IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By YiLDiZ

 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Temmuz 2022, 17:25   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Somatoform Rahatsızlıklar ya da Psikosomatik Bozukluklar

Psikosomatik bozukluklar, bedensel bozuklukları taklit eden psikolojik kökenli bozukluklardır. “Soma” beden
ya da vücut demektir. Psikosomatik hastalıklar dendiğinde psikolojik kökenli bedensel hastalıklar anlaşılır. Bunlara somatoform bozukluklar adı da verilir. Psikosomatik hastalıklar, ruhsal sıkıntı ve gerginliklerin neden olduğu, otonom sinir sisteminin işleyişinde ortaya çıkan işlev bozukluklarıdır.

Somatoform bozukluklar, herhangi bir fizyolojik neden olmadan kendini gösterir. Psikolojik nedenlerin bedensel aksaklıklara yol açtığı bozukluklardır. Özellikle benliğin gelişim aşamalarında yaşanan saplantılar, takıntılar organizmada psikosomatik bozuklukların görülmesine neden olabilir. Konversiyon histerisi, bedensel hiçbir neden olmadığı hâlde sadece psikolojik nedenlerle belirli işlevsel yetersizliklerin ortaya çıkması şeklindeki bozukluktur. Psikojenik ağrı, psikolojik nedenlerle ortaya çıkan işlevsel yetersizlikler yerine, bedenin değişik yerlerinde sürekli bir ağrının ve acının olmasıdır. Bu ağrının bedensel olarak nedenlerini bulma olanağı yoktur. Hipokondri, organik temeli olmayan abartılmış fiziki yakınmalarla ortaya çıkar. Halk arasında “hastalık hastalığı” olarak bilinen bu bozuklukta hasta, tüm zamanını hastalıklardan korunmak ya da gerçekte olmayan hastalıklarına çare arayarak geçirir.

Psikosomatik ya da diğer bir deyişle somatoform rahatsızlıkların nedenleri tam olarak saptanamamış
olmakla birlikte ortaya çıkmalarında en etkili nedenlerin başında travma ve çocuğun karşılaştığı
önemli yaşam olaylarının geldiği bilinmektedir.

Genellikle sıkıntılarını konuşmaktan kaçınan, endişenin bastırıldığı ailelerde yetişen çocuklarda bu soruna çok daha fazla rastlanmaktadır. Bu durumlarda çocuğun sıkıntısı beden üzerinden ifade edilebilir ve sanki sorun fizikselmiş gibi görülebilir. Ancak herhangi bir fiziksel sorunun psikolojik kökenli olduğuna karar verebilmek için tüm muayenelerin yapılması ve fiziksel nedenlerin bertaraf edilmesi gerekir.


(Alıntıdır)
SosiN bunu beğendi.
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:23.