IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Özel eğitim ve rehabilitasyon ile alakalı tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2021, 21:49   #1
Kayıtlı Üye
Hakan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ebeveynlerin Uzerindeki Baskilar Ve Mudahaleler

Ebeveynlik, genellikle hem buyuk odullere hem de onemli taleplere sahip olarak algilanan bir roldur. Bir ebeveynin rolu, bir bireyin cocuklarinin uzun yillar refahini saglamak icin gerekli kaynaklara sahip olmasini gerektirir. Bu sadece cocuk yetistirme uygulamalarindaki yeterliligi degil, ayni zamanda cocugun (cocuklarin) fiziksel ve davranissal ipuclarina ve duygusal ihtiyaclarina cevap verme yetenegini de icerir. Ebeveynlik en iyi, ebeveynlik davranislarini ve bir ebeveyn olarak kisinin kendi algisini birlestiren cok boyutlu bir kavram olarak gorulur. Sicaklik, kabul, aidiyet ve duyarlilik gibi pozitif ebeveynlik uygulamalari, olumsuz yasam durumlari karsisinda bile saglikli gelisim ve sonuclarla iliskilidir. Yamaoka ve Bard’a gore, pozitif ebeveynlik uygulamalari, ozellikle erken gelisimdeki olumsuzluklarin olumsuz etkilerine karsi bir tampon saglayabilir ve bu tur ebeveynligin yoklugu basli basina bir sIkinti olarak gorulebilir. Ebeveynlik rolundeki basari, cocuk icin icsellestirilmis bir guvenlik ve guven duygusu yaratir ve bu, kendi kendini duzenleme tepkilerinin gelistirilmesinde ve yasam boyu uyumunun kritik bir bilesenidir.


Bir ebeveynin cocuk yetistirmenin gunluk taleplerini etkin bir sekilde yonetme beklentisi, gorece normatif kabul edilen durumlarda bile orta derecede bir stres tepkisi yaratabilir. Abidin’in ebeveynlik stres modeli, stres ve ebeveynlik uygulamalari arasindaki baglantiyi tanimlar ve artan ebeveyn stresinin daha az optimal ebeveynlik davranislarina yol actigini one surer. Dahasi, bu model ebeveynlik rolundeki deneyimlerinin ebeveyn tarafindan degerlendirilmesi ile ebeveynlik stresinin ortaya cikmasi ile ebeveynlik stresinin ortaya cikmasi arasindaki baglantiyi vurgular; bu, yararlanacak kaynaklari olan ebeveynler icin motive edici bir guc olarak hizmet etmektedir. Bu bolumun amaci, olumsuz deneyimler ve ebeveynlik davranislari arasindaki iliskiyi ebeveyn-cocuk iliskileri ve cocuklar icin sonuclar uzerinde etkileyen faktorleri arastirmaktir.Ebeveynlerin Uzerindeki Baskilar ve Mudahaleler


Bircok anne-baba bu stresi etkili bir sekilde yonetirken, bu rol icin tatmin ve olumlu saygi bulur. Yine de olumsuz yasam durumlari karsisinda ebeveynlik gerceklesirken ebeveyn stresi daha da siddetlenebilir. Ebeveynlerin stres duzeyleri ve davranislari, bir ebeveynin rollerinde deneyimledigi oz-yeterlik duzeyinden etkilenir ve baglamda ortaya cikan sosyal destekler tarafindan aracilik edilebilir. Ebeveynin oz-yeterligi, yani ebeveyn rolunu etkin bir sekilde yonetebilecegine ve ortaya cikan sorunlari yonetmede cocuklarina yardimci olabilecegine olan guven, uyarlanabilir aile ortamlari ve cocuklar icin olumlu sonuclar ile iliskili bulunmustur. Ebeveynlerin beklentileri ve damgalanma algisi, olumsuz durumlarin yasadigi stresi artirabilir ve onu tuketebilir. Cocuk yetistirme uygulamalarinin kalitesine buyuk onem veren bir toplumda, cocuklari icin en iyi sonuclari saglamalari icin ebeveynlere uygulanan baski cok fazladir ve bu uygulamalarin ve sonuclarin degerlendirilme sekli sert olabilir.


