IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mayıs 2022, 11:45   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ruminasyon Sendromu: Pek Duymadiginiz Bir Yeme Bozuklugu

Ruminasyon sendromu (ruminasyon bozuklugu veya merisizm olarak da bilinir), sindirilmemis yiyeceklerin bir kisinin midesinden agzina geri geldigi bir beslenme ve yeme bozuklugudur. Yiyecekler yeniden Ruminasyon Sendromu: Pek Duymadiginiz Bir Yeme Bozuklugucignenebilir, yeniden yutulabilir ve sonra tukurulebilir. Bu davranis genellikle her yemekten sonra ortaya cikar ve caba harcamadan olusur. Regurjitasyon (kusarak geri cikarma) eylemi, ogrenilmis ve kasitli bir eylem olabilen veya kasitsiz olabilen bir refleks eylemidir. Ruminasyon sendromu olan kisiler, mide rahatsizligi nedeniyle veya kendilerini hasta hissettikleri icin yiyecekleri geri cikarmazlar. Ruminasyon, gegirme hissini takip edebilir ve tipik olarak midede bulanti veya ogurme icermez. Ruminasyonda, mide asidiyle tam karismasi ve sindirilmesi icin zamani olmadigi icin, geri cikarilan gida eksi veya aci bir tada sahip degildir. Besinlerin geri gelmesi sadece bir kez gerceklesmez, ruminasyon bozuklugu her zaman belirli bir sure boyunca tekrarlanan gida regurjitasyonu ile karakterizedir.
Bir ailenin kucuk cocugu duzenli olarak sindirilmemis yiyecekleri kusuyorsa, bebeklik veya erken cocukluk doneminde baslayabilen bir yeme bozuklugu olan ruminasyon bozuklugu olabilir. Ne yazik ki, bu kusma durumu genellikle tedavi edilmezse yetersiz beslenmeye yol acabilecek bir aliskanlik haline gelir. Bir kez olabilir ve daha sonra ogrenilmis bir davranis haline gelir ve zamanla daha yaygin hale gelir.

Ruminasyon Sendromu Kimlerde Gorulur?
Ruminasyon sendromunun bebeklerde ve gelisimsel engelli kisilerde ortaya ciktigi uzun zamandir bilinmektedir fakat her yastan insanda ortaya cikabilir. Yuksek duzeyde stres veya kaygisi olan cocuklar ve yetiskinler, ruminasyon sendromu acisindan daha yuksek risk altinda olabilir. Yiyecek ve kilo ile mesgul olmak da bir risk faktoru olarak hizmet etmektedir. Ruminasyon sendromu olan bircok insanin yasami saglikli devam eder. Ruminasyon sendromu genellikle bir kisinin yasamindaki gunluk akisi etkilemez.

Ruminasyon Sendromunun Belirti ve Semptomlari
Besinlerin duzenli olarak tekrar kusulmasi ve cignenmesi, hazimsizlik, mide agrilari gibi sindirim sorunlari, agiz kokusu ve dis curugu gibi problemler, kilo kaybetme, catlamis dudaklar ruminasyon sendromunun belirti ve semptomlari arasindadir. Ruminasyon sendromu olan bebekler sirtlarini gerebilir, kamburlastirabilir (bu ayni zamanda gastroozofageal reflu belirtisi de olabilir) veya agizlariyla emme sesleri cikarabilir.

Ruminasyon Sendromunun Sebepleri
Ruminasyon sendromunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Bazi insanlar anksiyete veya depresyon gibi duygusal sorunlari varsa veya stresli olaylar yasiyorlarsa bu sendromu gelistirebilir. Gidalarin mideyi genisletmesi durumun mekanik aciklamasidir. Bunu karin basincinda bir artis ve alt ozofagus sfinkterinin (yemek borusuyla midenin bulustugu kavsak) gevsemesi izler. Olaylar dizisi, midedeki icerigin regurjitasyonuna izin verir. Bu davranislari nedeniyle akranlari tarafindan alay konusu olabilecekleri icin ruminasyon sendromu okul cagindaki cocuklarda bir sorun haline gelir. Kisinin kendisinde veya cocugunda ruminasyon sendromu belirtileri veya semptomlari varsa bir doktorla iletisime gecilmelidir. Kisiler doktora hastaligin ciddiyet derecesini, buna neyin sebep oldugunu, ne tur tedavi onerildigini sorabilir.

