk olarak Nipah virusu Malezya da 1999 yilinda domuz ciftcileri beliren bir salgin esnasinda tanimlanmistir. Ancak Malezya da 1999’dan sonra bir daha yeni bir salgin vakasi raporlanmamistir. Banglades’te ise 2001 yilinda ilk defa ortaya cikmis ve o yildan sonra Malezya’da hemen hemen yillik salginlar seklinde surekli gorulmustur. Ayrica bu dogu Hindistan’da periyodik araliklarla ortaya ciktigi belirlenmistir.
Diger bolgeler enfeksiyon icin risk altinda olabilir, virusun kanitlar bilinen dogal rezervuar (icinde bulunmustur olarak pteropus Kambocya, Gana, Endonezya, Madagaskar, Filipinler gibi ulkelerden bir dizi icinde yarasa turu) ve diger birkac yarasa turlerinin, ve Tayland.
Hindistan’da Nipah Virusu Insidansi;
Nipah virusu ilk olarak Hindistan’da 2001 yilinda Bati Bengal’de rapor edilmis, ardindan 2007’de yine eyalette baska bir salgin izlemistir. Son zamanlarda, 2018, 2019 ve 2021 yillarinda Hindistan’da Kerala’da Nipah virusu vakalari kaydedilmistir.

Nipah Virusu Hastaliginin Nedenleri
Nipah virusu hastaligina neden olan mikroorganizma, bilimsel olarak Nipah henipavirus olarak adlandirilan patojenik ornek Nipah virusudur. Viral suslarin Henipavirus cinsine aittir ve paramyxoviruses olarak da adlandirilan Paramyxoviridae virus ailesinde kategorize edilir. Nipah virusunun insanlar arasinda bulasmasi, dogrudan enfekte yarasalar, diger istila edilmis hayvanlar veya hastaliga yakalanmis hasta kisilerle temas yoluyla gerceklesir.
NiV olarak kisaltilan Nipah virusu, bu nedenle, hayvanlardan insanlara meyve yarasalari ile yayildigini ima eden zoonotik bir virustur. Aksi takdirde, viral suslarin onemli rezervlerini barindiran birincil konaklar olan ucan tilkiler olarak bilinir. Nipah virusu hastaligi, halihazirda hasta olan kisiler disinda, hastalikli meyve yarasalariyla karsilasmis enfekte kedi, keci, kopek, koyun ve domuzlardan bulasma yoluyla da insanlari etkiler.

Nipah Virusunin Bulasmasi Nasildir?
Nipah Virusu: Bu Olumcul Hastaligin Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiMalezya’da Singapur’u da etkileyen ilk taninan salgin sirasinda, insan enfeksiyonlarinin cogu hasta domuzlarla veya onlarin kontamine dokulariyla dogrudan temastan kaynaklanmistir. Bulasin enfekte olmus kisilerin dokusuna ya da domuz salgilarina korunmasiz olarak maruz kalmasi seklinde oldugu tahmin edilmektedir.
Banglades ve Hindistan’daki muteakip salginlarda, enfekte meyve yarasalarinin idrari veya tukurugu ile kontamine olmus meyve veya meyve urunlerinin (ham hurma suyu gibi) tuketimi en olasi enfeksiyon kaynagidir. Su anda vucut sivilarinda veya meyveler dahil cevrede viral kalicilik uzerine herhangi bir calisma bulunmamaktadir. Nipah virusu vakalarinda insandan gecenler, genelde bu virus ile enfekte olan kisilerden bakicilarina ve ailelerine gecmesi seklindedir.
Nipah vurusu, daha ilerideki yillarda Hindistan ve Banglades gorulen salginlarda enfekte olmus, insanlarin diski veya salgilariyla temas dilmesi seklinde insandan insana bulasmasi seklinde bulasmistir. 2001 yilinda Hindistan’in Siliguri kentinde, vakalarin %75’inin hastane personeli veya ziyaretciler arasinda meydana geldigi bir saglik hizmeti ortaminda da virusun bulastigi bildirilmistir. Bangledes’te 2001- 2008 yillari arasi raporlanan vakalarin yaklasIk %50’si, bu virus ile enfekte olmus kisilere bakan ve insandan insana bulasma sebebiyledir.

Nipah Virusu Hastaliginin Belirtileri
Nipah virusu ile enfeksiyon genellikle beyin iltihabi ile sonuclanirken, ensefalit yaninda ciddi solunum yolu hastaligi ve hatta olum meydana gelebilir. Bu virusle 5 ila 14 gunluk bir maruziyet ve kulucka doneminden sonra, farkli zaman olceklerinde cesitli belirti ve semptomlar fark edilebilir. Daha sonra, kulucka doneminden 3 ila 14 gun sonra, enfekte kisi asagidakiler gibi bazi grip benzeri semptomlar gosterir:
• Ates,
• Bas agrisi,
• Kas agrisi,
• Bas donmesi,
• Karin agrisi,
• Bogulma,
• Kusma,
• Solunum yolu hastaligi,
• Bulanik gorme
Bununla birlikte, bu semptomlar hizla yogunlasarak zihinsel karisIklik, nobetler, ensefalit, miyokardit ve hatta 24 ila 48 saat icinde komaya kadar ilerleyebilir.

