IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2021, 10:56   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Diyet Polifenollerinin Iltihaba Olan Etkileri

Dogal urunlerin derin terapotik faydalar sagladigini gosteren kanitlar gun gectikce artmaktadir. Farmasotik endustrileri, metabolik duzensizlik ve inflamasyon semptomlarini tedavi etmede etkili ilaclar gelistirmis olsa da, bu ilaclarin cogu semptom yonetimi ve hedeflenen etkilere odaklanmaktadir. Polifenol bazli tedavilerle mumkun olan faydalar, hastaligin temel nedenini hedefleyerek birden fazla hastalik durumunu tedavi etme potansiyeli sunmaktadirlar.
Gunumuzde hala polifenollerin etkilerinin nasil tahmin edilebilecegi ve bir hastalik durumuna fayda saglayip digerine zarar verebilecek capraz reaktivitenin olup olmadigi hakkinda hala ogrenilecek cok sey vardir. Yine de, bir terapotik maddenin karsilikli etkilerinin olasiligi, bilinen bir etki genis olcekte faydali oldugunda, polifenol tedavisinin yalnizca bir hedefi kontrol etmeyi amacladigi duruma gore daha az olasidir. Pek cok insan ilaclarin potansiyel yan etkileri konusunda endiselenirken, bazilari sIkayetleri konusunda rahatlamayi polifenoller gibi alternatif tipta bulmaktadir.

Polifenollerin Enflamasyonun Etkileri
Son literatur, giderek artan sayida hastalik durumunun kronik inflamasyondan kaynaklandigini gostermistir. Enflamasyon, vucudun viral veya bakteriyel enfeksiyon, hastalik durumu belirtecleri ve doku hasari ile sonuclanan yaralanma gibi cesitli uyaranlara verdigi yanittir. Vucut, bu enflamatuar yaniti, vucudu bu uyaranlardan gelen hasardan korumak icin bir bagisIklik yaniti olarak gelistirmis ve rafine etmistir. Genel olarak, bir bireyin bagisIklik tepkisi, yalnizca uyaranin bir sonucu olarak ortaya cikar. Bu spesifik yanit, genellikle kisa bir sure icin vucudu koruma islevi goren, ancak daha sonra normal seviyelere donen artan inflamatuar belirteclerin akut inflamatuar yanitina neden olabilir.
Diyet Polifenollerinin Iltihaba Olan EtkileriAkut inflamasyonun bazi durumlarda potansiyel olarak ciddi olmasina ragmen zamanla hafiflemesi beklenebilir. Buna karsilik, kronik enflamasyon, tipik olarak hastalik durumlari veya hastaligin gelisimi ile iliskili olan enflamasyon turudur. Kronik inflamasyon, en sonunda dokularda hasara neden olan inflamatuar belirteclerin surekli, surekli ve tutarli bir sekilde salinmasidir. Cogu durumda, kronik inflamasyon obezite, surekli stres veya kaygi, diyabet ve yetersiz uykudan kaynaklanir. Otoimmun durumlar, kronik inflamasyondan kaynaklanabilir veya vucutta dolasan inflamatuar proteinlerin kronik seviyesine katkida bulunabilir. Cogu zaman bu, akut inflamasyonda goruldugu gibi izole bir yer veya yaralanmadan ziyade tum vucudun inflamatuar yanitidir. Ya da vucutta dolasan kronik inflamatuar protein duzeyine katkida bulunabilirler.



Enflamasyon Neden Bir Saglik Sorunudur?
Enflamasyonun hastalik riskindeki rolunu dogrulamak her ne kadar on yil arastirmayi yapmayi gerektirse de, oldukca mantikli bir beklenti gibi gorunmektedir. Dolasimdaki inflamatuar belirtecler, vucudun islemlerini yonlendiren kemokinlerdir. Sadece vucudun bir sorunu tespit etmesine ve bir tepkiye izin vermemesine izin vermek icin varlar. Enflamasyon, en dogustan gelen koruyucu tepkilerimizden birini temsil eder ve bununla birlikte, vucut bir hasar riski tespit ederse, yanitin yukselecegi mantiklidir. Bu yuksek inflamatuar belirtec seviyesinin kendisi, yaniti daha da artiran hasara neden olabilir. Enflamatuar yanit kronik hale gelir ve vucudun yanit vermesi icin surekli olarak sinyal veren bir ileri besleme dongusunde devam eder. Bu sonsuz yanit dongusunun etkileri, terapotik mudahale gerektiren hastalik durumu semptomlarina neden olur.
Benzer bir sekilde, surekli bir stres kaynaklari dongusunde var olmak daha yaygin hale gelmistir. Bu stres faktorlerinden bazilari sunlardir:
• Yetersiz beslenme,
• Kronik stres,
• Obezite,
• Hareketsizlik ve toksine maruz kalma
Bu kosullarin tumu, kronik iltihaplanmaya yol acabilir ve daha fazla doku ve hucre hasarina neden olabilir. Saglikli bir yasam tarzi bu tepkileri hafifletmeye kesinlikle yardimci olsa da, bazen hastalik durumunun kendisi ideal saglikli yasam tarzina ulasmayi neredeyse imkansiz hale getirir. Secilen gidalarin turune dikkat edilmesi, kronik iltihabin azaltilmasina ve surekli dongunun kirilmasina yardimci olabilir. Bazi gidalar ve baharatlar, iltihaplanma surecine aracilik ettigi gosterilen yuksek duzeyde polifenoller icerir. Ozellikle viseral obezite, inflamasyonu ve reaktif oksijen turleri, interlokinler bazi belirtecleri artirabilir.