Ruminasyon Sendromunun TeshisiRuminasyon Sendromu: Pek Duymadiginiz Bir Yeme Bozuklugu
Ruminasyon bozuklugu tipik olarak bebeklik ve erken cocukluk doneminde teshis edilir. Genel olarak nadir gorulen bir bozukluktur. Ruminasyon bozuklugunu diger yeme bozukluklarindan ayirt etmek kolaydir cunku hasta kustugunda yiyeceklerin sindirilmemis oldugu gorulur. Ruminasyon bozuklugu adi, ineklerin sindirilmemis yiyecekleri cignediklerinde yaptiklari sey olan “ruminat” ya da “gevis getirme” kelimesinden gelir. Ruminasyon bozuklugu genellikle tibbi oyku ve fizik muayeneye dayanilarak teshis edilebilir. Ruminasyon bozuklugu tanisi, baska bir gastrointestinal soruna baglanamayan en az bir ay boyunca tekrarlayan regurjitasyon oldugunda konur. Regurjitasyonun altta yatan bir tibbi durumdan kaynaklanmadigindan emin olmak onemlidir. Bir kisiye ruminasyon bozuklugu tanisi konmasi icin asagidaki kriterler var olmalidir:
-En az 1 aylik bir sure boyunca tekrarlayan regurjitasyon olmasi, geri gelen yiyeceklerin yeniden cignenmesi, yutulmasi veya tukurulmesi gerekir.
– Tekrarlayan regurjitasyon, gastrointestinal veya farkli bir tibbi duruma (ornegin, gastroozofageal reflu, pilor stenozu) bagli olmamalidir.
-Yeme bozuklugu sadece tikinircasina yeme bozuklugu, bulimia nervoza, anoreksiya nevroza veya kisa adi KKYAB olan “Kacingan / Kisitli Yiyecek Alimi Bozuklugu” varliginda ortaya cikmamalidir.
Bulimia nervoza, daha cok ergenlik doneminden itibaren teshis edilir. Bu durumu yasayan hastanin kilosu veya vucut sekli hakkinda onemli endiseleri vardir ve bir kisinin bedeni veya kilosu hakkinda nasil hissettigi, benlik saygisini onemli olcude etkiler. Bulimia kriterlerini karsilamak icin, hastalar haftada en az bir kez tikinircasina yemek yeme atagina girmeli ve ardindan bunu bir kusarak cikarma periyodu izlemelidir. Kusarak cikarma, kilo vermenin ve tikinircasina yenen yiyeceklerden kurtulmanin bir yolu olarak kullanilir. Ruminasyon bozuklugu ise kilo veya kisinin vucut sekli ile ilgili herhangi bir endiseden kaynaklanmamaktadir. Cogunlukla regurjitasyon istemsizdir.
-Yeme bozuklugu farkli bir ruhsal bozuklukla (ornegin zihinsel engel) birlikte ortaya cikmissa belirtiler yeterince siddetli olmali ve tibbi yardim aramanin ana nedeni olmalidir.
Doktorlarin ruminasyon bozuklugundan suphelenmesi durumunda, diger tibbi sorunlari dislamak icin tam bir tibbi inceleme yapilir. Bazen hem ruminasyon bozuklugu hem de reflu hastaligi bir arada bulunabilse de onemli olabilecek hicbir seyi kacirmamak onemlidir. Doktorlar, tikanikliklar gibi diger tibbi sorunlari elemek icin asagidaki testleri kullanabilir:
Mide bosalma testi: Midedeki besinlerin ince bagirsaga gecme suresini olcer.
Ust endoskopi: Doktor, bogazdan asagi yerlestirilen endoskop (ucunda kamera bulunan ince tup) vasitasiyla yemek borusunu ve mideyi inceler.
X-isinlari (Rontgen): Doktorlarin, yemek borusunun ve midenin ic kismini goruntulemesini saglar.
Ruminasyon sendromu tedavi edilmezse ozofagusa (agizdan mideye giden tup) zarar verebilir. Utanc, kotu beslenme, buyume geriligi, elektrolit dengesizligi, dehidrasyon (Su kaybi), aspirasyon (yiyeceklerin solunum yoluna veya akcigerlere kacmasi), bogulma veya tikanma, pnomoni (zaturre) ve hatta olum, ruminasyon sendromunun komplikasyonlari arasinda yer alabilir.

