IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2021, 10:47   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Meme Kanserinde Iz Elementlerin Miktar Tayini Nasil Yapilir?

Meme kanseri en sIk gorulen ve hayati tehdit iceren hastaliklarin basinda gelir. Iz elementler, enzimatik reaksiyonun aktivasyonu veya inhibisyonu, reaktif oksijen turleri (ROS), baglanma pozisyonlari icin onemli bir yere sahiptir. Ayrica eser elementler ve metal proteinler arasindaki rekabet ve kanserojen surecleri etkileyen hucresel membranlarin gecirgenliginde modifikasyonlar dahil olmak uzere biyolojik ve metabolizma sureclerinde onemli bir isleve sahiptir.
Enerji dagitici X-isini floresansi (EDXRF), partikul kaynakli X-isini emisyonu (PIXE), toplam yansima X-isini floresansi gibi XRF tekniklerini kullanan bircok calismada eser elementlerin anormal konsantrasyonu ile meme kanseri arasinda onemli bir iliski bulunmustur. TXRF), dalga boyu dagilimli X-isini floresansi (WDXRF) ve senkrotron kaynakli X-isini floresansi (SRIXE). Bu yazida Fe,Cu, Zn, Cr, Cl, Ca, P, S, K, Na, Mg, Se, As ve Sr. gibi eser elementleri ele almaktadir. Biyolojik numunelerin analizi icin XRF teknikleri ve numune hazirlama yontemleri de gozden gecirilir.
Insan vucudunda bazen hucreler kontrolden cikmaya baslar ve genellikle kanser hucreleri olarak bilinen cok sayida anormal hucreye bolunur. Kanser cok faktorlu karmasIk bir hastaliktir. Bu kanser hucreleri vucudun bir bolgesinden digerine yayilabilir veya metastaz yapabilir ve hastanin yasam kalitesine zarar verebilir. Kanser, bobrek kanseri, kolon kanseri ve akciger kanseri gibi cesitli tiplerdedir. Bunlarin arasinda meme kanseri, insan vucudunda en sIk gorulen kanserdir. Genel olarak, bu kanser turu genellikle kadinlarda bulunur.
Meme kanserinin hormonal olarak etkilendigi ve memenin kadin ureme hormonlarinin, cogunlukla ostrojenlerin uyarici etkilerine maruz kalmasiyla iliskili risk faktorlerinin coguyla birlikte oldugu yaygin olarak kabul edilmektedir. Normal hucrelerin meme kanserli hucrelere donusmesi nedeniyle artan hucresel proliferasyona yol acar. Tum meme kanseri vakalarinin sadece %5-10’u genetik faktorlerden, yani meme kanserine duyarli genlerdeki (BRCA1 ve BRCA2) mutasyonlarin kalitimindan kaynaklanmaktadir. Vakalarin geri kalani hormonal ve hormonal olmayan genetik olmayan risk faktorlerine sahiptir. Hormonal olmayan vakalar da dolayli olarak ostrojen maruziyetinin modulasyonuna baglidir.Meme Kanserinde Iz Elementlerin Miktar Tayini Nasil Yapilir?
Meme kanseri, 2018’de 2,1 milyon yeni insidans ve 630.000 olumle ilgili son tahminlere sahip, dunya capinda kadinlar arasinda en cok teshis edilen kanserdir. Meme kanseri vakalarinin cogu, menstruel ozelliklere (menars ve menopoz yasi ve menopoz tipi), ureme faktorlerine (ilk dogumda ileri yas, dogum yapmama, dogum yapma) bagli yasam tarzinin batililastigini iddia eden daha yuksek Insani Gelisme Endeksi (HDI) olan ulkelerde bildirilmektedir.
Ekzojen hormon alimi (oral kontraseptif haplar, Menopozal harmonik tedavi), ilaclar (dogurganlik ilaclari, Dietilstilbesterol), beslenme faktorleri (ergenlik doneminde yuksek yag alimi, alkol), antropometrik faktorler (cocukluk ve ergenlik doneminde hizli boy uzamasi, yuksek vucut kitle indeksi (BMI), vucut yag dagilimi), sigara, duzenli fiziksel aktivitelerde bulunmak, alkollu icecek tuketiminden kacinmak, daha uzun sureli emzirmek, dengeli beslenmek (meyve ve sebze, soya) meme kanseri riskini azaltan onemli faktorlerden bazilaridir. Meme kanseri vaka oranlari, ekonomik olarak gelismis ulkelerde gelismekte olan ulkelere gore en yuksek olmasina ragmen, olum oranlari icin bunun tersi gecerlidir ve bu tur alanlarda sinirli tarama ve daha az etkili tedavileri yansitmaktadir. 2018 yilinda, en yuksek insidans orani Avustralya/Yeni Zelanda’da kaydedilirken, en yuksek olum orani Melanezya’da tahmin edilmistir.
