IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2021, 15:40   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Iklim DegisIkliginin Ruh Sagligi Uzerindeki Etkisi

Yakin zamanda yapilan bir anket, genclerin ve genc yetiskinlerin %75’inin iklim degisIkligi nedeniyle gelecekten korktugunu ortaya koymaktadir. Anksiyete, ayni zamanda travma sonrasi stres bozuklugu, depresyon ve ciddi duygu durum bozukluklariyla da baglantili olan iklim degisIkliginin zihinsel saglik uzerindeki etkilerinden yalnizca biridir. Uzmanlar, hem bireysel hem de topluluk duzeyinde dayaniklilik gelistirmenin iklim degisIkliginin ruh sagligi uzerindeki etkisini azaltmanin anahtari olacagini belirtmektedirler.
Iklim DegisIkliginin Ruh Sagligi Uzerindeki EtkisiBir gence gelecek icin en cok neyi endiselendirdigini soruldugunda iklim degisIkligini soylemesi ihtimali yuksektir. Aslinda, 16 ila 25 yaslari arasindaki 10.000 kisiye iklim degisIkligi konusundaki duygularini soran yakin tarihli bir ankete gore, insanlarin %75’i gelecegin korkutucu oldugunu dusunduklerini soylemektedirler. Eko-anksiyete; kronik bir cevresel felaket korkusunu tanimlayan bir terimdir ve kuresel isinmanin etkilerinin zihinsel sagligimiza zarar verme yollarinin sadece baslangicidir.
Amerikan PsIkoloji Dernegi’nin (APA) endise verici yeni bir raporu, iklim degisIkligi ile depresyon ve travma sonrasi stres bozuklugundan (PTSD) sizofreniye kadar uzanan ciddi zihinsel saglik sorunlari arasinda baglantilar tespit etmistir. Bu yazida iklim degisIkliginin insanlarin ruh sagligini nasil tehlikeye attigi ve bu endiseleri gidermek icin uzman tavsiyeleri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Dogal Afetler ve Hayatta Kalanlarda TSSB
Siddetli kasirgalar, sel ve orman yanginlari gibi asiri hava olaylarinda zaten bir artisa neden olan iklim degisIkligi ile birlikte, arastirmacilar bu felaketlerin hayatta kalanlar uzerindeki etkisini inceleme firsati bulmuslardir. TSSB’nin (Travma sonrasi stres bozuklugunun) bir dogal afetten sonra en sIk bildirilen zihinsel saglik sonuclarindan biri oldugu belirlenmistir. Konuyla ilgili ornek: APA raporuna gore, bir Yunan adasinin sakinlerinin yaklasIk yarisi, bir orman yanginina maruz kaldiktan sonraki bir ay icinde TSSB yasamislardir.
Mesela aracinizin dikiz aynasindan yanan bir atesle evinizden guvenli bir sekilde olabildigince hizli uzaklasmak, evinizin hayatta kalip kalmayacagindan emin olmak, hayatta kalmak icin cok travmatik bir olaydir. Ve sonra, evinizin ve tum kisisel esyalarinizin ve anilarinizin yok edildigini ogrenmek, yikici bir kaybin otesindedir. Bu durum iklim kaynakli olaylarin sinir sistemini duzenleme yeteneginin olumsuz yonde etkiler niteliktedir.
Bircok kisi icin sempatik sinir sistemi acik pozisyondadir yani vucudunu asiri uyarir, sakinlesemez, savasmaya, ucmaya veya donmaya hazir olmaz durumdadir. Daha da kotusu, asiri hava olaylarindan kurtulan, evi, isi ve bakim icin odeme gucu olmayan bir kisi TSSB tedavisine erisemeyebilir. Bu nedenle, bazi insanlar 6 ay gibi kisa bir surede TSSB’den kurtulabilirken, dogal afetlerden etkilenen kisi bu durumu yillarca veya daha uzun sure yasayabilir.



