IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Aralık 2021, 13:04   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Covid-19 Pandemi Surecinde PsIkanaliz Ve Tibbi Tavsiyelere Uyumsuzluk

PsIkanalitik ve psIkiyatrik uygulamalar arastirmacilari, sIk sIk bulasici hastaliklardan dolayi orantisiz bir korku sergileyen insanlarla temasa gecirmistir. Bu tur kisiler omurlerini yikama ve temizlik rituelleri arasinda harcarlar, ancak hala kendilerini guvende hissetmezler. Hastanin partneri veya akrabalari hatta en sonunda hastanin kendisi bile bulasici risk konusundaki endisesinin acikca gercekci olmadigini ve tum varolussal enerjisini bosa harcadigini fark eder. Boylece sonunda profesyonel bir yardim aranir, genellikle fobik nevroz veya hipokondriyaziyi iceren bir psIkiyatrik tani formule edilir.
Insanlar arasi temasla ilgili kayginin uzun bir hikayesi vardir ve kuskusuz bulasici hastaliklarin etiyolojisine iliskin modern anlayistan once gelir. Ilkel veya arkaik toplumlarda, toplulugun belirli uyeleriyle temas, ciddi dini yasaklarin ihlali ile iliskilendirilmistir ve bu antropolojik literaturun bahsettigi tabulardir. Simdiye kadar Hint sosyal yapisi uzerinde onemli bir etkiye sahip olan kast sisteminde, alt kastlarin uyeleriyle dolayli temas bile tehlikeli bir kirlilige yol acar. Avrupa’da kirliligin kulturel olarak kabul edilen temsili, zaman icinde birkac asamadan gecmistir. Ortacag Hiristiyanligi, uygunsuz sekilde kirletilmis cinsel iliskilere odaklanmistir. Yunan-Roma rituel arinmalarinin suyu, yerini sihirli bilesenler iceren ve genellikle zorlayici bir nitelik tasiyan Kefaret kutsalligina birakmistir.
Covid-19 Pandemi Surecinde PsIkanaliz ve Tibbi Tavsiyelere UyumsuzlukModern toplumlarda insanlar arasi temasla baglantili tehlike genellikle bulasici bir tehditle es tutulmustur. Dolayisiyla, sozde veba yayicilarin yaydigi korkulan bulasma, surekli olarak bir kirlilik paradigmasi olarak cinselligin yerini almistir. Alessandro Manzoni, basyapiti I Promessi Sposi’de okuyuculara, saglik ve fiziksel yasam sozde tehlikeye girdiginde, halkin masum azinliklara karsi durmaya nasil istekli oldugunu ogretmistir. Gunumuzde insanlik, ozellikle yasli insanlarda onemli morbidite ve mortalite oranlari ile karakterize bir enfeksiyon hastaligi ile on yillar sonra yeniden karsi karsiyadir ve korku gitgide buyumektedir. Epidemiyologlar, hukumet, medya ve kamuoyu, bireysel ozgurluge ciddi sinirlar koyan giderek daha kisitlayici tedbirler vaadinde yarismaktadir.
Vatandaslar arasindaki dusmanlik her gecen gun artmaya devam etmektedir. Yasli emekli kadinlar, yuz maskelerini duzgun bir sekilde takmadiklarinda nadir gorulen yayalari suclarlar, hirsli kasiyerler, endiseli tuketicilere ayrintili hijyenik duzen kurallariyla uyarirlar, dikkatli vatandaslar, karantina onlemlerinin sozde ihlali icin komsularini polise ihbar ederler. Ayrica onemli internet becerilerine sahip genc insanlar, masum kosuculari veya umursamaz cocuklari medyatik utanca maruz birakirlar. Suphesiz, SARS COVID-19 Coronavirusu derin ve dramatik bir kulturel degisime yol acmistir. Salgin hafifletme onlemleri, bati tarihinde benzeri gorulmemis bir kisilerarasi mesafeyi gerektirdi. Son on yilda Avrupa hukumetlerini tetikleyen sosyal ve ekonomik sorunlar aniden bir kenara birakilirken, kamu serveti, hastaligin yayilmasini durdurmak icin ne yazik ki yararsiz girisimde karsiliksiz olarak bosa harcandi.
