IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2021, 14:58   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Polifenollerin Antioksidan Ve Kanser Koruma Ozellikleri

Polifenoller, kanserli hucrelerin cogalmasini ve kanserli hucrelerin hayatta kalmasini nasil onleyebileceklerine dair bircok farkli mekanizmaya sahiptir. Bu mekanizmalar arasinda onemli bir ortusme vardir. Bu ortusme nedeniyle, polifenollerin kanser onleme ozelliklerini saglamak icin birden fazla mekanizmanin dahil oldugu neredeyse kesindir. Bu nedenle, anti-oksidatif ozellikler, pro-oksidan aktivite, hucresel sinyalleme araciligi ve epigenetik modifikasyonlar gibi polifenollerin bazi bireysel etkilerine dayanan arastirmalari sunmak daha uygundur.

Antioksidan Ozellikler
Polifenollerin yapisi, bagli hidroksil gruplarinin yuksek mevcudiyeti nedeniyle onlari harika antioksidanlar yapar. Molekulde ne kadar fazla hidroksil grubu bulunursa, antioksidan aktivite potansiyeli o kadar buyuk olur. Ypilan arastirmalarla kanser hucrelerinin, kanserli olmayan hucrelere gore daha fazla miktarda reaktif oksijen turunu (ROS) arttirdigi gosterilmistir. Cesitli farkli yollar araciligiyla, ROS’un, anjiyogenez ve hucre gocunun desteklenmesi gibi mekanizmalar yoluyla hem tumorijenezi hem de proliferasyonu destekledigi gosterilmistir. Flavonoidlerin serbest radikalleri temizleyerek, daha fazla ROS olusturmaya yardimci olan gecis metallerini selatlayarak ve oksidatif stres aracili enzim aktivitesini duzenleyerek ROS miktarini azalttigi gosterilmistir. Arastirmalar ayrica, epigallocatechin gallate (EGCG) ile tedavi edilen sicanlarin antioksidan enzim duzeylerinin arttigini gostermistir. ROS seviyelerinin dusurulmesi, kanserli hucrelerin cogalma veya goc gecirmesinin onlenmesiyle sonuclanir.



Pro-oksidan Aktivite
Polifenollerin Antioksidan ve Kanser Koruma OzellikleriKanser tedavisinin etkinligi, hucrelerdeki oksidatif seviyeleri module ederek de gelistirilebilir. Oksidatif stres hucrelere zarar verebilir ve kanser hucrelerinin oksidatif hasari isleme kapasitesi artar. Bu artan kapasiteden yararlanarak, kanser hucreleri bir sekilde daha spesifik olarak taninabilir. Polifenolleri iceren terapiler genellikle oksidatif hasari azaltir, ancak kanser hucrelerinde standart sinyalleme zaten modifiye edilmistir, bu nedenle bazi polifenoller aslinda oksidatif hasari apoptoz ve terapotik duyarliligin arttigi bir seviyeye yukseltir. Arastirmalar, kanser hucrelerinin, cevrelerindeki yuksek seviyelerdeki ROS ile daha iyi basa cikmak icin, daha yuksek seviyelerde nikotinamid adenin dinukleotit fosfat (NADPH) uretmek gibi degisIkliklere ugradigini gostermektedir Bu, kanserli hucreleri apoptoza yol acabilecek oksidatif stresin etkilerine direnmek icin daha iyi donatir. Bununla birlikte, ROS miktarini hucrelerin kaldirabileceginden daha fazla bir seviyeye cikararak bu direncin ustesinden gelinebilir.
Bircok polifenol laboratuvar ortaminda daha fazla ROS olusturmak ve kanserli hucrelerin sahip oldugu dogal direncin ustesinden gelmek icin biyolojik sistemlerde halihazirda mevcut olan gecis metallerini kullanarak pro-oksidan aktiviteye sahip olmaktadir. C vitamininin yuksek dozlarda mevcut kanserli olmayan hucrelere zarar vermeden tumor buyumesini ve metastazi engelledigi gosterilmistir. Askorbatin bagimsiz bir tedavi olarak Ovcar5, Pan02 ve 9 L tumorlerde hem tumor buyumesini hem de agirligi %41-53 oraninda azalttigi gosterilmistir. Ayni zamanda 9 L glioblastoma kontrol gruplarinin yaklasIk %30’unda mevcut olan metastaz miktarini azalttigi da belirlenistir. Bu durum umut vericidir, cunku kanser tedavisini cevreleyen bir zorluk, kanserli hucrelerle es zamanli olarak kanserli olmayan hucrelerin tesadufi zarar gormesidir. Biyolojik sistemlerde halihazirda bulunan dogal polifenolleri potansiyel olarak kullanmak, bu sorunu cozmenin bir yolu olabilir. Bir baska polifenol sinifi, hidroksisinamik asitler, Cu(II) iyonlarinin varliginda DNA molekullerine zarar verme kabiliyetini gostermistir ve belirlenmesinde ileri calismalar cok onemlidir.