Zorluk insan deneyiminin rutin bir parcasi olsa da, bireysel ve aile isleyisi uzerindeki etkisi oldukca cesitlidir. Bazi bireylerin neden digerlerinden daha etkili bir sekilde uyum sagladigini anlamaya adanmis bircok arastirma vardir. Olumsuz durumlarda ebeveynlik, ebeveyn oz-yeterligi, dayaniklilik ve baglam icinde ebeveynligin arastirilmasi, aileler icin sonuclari iyilestirebilecek ve savunmasizliklari azaltabilecek desteklerin gelistirilmesine olanak saglayacaktir. Ebeveynlerin guclukler karsisinda stresi nasil deneyimlediklerini anlamak, ebeveynlerin ebeveynlik uygulamalari ve davranislari icin erisebilecekleri kaynaklara ve olumsuz olaylarin ebeveynlerin kendileri uzerindeki etkisine dair icgoru saglar. Mudahaleleri ve hizmetleri planlarken, bu bilgi, bireysel stres tepkilerini ve olumsuz aile dinamiklerini azaltmak icin deger ve ek kaynaklar katan tavsiyelere yardimci olabilir. Stresli yasam durumlarinda saglikli yorungeleri surdurme yetenegini etkileyen faktorleri anlamak onemlidir, sanki gucluk deneyimi ortadan kaldirilamasa da destek saglanan ve ebeveynlerin deneyimlerini anladigi duyarliligi artirilabilir.


Ebeveynlikte Sosyal Destek ve Olasi Mudahaleler
Yasanan stresorle dogrudan iliski icinde ortaya cikan sosyal destegin, olumlu uyum algisini artirdigi ve stresi azalttigi bulunmustur. Sosyal destek, olumsuz yasam durumlari karsisinda daha iyi sonuclarla iliskilendirilirken, stresin kaynagina gore uyarlanmis destegin, ornegin ebeveynlik stresi hem ebeveynler hem de cocuklar icin stresin azaltilmasi ve sonuclarin iyilesmesi uzerinde en buyuk etkiye sahip oldugu bulunmustur. Crnic ve Booth, destek hizmetleri ebeveynlik rolunde karsilasilan zorluklari vurguladiginda, bunun cocuklarinin davranislarini yonetmede yararli oldugunu tespit etmislerdir. Daha fazla aile destegi, arkadasliklar ve bir esten saglanan samimi destek, ebeveynlik rolundeki zorluklarin olumsuz etkisini tamponlamakta yardimci olmaktadir. Belki de en buyuk endise kaynagi, sosyal destegi destekleyen literaturun bollugu ve zorluklar karsisinda tamponlayici etkidir. Yine de ebeveynlerin zorluklarla ilgili deneyimlerini arastiran calismalar duzenli olarak destek eksIkligini ve izole hissettiklerini bildirmektedir.


Sosyal destek, zorluk karsisinda ebeveyn basarisi icin kritiktir ve ayni zamanda cocuklarin olumsuz durumlari yonetme becerilerini de artirmaktadir. Aslinda, sosyal destegin olmamasi cocuklar ve ebeveynler icin bir sIkinti yaratir. Sosyal destegin, ebeveynlik stresinin uzun vadeli etkilerine karsi bir tampon islevi gordugu de gosterilmistir. Ayrica, ozellikle ebeveyn stresi ile ilgili olarak sosyal destege erisimi olan bir ebeveyn, sirayla cocuklarina benzer destek saglayabilir. Sosyal destek, direnc gelistirmeye yardimci olabilir ve guclugun olumsuz etkilerine karsi tampon gorevi gorebilir. Sosyal destek, bir bireyin stresli yasam olaylariyla basa cikma yetkinligini arttirir ve saglikli gelisimsel yorungelerin surdurulmesine yardimci olan mevcut kaynaklari iyilestirir.



