IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Aralık 2021, 12:51   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Omicron Varyanti Hakkinda Bilinmesi Gerekenler

Yeni bir endise Omicron, en az 19 ulkede tespit edilmis olan bir Korona virus varyantidir. Omicron varyanti, onceki suslardan daha sira disi mutasyonlar icerir ve potansiyel olarak daha bulasici ve asiya direncli olabilir. Hatta oyle ki; Pfizer ve Moderna gibi asi ureticileri, Omicron’a ozel potansiyel bir asi icin planlarini oldugu aciklamasi yapmislardir.
Dunya Saglik Orgutu (WHO) 26 Kasim’da COVID-19 Omicron varyantini (B.1.1.529) bir endise varyanti (VOC) olarak siniflandirmistir. Guney Afrika, Omicron varyantini DSO’ye bildiren ilk ulkeydi, ancak Hollandali bir saglik kurumu, varyantin bir hafta once Hollanda‘da zaten mevcut oldugunu dogrulamistir. WHO’ya gore Omicron, bulasa bilirligi ve yeniden enfeksiyon riskini artirabilecek coklu mutasyonlar icerir.
Mutasyonlar, yalnizca COVID-19’da degil, bircok viruste dogal olusumlardir. Mevcut asilarin Omicron varyantina karsi etkinligi hala arastirilirken, asilari tamamen etkisiz hale getirecek kadar guclu hicbir varyant yoktur.

Omicron Nerede Tespit Edildi?
Omicron Varyanti Hakkinda Bilinmesi GerekenlerVaryant simdiye kadar en az 20 ulkeye yayildi. ABD‘de dogrulanmis ilk Omicron vakasi 1 Aralik’ta Kaliforniya’da tespit edildi.ABD, DSO tarafindan elestirilen bir hareketle Guney Afrika ve bolgedeki diger bazi ulkelere seyahat yasaklari oldugunu yayinlamistir. Dunya Saglik Orgutu yaptigi aciklamada, seyahat yasaklarinin uluslararasi yayilmayi engellemeyecegini, yasamlar ve gecim kaynaklari uzerinde agir bir yuk olusturdugunu aciklamistir. Ayrica, ulkeleri epidemiyolojik olarak hasta sayi verilerini raporlama ve paylasma acisindan dogrulugunu engelleyebilir ve boylelikle pandemi sirasinda kuresel saglik calismalarini olumsuz yonde degistirebilirler.



Virusler Neden Mutasyona Ugrar?
Mutasyonlar viruslerde dogal olaylardir. Vucudumuzun bir viruse karsi savasmak icin antikorlar olusturmasina benzer sekilde, bir virus de antikorlari asmak ve icimizde yasamaya calismak icin mutasyonlar olusturacaktir. COVID-19 mutasyonlari soz konusu oldugunda endise duyulan, bir varyantin sonunda asi korumasini atlayacak kadar guclu hale gelmesidir. Bu henuz gerceklesmedi ve devam eden calismalar, Omicron varyantina karsi asi etkinliklerini belirlemeye calismaktadir.

Omicron Diger Varyantlardan Daha mi Tehlikeli?
Arastirmacilar, Omicron’un Delta dahil olmak uzere diger COVID-19 turevlerinden daha bulasici olup olmadigindan emin degillerdir. Omicron ile ilgili on veriler, diger dolasimdaki varyantlardan daha yuksek bir yeniden enfeksiyon riski olusturabilecegini one surmektedir, ancak WHO’ya gore bu iddiayi dogrulamak veya reddetmek icin yeterli bilgi yoktur.
Simdiye kadar, Omicron ile iliskili semptomlar, diger varyantlarla iliskili olanlardan farkli gorunmemektedir. Ancak Omicron’un semptom yelpazesini, riskini ve bulasma duzeylerini tam olarak anlamak birkac hafta surecektir. Omicron’un bulundugu bolgelerde hem COVID-19 vakalari hem de hastaneye yatislar artmaktadir. Ancak WHO, artislarin varyantin sonucu olup olmadiginin belirsiz oldugunu aciklamistir.Omicron Varyanti Hakkinda Bilinmesi Gerekenler
DSO’nun COVID-19 izleyicisi, Guney Afrika’nin varyanti bildirdigi gun 18.000’den fazla vaka artisi gordugunu gostermektedir ve 26 Kasim’dan bu yana ulke gunde 2.000’den fazla vaka kaydedilmistir. Johns Hopkins Bloomberg Halk Sagligi vaka verileri henuz olmadan bir virus mutasyonunun ciddiyetini tahmin etmenin zor oldugunu belirtmektedir. Ornegin Beta ve Gama varyantlari, kesfedildiklerinde endiseleri artirdi ve bazi yerel salginlara neden olmustur, ancak baskin bir kuresel virus haline gelmemistir. Buna karsilik, Alfa ve Delta varyantlarinin oldukca bulasici oldugu ortaya cikmistir.
Ozetle henuz Omicron hakkinda net ve yeterli veri bulunmamaktadir. Kuresel bir patojen olarak ne kadar tehlikeli olacagina dair bir tahminde bulunmadan once, ilk epidemiyolojinin ve temas izleme sonuclarinin gelmeye baslamasini beklemesi zorunluluktur. Ancak yakinda bu varyantin varyantin etkisi hakkinda daha fazla verinin gelmesi beklenmektedir.