Hucresel Sinyallesmede Araci OlarakPolifenollerin Antioksidan ve Kanser Koruma Ozellikleri
Hem enflamasyon hem de metabolizma bolumlerinde belirtildigi gibi, NF; kanserli hucrelerin enflamatuvar yapisinda onemli bir bilesendir. Adezyon molekulleri, buyume faktorleri, anjiyojenik proteinler, hucre proliferasyon proteinleri ve inflamatuar sitokinler gibi cesitli kanser molekullerinin induklenmesinden sorumlu birincil faktor olduguna inanilmaktadir: NF; ayrica apoptoz inhibitorlerinin ekspresyonunu arttirir ve hucre olumu ile ilgili genlerin ekspresyonunu baskilar. Yapilan arastirmalar, polifenollerin, ozellikle kanserle ilgili olan NF mekanizmalarina mudahale etme yetenegine sahip oldugunu gostermistir. Flavonoidler, NF’nin bir aktivatoru olan kappa kinaz (IKK) inhibitorlerini bozar ve ayrica dogrudan NF-B’ye baglanir ve DNA’ya baglanmasini onler. Bu yollarda polifenollerin aracilik etmesi, hem kanserli hucrelerin ve tumorlerin olusumunu onleyebilen hem de hucre olumune yol acan NF’nin neden oldugu apoptozun baskilanmasini ortadan kaldirabilen degerli anti-inflamatuar faydalar saglayabilir.

Epigenetik Modifikasyonlar
Spesifik kanser genlerinin metilasyonu, hem kanser belirteclerinin hem de kanser sag kaliminin onemli bir belirleyicisi haline gelmistir. Bunun bir ornegi, yumurtalik kanserinde BRCA1 promotor geninin metilasyon durumudur. Arastirmalar, gen uzerinde daha yuksek metilasyon duzeyine sahip hastalarin hastaliksiz aralik icin daha kisa bir medyana sahip oldugunu gostermektedir. Ayrica, genin demetilasyonunu kolaylastirmanin, hayatta kalma suresinin uzamasina ve olusum oraninin azalmasina neden oldugunu gostermistir.
DNA metiltransferaz (DNMT), genlerin metilasyonundan sorumlu enzimdir. Polifenollerin DNMT’yi inhibe ederek metilasyonu azalttigi gosterilmistir. Laboratuvar ortaminda DNMT, 20 µmol/L’lik bir konsantrasyonda EGCG tarafindan inhibe edilmistir. Bu noktada, polifenollerin DNMT ve diger metiltransferaz enzimlerini inhibe etme yetenegi, onlari sadece kanserin onlenmesi icin degil, ayni zamanda DNA’nin metilasyonundaki bir artistan etkilenen diger hastalik durumlari icin de ilgi cekici kilmaktadir. Bu alandaki arastirmalar, polifenollerin DNMT gibi metiltransferaz enzimlerini etkileme yeteneginin daha iyi anlasilmasi icin devam etmelidir.

Kanser Tedavisi Ek Tedavi
Kanserli hucre olumunu tesvik etmenin ve vucuttaki kanserli olmayan hucrelerin sagligini korumanin yollari gunumuzde daha iyi anlasilabildigi icin icin kanser tedavileri surekli degisen bir ilgi alanidir. Kemoterapilere direnc ayni zamanda uygun tedavinin elde edilmesini zorlastiran ve kanserli olmayan hucrelere verilen zararda artisa yol acan daha agresif tedavilere yol acan bir endise alanidir. Kanser hucrelerinin direnc gosterme yollarindan biri, coklu ilaca direncli p-glikoprotein tasiyicisinin artmasidir. P-glikoprotein tasiyici, ilaclari terapotik hucre ici konumundan disari pompalar. Curcumin’in coklu ilaca direncli p-glikoprotein tasiyicinin etkisini baskiladigi gosterilmistir.
Coklu ilac direnci proteini ABCG2 icin spesifik bir substrat olan sulfasalazin, farelerde 400 mg/kg doz varliginda artan bir Cmax konsantrasyonuna sahip oldugu gosterilmistir. DegisIklik, kurkumin yoklugunda 1230 ng/mL ve kurkumin varliginda 3350 ng/mL olmustur. Bu da, kanser hucresi icindeki ilac konsantrasyonunda bir artisa ve dolayisiyla terapinin daha etkili olmasina, kurkumin’i adjuvan tedavi icin iyi bir olasilik haline getirecektir. Baska bir sorun, kemoterapi sirasinda kanserli hucrelerin apoptozunu uretmek icin ROS’u artirma ihtiyacinda ortaya cikmaktair. Bu ROS ayrica kanserli olmayan hucreleri de olumsuz etkiler, bu nedenle bu hucreleri koruma ihtiyaci, uygun kemoterapinin devam edebilmesini saglamak icin cok onemlidir.
Yukarida bahsedildigi gibi, polifenollerin kanseri nasil onleyebileceginin mekanizmalarindan biri de antioksidan aktiviteleridir. Bu mekanizma sayesinde, polifenoller, ROS’taki artisla iliskili olumsuz etkileri artirmadan kemoterapilerini uzatmalarina izin veren hastalar icin degerli adjuvan tedavi saglayabilir.