Iklim Kaynakli Yuksek Isi ve Duygudurum Bozukluklari
Iklim DegisIkliginin Ruh Sagligi Uzerindeki EtkisiIklim degisIkliginden kaynaklanan yuksek sicakliklar, fiziksel rahatsizliklardan daha fazlasidir ve ayni zamanda psIkolojik stres kaynaklaridir. Bir arastirma grubu yaptigi arastirmalar neticesinde, artan isi ile sizofreni ve vaskuler demans dahil olmak uzere rahatsiz edici zihinsel saglik sonuclari arasinda baglantilar oldugunu tespit etmislerdir. Tulane Universitesi Tip Fakultesi’nde docent olan Reggie Ferreira’ya gore yapilan cesitli calismalar, sicakliktaki artisin yalnizca ruh hali ve kaygi bozukluklarinda degisIklikle sonuclanmadigini, ayni zamanda potansiyel intiharla sonuclanabilecegini gosterdigi goz belirtmektedir ve bu gercekten endise vericidir. Ornegin APA raporu, acil ruh sagligi hizmetlerinin (intihar girisimi gibi) daha fazla kullanildigini ve ortalama sicaklikta artis oldugunu tespit eden arastirma sonuclari bulunmaktadir.
Bircok insan icin artan sicakliklar, stres seviyelerini dusurmeyi daha da zorlastirabilir ve zihinsel sagliga daha fazla zarar verebilir. Asiri sicakliklar sabir ve bir kisinin sadece sicakliklarini duzenlemekle kalmayip ayni zamanda ruh hallerini de duzenleme becerisini gerektirir. Atesinizi ayarlamak mumkun olmadiginda, o anda farkindaligi surdurmek giderek daha zor hale gelir ve bu kaygiyi korukleyebilir. Uzun vadede bu, geleneksel basa cikma stratejilerinin daha az etkili olmasina yol acabilir ve bireylerin stresi yonetmek icin yeni yollar bulmasini gerektirebilir.

Iklim DegisIkligi Depresyon Riskini Artiriyor mu?
Iklim DegisIkliginin Ruh Sagligi Uzerindeki EtkisiAPA raporuna gore, iklim degisIkligi gezegenimizi etkilemeye devam ederken, depresyon seviyelerinde artislar olacagi beklenmektedir. Yapilan arastirma sonuclari gozden gecirildiginde, insanlar dogal bir felaketten sag ciktiklarinda, kentsel kirlilige maruz kaldiklarinda veya cevrelerinde istenmeyen degisIkliklerle ugrastiklarinda depresyonun daha buyuk bir risk haline geldigini gostermektedir. Asiri hava ve iklim degisIkligi olaylarinin yasandigi bolgelerde depresyonda bir artis gormek cok yaygindir. Ayrica bu olumsuz kosullar isini yitirme gibi diger kollateral hasara neden olarak depresyon oranlarini artirmak icin altyapi olusturabilir.
Ornegin asiri hava kosullari nedeniyle bircok kisiyi, aileden birini veya taninan birini kaybetmek kesinlikle depresyon riskini artiran bir durumdur. Dahasi, iklim degisIkligi hakkinda sadece okumanin depresyona yol acabilecegine dair bazi kanitlar vardir. Bu, herkesin (kuresel isinmadan dogrudan etkilendigini hissetmeyenler dahil) iklim degisIkligi devam ettikce ve haber raporlarinda odaklanmaya devam ettikce zihinsel saglik riskleriyle karsi karsiya kalabilecegi anlamina gelmektedir.

Akil Sagligi Araci Olarak Esneklik Olmak
Akil sagligi ve dayaniklilik konusunda farkindalik yaratmak, iklim degisIkliginin nufusun ruh sagligi uzerindeki etkisini azaltmak icin cok onemlidir. Esnekligi gelistirmek ve kisisel bakim faaliyetleri ile saglikli yasam tarzi aliskanliklarini uygulamak, kendimizi zorluklarla ve elverissiz kosullarla yuzlesmeye hazirlamanin en iyi yoludur. Cunku dusunceler, iklim degisIkliginden kaynaklanan zihinsel saglik sorunlari riskini azaltmak icin dayanikliligin tesvik edilmesinin anahtardir. Bu, diger stratejilerin yani sira sosyal baglantilari derinlestirmeyi, iyimserlik duygusunu gelistirmeyi ve kisisel oneme sahip ogeleri (manevi araclar ve favori yiyecekler gibi) afete hazirlik planlarina eklemeyi icerebilir.
Dayaniklilik kisiye tum stres faktorlerine ragmen sebat etmeyi ogretir. Ayrica sadece durumdan etkilenmek yerine durumu kontrol altinda tutmayi ogretir. Ve boylelikle karsilasilan olaylar ve dogal afetlerin ustesinden gelme gucu verir. Iklim degisIkligi ruh sagliginizi etkiliyorsa ve kisi kendisi bas edemiyorsa profesyonel bir terapistten yardim alinmasi iyi bir fikir olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:03.