Yakin tarihte yayinlanan bir kitapta, taninmis filozof Gorgio Agamben, koronavirus salginini Alman devlet teorisi cercevesinde formule etmistir. Anayasal guvencelerin kesinlikle alakasiz gorundugu bir acil durum, onemsiz hukukcular icin gereksiz bir endise oldugunu bildirmistir. Ozgurluk, sosyal adalet, dini tecrube ve toplumun dayandigi, ancak uzun ve kanli mucadelelerle kurulabilecek degerler, tum degerleri bir anda tum onemini yitirmistir. Korku, insan gercekliginin mevcut toplumsal olarak paylasilan temsilinde temel bir konum kazanmistir. Politikacilar, medya ve kamuoyu, tum sosyal yapinin ve ekonomik organizasyonun hastalik onleme ihtiyaclarina gore hizla yeniden duzenlenmesi gerektigi konusunda hemfikirdir.
Tipki ilkel veya erken modern toplumlarda oldugu gibi, bulasma, temas ve korku sahnenin merkezinde yer alir. Hipokondriyak kaygilar, modern dusuncenin ve tiptaki ilerlemelerin onlari sinirladigi koseden disari tasmaya baslamis, kisiligin fobik kisimlari cagdas kulturun kontrolunu ele gecirmistir. Boylece XXI yuzyilin ileri toplumlarinda, hipokondriyazis resmi, daha dogrusu kabul edilen tek dusunce haline gelir ve elestirel dusuncenin siddetli muhalifleri, herhangi bir muhalefetin kati bir sansurunu gerektirir. Muhalifler, onlari acikca neo-Nazi entelektuelleriyle iliskilendiren vahsi bir medya kampanyasinin kurbani oldular. Ikinci Dunya Savasi sirasinda Yahudilerin Hitler tarafindan kiskirttigi katliamin genisligini inkar etmeye calistigi gibi, saglikla ilgili istisna halinin muhalifleri de inkarci olacaktir.Covid-19 Pandemi Surecinde PsIkanaliz ve Tibbi Tavsiyelere Uyumsuzluk
Boyle bir arka plana karsi birkac seckin psIkanalist taraf tutmustur ve acikca muhalifleri suclamislardir. PsIkanalizin geleneksel tarafsizlik seceneginden vazgectigini ve muhalefetin bastirilmasinda geleneksel kurumsal guclerin yaninda yer aldigini one surmuslerdir. Son yillarda saglik sistemi icinde psIkanalizin daha buyuk bir entegrasyonu yetkili bir sekilde savunulmaktadir. Simdi, Amerikan PsIkanaliz Dernegi’nin savunuculugu, kamuoyunu bilgilendirme, mesajlasma ve marka olusturma gorev gucunun danismani olan Austin Ratner, psIkanalizin, bulasmayi onleyici tedbirler konusunda vatandaslarin en genis fikir birligini guclendirmeye katkida bulunmasi gerektigini belirtir.
Italya’da, medya acisindan onde gelen bircok psIkanalist, hukumetin muhaliflerini keskin bir sekilde elestirir. Massimo Recalcati (“I paradossi della tirannia sanitaria”La Stampa13 Ekim 2020), karantina elestirmenlerinin virusun klinik ve salgin siddetinin hafife alinmasinin kurbani olduklarini yazmaktadir. Kurumsal iktidarin muhalifleri, siyasi kurumlarin sinirsiz bir ozgurluge koymak zorunda oldugu akillica sinirlara tahammul edemeyen, yalnizca ahlaksiz ozgurlukculer olacaktir. TV agina yapilan bir roportajda La7Umberto Galimberti, muhalifleri deli ve cilgin olarak adlandirmaktan cekinmistir ve aciklamasina delilerle kolayca tartisilamaz oldugunu eklemistir.
Gercegi inkar edenleri, gercekligin farkli olduguna ikna edebilir misiniz? Aslinda bu cok zordur. Bu arada, sayfalardanIl Sole – 24 Cevher Vittorio Lingiardi ve Guido Giovanardi, tum psIkanalitik meslektaslarini pandemi acil durumunun yonetimine yonelik herhangi bir muhalefete karsi guclerini birlestirmek icin cagrida bulunmuslardir. Lingiardi ve Giovanardi’nin hicbir suphesi yoktur: Enfeksiyon onleme tedbirlerine herhangi bir muhalefet koronavirus enfeksiyonlarina bagli vaka ve olumlerin sayisini artirir ve inkarin temel bir savunma mekanizmasi oldugu ilkel bir zihinsel isleyise baglidir. Bu nedenle psIkanaliz, siyasi arenadan asirlik geri cekilmesini terk etmeli, muhaliflerin yetersiz ordusunu yeniden egitmek ve kendi nevrozlarindan kurtarmak amaciyla halk sagligi kurumlari icinde birlesen toplumsal degisim icin bir guc haline gelmelidir.