Asilar Omicron Varyantina Karsi Calisacak mi?
Daha fazla veriye ihtiyac duyulmasina ragmen, asilar Omicron’a karsi diger varyantlardan daha az etkili olabilir. Omicron’un gecmis olan herhangi bir varyanttan cok daha fazla sayida mutasyona sahip oldugunu ve bunun belirsizliklere katkida bulundugu tahmin edilmektedir. Guney Afrikali bilim adami Tulio de Oliveira bir medya brifinginde Omicron’un, bazi diger varyantlarda gorulmeyen yaklasIk 50 mutasyona sahip oldugunu aciklamaktadir. Koronavirusten insan hucrelerine bir giris noktasi saglayan spike proteininde 30’dan fazla mutasyon vardir. Omicron’un cok sira disi bir mutasyon takimina sahip oldugu ve bunun dolasimdaki diger varyantlardan cok farkli oldugu ise tespit edilmektedir.
Omicron mutasyonlarini bu kadar ilgi ceken nokta ise asi korumasini engelleyebilecek ve virusun yayilmasini hizlandirabilecek uc farkli kategoriye girmesi gerektigi noktasidir. Bu uc farkli kategori su sekildedir;
• Antikorlar icin baglanma bolgelerini ortadan kaldiran mutasyonlar, Omicron’a karsi asinin etkinligini potansiyel olarak zayiflatir.
• Virusun cogalmasini ve hucrelere daha hizli girmesini saglayan mutasyondur.
• Virusun solunum yollarindaki belirli hucrelere daha sIki baglanmasina izin veren mutasyondur.
Delta varyantindan gelen mutasyonlar ilk iki kategoriye girer, ancak ucuncu mutasyon Omicron’a ozgudur. En azindan kagit uzerinde, bunun daha bulasici olabilecek ve asi veya enfeksiyon kaynakli bagisIkliktan en azindan belirli bir dereceye kadar kacabilecek bir varyant olabileceginin dusunulmesine neden olan bu uc cok nokta iste bu varyanti su anda ilgi odagi yapmaktadir. Bunun yaninsa ABD’li asi ureticileri Moderna ve Pfizer-BioNTech, birkac ay icinde hazir olabilecek Omicron’a ozgu bir asi icin potansiyel planlarini aciklamaktadirlar.
Omicron Varyanti Hakkinda Bilinmesi GerekenlerPfizer CEO’su Albert Boula CNBC’ye verdigi demecte , sirketin Omicron’a karsi atisinin etkinligi konusunda yaklasIk iki hafta icinde sonuc almayi bekledigini aciklamaktadir. Boula, sonuclar varyanta ozel bir asinin gerekli oldugunu kanitlarsa, Pfizer’in yaklasIk 100 gun icinde sevkiyata hazir hale getirebilecegini belirtmektedir. The New York Times’in haberine gore Moderna, Pfizer ve Johnson & Johnson, etkinliklerini daha iyi belirlemek icin asilarini Omicron’un yapay bir versiyonuna karsi test etme planlanmaktadir.
Omicron varyantina karsi ekstra koruma arayan kisiler icin Pekosz, tam asilari ve destekleyici asilari tesvik eder. Omicron, asi susu ile mukemmel bir eslesme olmasa da, capraz reaksiyona girecek bazi antikorlar vardir. Proaktif olunmasi gerekiyorsa, herkesin asilarini yaptirarak yeni varyantlara karsi hazirlikli olmasi onerilir. Cunku COVID-19 pandemisine karsi mucadelede daha guvende hissetmek icin asilarin tam olarak vurulmasi onemle tavsiye edilen bir kosuldur.
Gunumuzde tum Dunya pandeminin baslangicinda cok ileri noktadadir ve toplumdaki bagisIklik her gecen artmistir. Dolasan virusle mukemmel bir eslesme olmasa bile, bu bagisIklik hastalik siddetini ve olum oranini azaltacaktir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:43.