Olasi Mudahaleler
Ebeveynlerin oz yeterligi ve sosyal desteklerin, olumsuz durumlarin ardindan uyum saglamanin kritik bilesenleri oldugu bulunmustur. Bir ebeveynin stresi duzenleme, cocuklarinin ihtiyaclarini tanima ve davranislari yorumlama becerisi, stresli yasam olaylarinin basarili bir sekilde yonlendirilmesi icin cok onemlidir. Mudahaleler, cok duzeyli baglamsal faktorleri ele alan ebeveynler icin kaynaklarin olusturulmasini hedeflemelidir. Onceki arastirmalar, zorluklar karsisinda hem ebeveyn hem de cocuk ihtiyaclarini ele almanin onemini belirlemis olsa da zorluk yasayan ebeveynlerde oz yeterlik ve sosyal destegin nasil gelistirilecegine dair cok az rehber bulunmaktadir. Olumsuz olaylara bagli olarak sIkinti riski altinda olan ebeveynlerin ve cocuklarin belirlenmesi ve saglik hizmeti saglayicilariyla baglanti kurulmasi, cocuk davranis sorunlari veya okula baslamak icin hazirliksizlik gibi olumsuz sonuclari azaltabilir.


Zorluk yasayan ebeveynler, ebeveynlik rolunde dogal olarak var olanlardan daha fazla strese sahiptir ve destek ve kaynak toplamak icin firsatlari azaltir. Ebeveyn oz yeterligini artirmaya odaklanan mudahaleler, engelli cocuk yetistiren ebeveynlerin ruh sagligi uzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Uclu P-Pozitif Ebeveynlik Programi gibi cesitli zorluk faktorlerini ele almaya calisan davranissal aile mudahale programlarinin, ebeveynlik becerilerini ve stratejilerini gelistirerek, ebeveynler icin stresle basa cikma becerilerini gelistirerek, cocuk davranis sorunlari olan ailelerde etkili oldugu bulunmustur.
Ebeveynlerin Uzerindeki Baskilar ve MudahalelerEbeveynleri hedefleyen mevcut mudahaleler temel olarak cocuklarin zor davranislarinin veya duygularinin yonetimine odaklanir ve ebeveynin deneyimini ozellikle nasil etkilendiklerini hedef almaz. Strese neden olan kisiyi hedef alan sosyal destegi saglayan mudahaleler, ebeveynlerin kullanabilecekleri kaynaklari artiracak ve ebeveynlik rolune girmede daha kolaylik saglayacaktir. Sosyal destek ebeveynlik stresine aracilik edebilir, boylece ebeveynler ve cocuklar icin optimal sonuclarin olasiligini artirabilir. Ebeveynlere cocuklarina hedeflenen becerileri ve tepkileri ogretmek icin bircok mudahale varken, bunu ebeveynlerin iyiligi ve sagligi uzerine odaklanmayi icerecek sekilde genisletmek ebeveynlik stresini artirma potansiyelidir.


Ebeveyn deneyimlerine yapilan vurgu, ebeveynlerin olumsuz durumlara karsi kendi duygusal ve fizyolojik tepkilerinde desteklenmelerine de olanak taniyacak ve deneyimlenen patoloji ve yargilamayi azaltacaktir. Ebeveynin deneyimine vurgu yapmak icin yer acmak, cocuklarin ipuclarini okumak, kendi tepkileri karsisinda sIkintiya etkili bir sekilde yanit vermek ve davranissal ve duygusal oz-duzenlemenin gelisimine yardimci olmak icin gerekli becerilerin nasil gelistirilecegine odaklanmaya olanak tanir.
Olumsuz olaylarin hem ebeveynler hem de cocuklar icin saglik sonuclari uzerinde bir etkisi oldugu gosterilmistir; ancak, olumsuz sonuclar yaratan olaylarin kendisi degildir. Olumsuz yasam olaylari ile psIkolojik ve sosyal destek kaynaklari gibi baglamsal faktorler arasindaki kesisimin, sonuclarin kalitesinin belirlendigi yer oldugunu kabul etmek onemlidir. Ebeveynler, onarim firsatlari olmadan kendi guvenliklerine veya guvenliklerine yonelik tehditlerle karsilastiklarinda, kalkinma ve saglik yorungesi uzerinde kalici olumsuz etkiler potansiyeli onemli olcude artar. Sosyal destek ve oz-yeterlik, ebeveynlik stresini ve sIkinti deneyimini etkileyebilecek onemli kaynaklardir. Ebeveyn oz yeterliliginin gelistirilmesini hedefleyen ve sosyal destegi hedefleyen mudahaleler, ebeveynlerin yeterlilik duygusunu, ebeveynlik rolundeki memnuniyetini ve ailenin tum uyeleri icin dayanikliligi onemli olcude artirabilir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:36.