Italyan PsIkanaliz Dernegi’nin su anki Baskani Sarantis Thanopolus bir makalesinde Huffington Post, Italyan baskisi, daha dengeli bir pozisyon secmistir. PsIkanalistlerin esas olarak klinik bir tutuma bagli kalmalari ve hem salgin riskinin ciddiyetini reddeden hastalari hem de pandemi acil durumunun yatkin kisilerde neden olabilecegi fobik asiriliklari tedavi etmeye hazir olmalari gerektigine inanir. Yeni calisma bulgularina gore, grip ile hastaneye yatan yetiskinlerde kalp yetmezligi ve kalp hastaligi yaygindir. Arastirmacilar, enfeksiyonu durdurmak ve kalp olaylarina karsi korunmak icin yillik grip asisinin gerekli oldugunu bildirmektedirler.

Biyolojik Virusler ve Duygusal Virusler
Cagdas insana ne oldu? Butun bir toplum nasil korkudan hastalanabilir? PsIkanaliz, Coronavirus pandemisinin toplumda yol actigi degisIkliklerin ve sosyal mesafe ideolojisinin dunyayi kazandigi sasirtici fikir birliginin anlasilmasina katkida bulunabilir mi? Wilfred Bion’un II. Dunya Savasi sirasindaki ve sonrasindaki klinik ve teorik calismasi, gruplardaki gerileme fenomenlerine ozgun bir isIk tutmustur. Bir grup sIkinti ve caresizlik yasadiginda, duygusal alisverisin ve gercegi aramanin yerini super-ego zorunluluklari ve onyarginin aldigi ilkel islevsellik kaliplarina geriler.
Bion bu tur oruntuler olarak adlandirmis temel varsayimlardir. Boyle bir perspektif altinda, sosyal alanin karsi konulmaz bir korku duygusuyla dolup tasmasi, Bion’un sisteminde su temel varsayimla iliskilendirilebilir: savas ya da kac. Grup icinde paylasilan bilincsiz fantezilerin, ezici bir tehdit deneyimiyle yok edildigi yerdir. O halde cagdas toplumun ozunde esrarengiz ve mesum bir tehdit pusuda yatmaktadir. Cagdas insani ne korkutur? Neden bu kadar cok, hatta daha tehlikeli sosyal tehditler, terorizm, nukleer savas, iklim degisIkligi veya kanser gibi dusunebilir. Neden duygusal sosyal yasam uzerinde bulasici bir hastaliktan cok daha hafif bir etki yaratir? Bati kulturel alaninda bir solunum virusu hangi kasvetli rezonansi ortaya cikarabilir?
Bu tur sorulari yanitlamak icin oncelikle modernligin belirli bir epistemolojik secenege dayandigi bilinmelidir. Toplum ve kultur acikca kati bir materyalist indirgemeciligi secmistir. Bu, duygusal deneyimlerin kacinilmaz olarak degersizlesmesine, toplumdaki ve bireylerin yasamlarindaki rollerinin kucumsenmesine neden olmustur. Bu bakis acisina gore, ayrilik deneyimleriyle baglantili aci, ozellikle siddetli bir inkarin nesnesi olmustur. Yasam dongusu, kacinilmaz miktarda duygusal aciyi beraberinde getirir ve buyume, az cok travmatik ayriliklari ima eder. Yaslanma, yetiskinin sosyal ve aile rollerini zayiflatir.
Antibiyotikler, asilar ve organ nakillerinden olusan hiper-tibbilesmis toplumda bile hastalik ve olum insanlik durumunun icinde kalir, ailede ve toplumda kacinilmaz bir istirap izi tarafindan takip edilir. Bu tur deneyimlere karsi cagdas kultur, kitlesel savunma mekanizmalarini harekete gecirerek asilmaz bir duvar ormeye calisir. Hastane konteynerinde izole edilmis ve sterilize edilmis cenazeler vardir ve uzaklardaki krematoryumlarda cesetleri saklanmaktadir. Bu tur kulturel yapilarin Coronavirus salginina verilen yanitin detaylandirilmasi uzerindeki etkisini herkes bilir. Ayrica, cagdas toplumda cok acik olan, nesiller arasindaki ve ayni zamanda cinsel cift icindeki mesafe, virologlarin aile ici bulasma tehdidini kiskirtmasindan birkac on yil oncesine kadar uzanir.