Eser elementler ve kanser surecindeki rolleri buyuk bir endise konusu olmustur ve cesitli arastirmacilar tarafindan verilen erken raporlar, insan vucudundaki biyolojik ve metabolik sureclerde kilit rol oynayan eser elementler ile kanser arasinda bir iliski oldugunu kanitlamistir. Bu eser elementlerin anormal seviyelerinin insan vucudu sisteminde kanser gelisimine yol actigini varsaymak mantiklidir. Ayrica eser elementlerin fazlaligi ve eksIkligi reaktif oksijen turlerinin (ROS) olusumunu indukler. ROS’un hemen hemen tum kanser turlerinin olusumuna yol actigina inanilmaktadir. Bunlar genellikle iki gruba ayrilir, bunlar:
• Serbest oksijen radikalleri
• Radikal olmayanlar
Uluslararasi Kanser Arastirmalari Ajansi (IARC), kanserojen ozellik gosteren elementlerin listesini onermistir ve bu elementler Be, Cr, seklindedir. Bu eser elementlerin tespiti icin, enerji dagilimli X-isini floresansi (EDXRF), toplam yansimali X-isini floresansi (TXRF), senkrotron kaynakli X-isini floresansi (SIXRF) ve proton kaynakli X-isini floresansi (PIXE) gibi analitik teknikler yaygin olarak kullanilmaktadir.

Iz Elementlerin Miktar Tayini
Meme Kanserinde Iz Elementlerin Miktar Tayini Nasil Yapilir?Iz elementlerin miktar tayinini yapabilmek icin bazi farkli tekniklerin kullanilmasi gerekir. Bu teknikler kisaca su sekildedir;
WDXRF
Farkli kan numunelerinin (normal ve anormal) kantitatif element analizi, farkli anotlu X-isini tupleri (Rh/Ag/W), bir gaz akisi orantili (FP) sayaci ve bir sintilasyon sayaci ile donatilmis ticari bir WDXRF spektrometresi kullanilarak gerceklestirilmistir. SC) foton dedektorleri olarak. Numunelerde bulunan farkli elementlerin kutle konsantrasyonlari, spektrometre ile mevcut olan gelismis yazilim paketi kullanilarak belirlendi. Belirli bir element icin X-isini cizgilerinin yogunlugu su sekilde tanimlanan Lachance-Traill yontemi ile belirlenir.
benG=NSGCG× benG=NSGCG×1+wGrGw.mwE1
Ben gr belirli elemanin yogunluguna karsilik gelir G, C g karsilik gelen elementin olculen konsantrasyonuna atifta bulunur, D gverilen eleman icin aletsel kalibrasyon katsayisidir. Donemm w diger elementin konsantrasyonunu gosterir w ve R gwelemanlar arasi matris katsayilaridir. Bu yazilim, matris etkileri nedeniyle duzeltmeler ekleyerek bilinmeyen numunelerde bulunan Be’den U’ya kadar farkli elementlerin dogru konsantrasyonlarini degerlendirmeyi saglar. Her bir numunede bulunan farkli elementlerden kaynaklanan farkli X-isini pikleri altinda iyi istatistikler toplamak icin her hedef icin veri toplama suresi genellikle ~20 dakika olarak tutuldu.
TXRF
Bu teknigin kalitatif ve kantitatif analizi dahili bir standart gerektirir (sen) asagidaki denklemi kullanarak analitte bulunan net yogunluklara gore konsantrasyonunu iliskilendirerek bilinen konsantrasyonun cozumu;Meme Kanserinde Iz Elementlerin Miktar Tayini Nasil Yapilir?
CG=nPSPnrSrCsenCG=nPSPnrSrCsenE2
Ci- G / C , Uanalitin/bilinen dahili standart cozeltinin konsantrasyonudur. DonemN P / C U verilen analitin net yogunluguna bakin ve S R /C U analitin/bilinen standart cozeltinin bagil duyarliligina karsilik gelir.
PIXE
Bilinmeyen numunelerin cok elemanli analizi, su sekilde verilen mevcut ticari tepe yerlestirme yazilimi GUPIXWIN (Guelph Universitesi, Ontario, Kanada) kullanilarak elde edilebilir.
Pz=PT( Z)4 ;m zZxe;zxd ; e fFPQnAPz=PTZ4;mzZxe;xzdefFPQnAE3
Donem P t (Z) herhangi bir atom numarasi (Z) icin X-isini floresan spektrumlarinin sayilaridir, NS eff p, Q, Z x ve K bir sirasiyla X-isini dedektorunun kati acisi, verimlilik, entegre mermi yuku, mermi yuku ve Avogadro sayisidir.
EDXRF
Bu tip teknikte, bilinmeyen numunelerin elementel konsantrasyonu su sekilde degerlendirilir:
mben=nj kbenOG;j kj k;j kmben=nJkbenOG;Jk;Jk;JkE 4
M k konsantrasyonunu belirtir k inci ornekte bulunan element, N jk icin net oran j inci rontgen grubu k inci eleman, ;j kJk icin dedektor verimliligi j inci X-isini enerjisi k inci eleman, ben o G dedektor tarafindan gorulebilen numune uzerindeki uyarici radyasyon olayinin yogunlugudur, j k;Jk X-isini floresan kesitidir j inci X-isinlari k inci gelen foton enerjisindeki eleman ve βj k;Jk olayin absorpsiyonunu ve i. tepe noktasinin altinda yatan yayilan karakteristik X-isinlarini aciklayan kendi kendine absorpsiyon duzeltme faktorudur ve k hedef icindeki elemandir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:05.