Ruminasyon Sendromunun TedavisiRuminasyon Sendromu: Pek Duymadiginiz Bir Yeme Bozuklugu
Ruminasyon sendromu tedavi edilebilir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir cunku yetersiz beslenme sorunlarina ek olarak bozuklugun sosyal etkileri olabilir. Ruminasyon sendromunun ana tedavisi, regurjitasyonu durdurmak icin davranissal terapidir. Ruminasyon sendromu icin genellikle recete edilen diyafragmatik solunumdur. Diyafram, akcigerlerin tabaninda yer alan buyuk, kubbe seklinde bir kastir. Derin diyafram (diyafragmatik) solunumu cok etkilidir, diyaframi gevsetmeye ve guclendirmek icin nefes alirken dogru sekilde kullanmaya yardimci olur. Diyafragmatik solunum asagidaki gibi uygulanir:
1-Duz bir zemine veya yataga sirt ustu yatilir, dizler bukulur ve bas desteklenir. Bacaklar dizlerin altina koyulan bir yastikla desteklenebilir. Bir el gogsun uzerine, digeri gogus kafesinin hemen altina yerlestirilir. Bu, nefes alirken diyaframin hareket ettiginin hissedilmesini saglar.
2- Burundan yavas yavas nefes alinirken karin ele karsi hareket eder. El, gogus ustunde sabit tutulur. Karindaki el her nefes alindiginda disari cikar ve nefes verildiginde iceri girer.
3-Buzulmus dudaklardan nefes verilirken karin kaslari sIkilir ve ic kisma dogru inmesine izin verilir. El mumkun oldugunca ust goguste sabit tutulur.
Diyafragmatik solunum egzersizi gunde uc ila dort kez 5 ila 10 dakika uygulanmalidir. Karnin uzerine bir kitap yerlestirilerek egzersizin eforu artirilabilir. Bireyler ayrica gerektiginde her lokma veya yemekten sonra diger adi karin solunumu olan diyafragmatik solunum yapabilirler.
Hasta bu solunumu nasil yapacagini ogrenir ve sonrasinda kendi kendine uygulayabilir. Cocuklar bile bu nefes alma teknigini ogrenebilir. Kucuk bir cocuga, ellerini karnina veya da karnina bir parca kagit parcasini koymasi soylenebilir, daha sonra diyaframdan nasil derin nefes alinacagi ogretilir. Kagit parcasi yukari ve asagi hareket ediyorsa dogru nefes alindigi anlasilir. Solunum teknigine hakim olduktan sonra ruminasyon bozuklugunun semptomlari oldukca hizli bir sekilde durabilir. Solunum, yiyecekleri yeniden cikarma yetenegini engelleyebilecek yeni ogrenilmis bir davranis haline gelir ve zamanla, sadece nefes almak bile regurjitasyonu onler. Ebeveynler davranis teknikleri konusunda uzmanlasmis bir psIkolog veya baska bir terapistle calisabilir. Ebeveynler, cocugun regurjitasyon yaptigini fark ettiklerinde cocuklarina diyafragmatik nefes almalari icin kocluk yapabilir.Ruminasyon Sendromu: Pek Duymadiginiz Bir Yeme Bozuklugu
Daha kucuk cocuklarda veya daha onemli bilissel bozukluklari olanlarda, regurjitasyon sIkligini azaltmak icin diger davranissal ve dikkat dagitici teknikler kullanilabilir. Kayginin ruminasyon bozuklugunun nedeni oldugu dusunulurse ve hasta kucuk bir cocuksa, ogunlerini denetlemek yararli olabilir. Yemekleri denetlemek bir tedavi olarak kullaniliyorsa, semptomun yok olmasini guclendirmek icin davranissal planlar uygulanir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:59.