Nipah Virusu Nasil Teshis Edilir?
Hasta Nipah virusu semptomlarini gosterdiginde, ensefalit yani beyinde sislik ortaya cikarsa, kan, idrar ve beyin omurilik sivisinin yani sira burun ve bogaz suruntulerinden bir ekstrakt toplanir. Bu numuneler, doku/sivi numunelerinde Nipah virusunun genetik parcalarini arayan ve amplifiye eden, mevcut olmalari durumunda Nipah virusu ornegini dogrulayan bir RT-PCR testi kullanilarak tani laboratuvari tesisinde analiz edilir. RT-PCR disinda, Nipah virusunun varligini arastirmak icin mikroskop kullanan hastalardan alinan kan, doku ekstraktlarini arastiran seroloji, histopatoloji dahil birkac analitik test yapilir.

Nipah Virus Hastaligi Tedavisi
Dunya Saglik Orgutu’ne (WHO) gore, su anda Nipah virusu hastaligi icin herhangi bir tedavi mevcut degildir. Ayrica, su ana kadar Nipah virus enfeksiyonunu onlemek icin koruyucu bir asi mevcut degildir. Bu da semptomlari olan hastalarin zamaninda teshis ve iyilestirici onlemler icin bir kerede hastaneye goturulmesini zorunlu kilar.
Su anda Nipah virusu hastaligini tedavi etmenin tek yontemi, hastanin hastaneye yatirilmasi, hayati fonksiyonlarinin gozlemlenmesi, bolca dinlenmelerinin saglanmasi, hastaliktan kurtulmak icin hidrasyon ile destekleyici bakimdir. Ayrica, bulanti, kusma, kasilmalar ve eslik eden diger semptomlari gelistikce hafifletmek icin antiviral ilaclar recete edilir.

Dogal Konak: Meyve Yarasalari
Nipah vurusu icin dogal kaynaklar arasinda ozellikle Pteropodidae ailesi meyve yarasalari arasindan Pteropus cinsine ait yarasa turleri gosterilmektedir. Meyve yarasalarinda belirgin bir hastalik yoktur. Henipaviruslerin cografi dagiliminin Pteropus kategorisi ile ortustugu varsayilmaktadir. Bu hipotez Avustralya, Banglades, Kambocya, Cin, Hindistan, Endonezya, Madagaskar, Malezya, Papua Yeni Gine, Tayland ve Dogu Timor’dan gelen Pteropus yarasalarinda Henipavirus enfeksiyonunun kanitlariyla desteklenmektedir. Bu yarasa cinsi Afrika meyve yarasalar Eidolon, Afrika’da yarasa Pteropodidae ailesine mensuptur. Bu viruslerin cografi dagilimin icinde var olmasi mumkun oldugunu belirten Nipah ve HENDRA viruslere karsi antikor pozitif bulunmustur.

Evcil Hayvanlarda Nipah Virusu
Nipah Virusu: Bu Olumcul Hastaligin Nedenleri, Belirtileri ve TedavisiAtlar, keciler, koyunlar, kediler ve kopekler gibi domuzlarda ve diger evcil hayvanlarda Nipah virusunun salginlari ilk olarak 1999’daki Malezya salgini sirasinda rapor edilmistir. Virus domuzlarda oldukca bulasicidir ve domuzlar, 4 ila 14 gun suren kulucka doneminde bulasicidir. Bunun yaninda enfekte bir domuz hicbir belirti gostermeyebilir, ancak bazilarinda akut atesli hastalik, zor nefes alma ve titreme, segirme ve kas spazmlari gibi norolojik semptomlar gelisir. Bunun yaninda cogunlukla domuz yavrulari haricinde olum orani oldukca dusuk olmaktadir. Ortaya cikan bu belirtiler genelde domuzlarda gorulen norolojik hastalik ve solunum hastaliklari belirtileri le ciddi farkliliklar gostermez. Domuzlarda bunun yaninda olagandisi havlama tipi oksuruk soz konusu ise ya da insanlarda ensefalit bulunuyorsa Nipah virusunden suphe edilmelidir.

COVID-19 Hastalarinin Nipah Virusu Alma Riski Daha Yuksek mi?
COVID-19 ve Nipah Virusu, kuru oksuruk, ates, soguk alginligi, bas agrisi, yorgunluk gibi gribe benzer semptomlarla ortaya cikan bulasici viral rahatsizliklar olsa da, RT-PCR testi bozukluklarin teshisinde kullanilan altin standarttir ve ikisini acikca ayirt eder. Ayrica COVID-19, insanlarin cogunda evde yonetilebilecek hafif ila orta dereceli semptomlari tetiklerken, Nipah virusu hastanede ileri tibbi bakim gerektiren cok daha oldurucudur. Bu nedenle doktorlar, COVID-19 hastalarinin Nipah virusune yakalanma konusunda yuksek bir riskle karsi karsiya olmadigini belirtiyorlar.
Nipah virusu icin kabul edilen hastalarin ciddi COVID-19 semptomlari olan kisilerle temas edip ardindan Nipah virusu enfeksiyonunun yayildigi hastane bulasmalari tehlike arz eden tek durumdur. Bununla birlikte, KKD kitlerinin, dezenfektanlarin sIki koruyucu onlemlerinin yani sira Nipah vakalarinin ve COVID-19 vakalarinin tedavi edildigi koguslarin net bir sekilde sinirlandirilmasi nedeniyle bu vakanin hastanelerde gerceklesme sansi cok nadirdir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:06.