Polifenoller Uzerine Arastirmalar
Polifenollerin terapotik olarak kullanilma potansiyeli, daha fazla arastirma tamamlandiginda daha olasi gorunmektedir. Ek olarak, faydalari muhtemelen hepsi icin olumlu etkileri olan birden fazla hastalik durumuna gecer. Pro-inflamatuar transkripsiyon faktoru NF-κβ, polifenollerin baglanmasiyla inhibe edilir, boylece zararli inflamatuar faktorlerin ekspresyonunu sinirlar. Benzer sekilde, NF aktivitesi, aktivasyonunu sinyal yolu ile sinirlandirarak da bloke edilebilir. NF-κβ aktivitesini sinirlamak inflamasyonu sinirlarken, pozitif transkripsiyon faktoru Nrf2’yi aktive etmek oksidatif hasari koruyan enzimlerin ekspresyonunu arttirir. Calismalar, polifenollerin Nrf2’yi aktive ettigini gostermektedir.
Metabolik bir perspektiften bakildiginda, inflamasyonu sinirlamak da idealdir, bu nedenle metabolik disfonksiyon dusunuldugunde aciklanan anti-inflamatuar etkilerden ortusen faydalar gozlemlenir. NF aktivitesinin sinirlandirilmasi, obezitenin neden oldugu inflamatuar duruma karsi koruyucu bir etki saglar. Polifenollerin ayrica asetil-coA seviyesini dogrudan degistirerek insulin duyarliligini ve metabolik duzenlemeyi iyilestirdigi de gosterilmistir. Asetil-coA seviyeleri, metabolik akisi duzenleyebilen asetil-coA karboksilazin aktivitesini guclu bir sekilde belirler. Polifenoller ayrica histon asetiltransferaz (HAT) enzimlerinin aktivitesini degistirerek asetil-coA karboksilaz ekspresyonunu da etkiler. Bu enzimler, histon deasetilaz enzimleri (HDAC) ile birlikte polifenol etkilesimine duyarli gorunmektedir ve gen ekspresyon seviyesini degistiren epigenetik yeniden programlamadan sorumludur. Epigenetik duzeydeki degisIklikler, metabolizmanin yeniden duzenlenmesini saglar.
Arastirmalar, polifenoller tarafindan yapilan epigenetik modifikasyonlarin, geleneksel tedaviler tarafindan hucreleri oksidatif hasardan korurken, tumor buyume proteinlerinin ekspresyonunu sinirlayabildigini gosterdiginden, kanser onleme ve terapide de bir rol ortaya cikmaktadir. Bu etkinin cogu ayni zamanda NF’nin sinirli aktivitesinden ve daha once aciklanan Nrf2’nin aktivasyonundan kaynaklanmaktadir. Enflamatuar proteinleri sinirlandirirken ayni zamanda oksidatif hasara karsi koruma saglamak, kansere donusebilecek DNA hasari riskini azaltir. HAT’ler ve HDAC’ler uzerindeki etkilere ek olarak, polifenollerin DNA metiltransferaz (DNMT) aktivitesini de etkiledigi gosterilmistir.
Polifenollerin Antioksidan ve Kanser Koruma OzellikleriDNA’nin metilasyonundan ve demetilasyonundan sorumlu olan bu enzimler, genel olarak polifenoller tarafindan inhibe edilir ve bir gen promotorunde metilasyon seviyesini sinirlayabilir, boylece ekspresyonuna izin verir. Boyle bir calisma, BRCA1 gen promotorunde daha yuksek seviyelerde metilasyon gosterdi ve bu da ekspresyonun azalmasina ve hastalik geri gelmeden onceki surenin daha kisa olmasina neden olmaktadir.
Katesin polifenolleri ile tedavi, BRCA1’in metilasyonunu sinirladi ve hastaliksiz araliklari artirdi. Polifenoller ile yardimci tedaviler uzerine yapilan erken calismalar, kanserli hucrelerin artan oksidatif stresle basa cikma ve dolayisiyla hucre olumunu basarma yeteneginin ustesinden gelebilen, kanser hucrelerinde polifenollerin aracilik ettigi gecis metalinin artan oksidatif hasari icin bir potansiyel oldugunu gostermektedir.
Enflamatuar belirtecleri, ozellikle en olumsuz sonucla iliskili olani azaltmak icin kullanilacak polifenollerin potansiyelinin bir ozeti, belirli polifenollerin eklenmesiyle bastirilir. Inflamatuar faktorlerin baskilanmasi ile metabolik yeniden duzenleme potansiyeli arasinda bir ortusme vardir. Enflamasyonu azaltarak elde edilen metabolik regulasyon uzerindeki etkilere ek olarak, polifenoller ayrica metabolik enzim kontrolu ve transkripsiyon faktoru araciligi ile metabolik regulasyon icin gelismis destek sunar. Epigenetik etkiler, metabolik kontrol ve anti-kanser potansiyeli arasinda gecis yaparak, cok hedefli faydalarin potansiyelini tekrar ortaya koymaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:09.