Covid-19 Pandemi Surecinde PsIkanaliz ve Tibbi Tavsiyelere UyumsuzlukCekirdek aile paradigmasinin surekli artan ve simdi tartismasiz basarisi ve surekli bekarligin eszamanli olarak yayilmasi, yakin kisiler arasi iliskilerde yaygin olarak paylasilan bir korku ve huzursuzlugun kanitidir. Bu kisilerarasi ve cift catismalari konusuna cileden cikmis bir yanit anlamina gelir. Bununla birlikte, hicbir insan etkilesimi anlamli bir duygu alisverisinden muaf olamaz, mutlu, ama daha sIk olarak uzgun olanlar. Cift veya aile icindeki herhangi bir temas, yalnizca virusleri degil, ayni zamanda kacinilmaz bir endise, aci, catisma ve korku yukunu de tasir. Cagdas erkekleri korkutan bulasmanin ta kendisidir ve kisilerarasi etkilesimlerde ortaya cikan duygulardir. Yine de hicbir guvenlik onlemi, hicbir cerrahi veya FPP3 maskesi bizi bu duygusal bulasmadan kurtaramaz. Kisilerarasi iliskilerin zahmetinden bizi ancak en asiri otizm kurtarabilir veya olum.



PsIkanaliz ve Ozgurluk
Sigmund Freud, Viktorya donemi Avrupa’sinin ikiyuzlu ahlakciligina karsi bir panzehir olarak psIkanalizi gelistirmistir. Freud, insan cinselligini kesfedebildigi ozgurlugun, cagdas kulturde karsilastigi psIkanalizin karsitliginin en onemli kaynagi olduguna inanir. PsIkanaliz, susturulanlarin en sonunda agizlarini acmalarina izin veren ve bastirilmis bilincdisi iceriklere beklenmedik bir konusma ozgurlugu veren bir teori ve uygulama olarak kalir, ayrica PsIkanaliz yikici bir disiplindir.
PsIkanaliz totaliter rejimlerde her zaman hos karsilanmamistir. Sovyet Rusya’da tamamen yasaklanmis, Nazi Almanya‘sinda bir surec gecirmis, Gleichschaltung (entegrasyon) Nazi devlet kurumlari icinde ve Hitler’in yakin calisma arkadasi, kotu sohretli Hermann Goring’in kuzeni Mathias Goring’in liderligine sunulmustur. Su anda deneyimlenen dramatik gerceklik cercevesinde, diger vatandaslar kadar psIkanalistler de cesitli onleyici stratejiler uzerinde anlasabilir ve cesitli siyasi gucleri destekleyebilir. Bununla birlikte, psIkanalitik cabanin, politik ve sosyal meseleler karsisinda kati bir tarafsizlik konumunu ima ettigini her zaman hatirlamalidirlar.
Tatbeststandsdiagnostics and PsIkanaliz’de Freud psIkanalizi, ic dunyanin, yani hastanin bilincaltina musallat olan dilek ve temsillerin kendine ozgu bir bilimidir. PsIkanaliz, olgusal gercekligin test edilmesine hicbir sekilde katkida bulunamaz. Herhangi bir siyasi veya ideolojik ifadeyi hakli cikaramaz. Freud, psIkanalizin hakikat arayisinda gelistigine inaniyordu (s 94), ancak psIkanalitik hakikat asla dissal, nesnel bir hakikat degildir. Her zaman oznel bir gercektir, daha iyi bir ikili gercek, herhangi bir spesifik hasta-analist cifti icinde parca parca insa edilmistir.
Boyle bir oznel gercege etkili bir sekilde ulasmak icin, psIkanalistin, arastirmasinin nesnesine iliskin olarak kati bir tarafsizlik pozisyonunda kalmasi gerekir. Hic suphe yok ki: bir psIkanalist, profesyonel etigini kalici olarak ihlal etmeden, genel olarak toplum icin ne kadar degerli olursa olsun, profesyonel becerilerini herhangi bir ideolojinin veya sosyal modelin hizmetine kaydedemez.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:37.