Polifenoller Iltihabi Nasil Azaltabilir?Diyet Polifenollerinin Iltihaba Olan Etkileri
Polifenollerin iltihaplanma seviyelerinin hafifletilmesine yardimci olabilecegi birkac potansiyel yol vardir: bunlar sinyal yollarindaki hedefleri, reaktif oksijen turlerinin ve reaktif nitrojen turlerinin sinirlandirilmasini icerir. Reaksiyon oksijen veya nitrojen turleri olusturulduktan sonra, reaktif organik molekuller de olusturabilir. Bu reaktif bilesIkler, hucrelerin genetik materyaline, vucutta ozellikle hucre zarlarinda bulunan lipidlere ve hucre yapisi ve onarimi icin gerekli proteinlere zarar verebilir.
Polifenoller, oksidatif stresi duzenlemek icin onemli bir potansiyel gosterir ve bu nedenle iltihabi inhibe eder. Reaktif oksijen turleri (ROS), metabolik reaksiyonlarla kolayca uretilir ve hidrojen peroksit, superoksit ve hidroksil radikallerini icerir. Bu ROS, nitrojen reaktif turler peroksinitrit uretildiginden, kan damarlarindaki nitrik oksit ile etkilesime girdiklerinde ozellikle zahmetli olabilir vebenzer sekilde, arterlerde dolasan ROS ve lipidler, ateroskleroz gelisimini kotulestirebilen oksitlenmis lipid olusturmak uzere reaksiyona girebilir.
Flavonoidler gibi bazi polifenoller, superoksit ve peroksinitriti temizleme yetenegine sahiptir, boylece onlari etkisiz hale getirir ve neredeyse kesin hucre hasarini onler. ROS ve peroksinitritin inaktive edilmesine ek olarak, bazi polifenoller ayrica bu reaktif turlerin olusturulmasi icin gerekli metal iyonlarini selatlayarak aktivasyonlarini inhibe eder. Yapilan birkac calisma, polifenollerden etkilenebilecek sinyal proteini ve transkripsiyon faktoru hedeflerini tanimlamistir. Bircok durumda polifenoller, yalnizca inflamatuar yaniti degistirebilen degil, ayni zamanda hucre olumu genlerinin ekspresyonuna ve metabolik fonksiyona aracilik edebilen bir yanit dizisi icinde birden fazla proteini hedefler. Baslangicta enflamasyon uzerindeki etki tartisilacak olsa da, coklu etkilere neden olan sinyallesme kaskadlarinda onemli ortusmeler vardir.
Mevcut veri egilimleri, polifenollerin, kismen, oksidatif stres kosullari sirasinda ifade edilen bir transkripsiyon faktoru olan nukleaz faktoru kappa beta’nin ifadesini duzenlemeye yardimci olabildigini gostermektedir. NF, aktif oldugunda DNA’ya baglanir ve cesitli proinflamatuar sitokinler icin pozitif bir transkripsiyon faktoru olarak islev gorur. Enflamasyondaki bir artis, artan TNF, interlokin-6 (IL-6) ve enzimlerin induklenebilir nitrik oksit sentaz ve sIklooksijenaz 2 seviyelerine neden olabilir. Induklenebilir nitrik oksidaz sentaz, reaktif nitrojen peroksinitrit ve sIklooksijenaz 2 uretiminden sorumludur ve prostaglandinlerin uretimini katalize eder.
Polifenollerin bu faktorlerle etkilesime girme yetenegi, polifenolleri, hem iltihaplanma sonuclariyla hem de iltihaplanmaya neden olan hastaliklarla savasmaya yardimci olabilecek, potansiyel olarak saglikli gida biyoaktifi olarak tanimlar. Zerdecal kokunde bulunan bir polifenol olan kurkuminin, NF-κβ aktivasyonunu bloke ettigi, boylece bu yolu bloke ettigi ve NF’yi cekirdekten disladigi gosterilmistir. Benzer sekilde, bazi polifenoller, faktorun alt birimleriyle dogrudan etkilesime girerek NF aktivitesini azaltabilir.
Bazi polifenollerin, yuksek seviyelerde eksprese edildiginde hucreleri reaktif oksijen turlerinin ve inflamatuar belirteclerin zararli etkilerinden koruyan Nrf2 transkripsiyon faktorunu aktive ettigi bulunmustur. Nrf2, oksidatif strese karsi koruyucu mekanizmalarin kilit bir indukleyicisidir ve superoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon transferazlari gibi enzimlerin artan uretimine yol acar ve bunlarin tumu uretilen ROS’u module etmeye yardimci olur. Polifenollerin Nrf2’nin nukleer translokasyonunu arttirdigi, boylece oksidatif stres koruyucu genlerin transkripsiyonunun artmasina izin verdigi gosterilmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:44.