IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Mustafa KEMAL ATATÜRK Ulu Önder M.Kemal Atatürk hakkında herşey.

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Göktürk

 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2022, 17:32   #1
Standart İngilizlerin Yayınlamadığı ATATÜRK Röpörtajı

Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Şubat 1923 yılında Fransız Le Temps gazetesinden Paul Gentizon’a verdiği ve bugüne kadar bilinmeyen röportajını AKP Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Halil Özşavlı ortaya çıkardı. Büyük İzmir Yangını ile ilgili araştırma yapan Özşavlı, o dönem İzmir Limanı’na demirlemiş olan İngiliz savaş gemisi Curacoa’nın seyir defterine ulaştı.

Seyir defterinde ise Atatürk ile yapılan röportajı bulduğunu söyleyen AKP’li vekil, bir buçuk sayfalık röportajı anlattı.


“RÖPORTAJ YAYINLANMAMIŞ”

Doç. Dr. Özşavlı, Atatürk ile yüz yüze yapılan röportaj için şu ifadeleri kullandı:

“Gentizon'un Atatürk ile yaptığı röportajı Curacoa adlı İngiliz savaş gemisinin kaptanına rapor etmiş. Kaptan bu bilgiyi alıp seyir defterine işlemiş. Ben de bu röportaj acaba Le Temps gazetesinde yayımlanmış mı diye baktım. Dönemin Le Temps gazetesini buldum. Orada hiçbir şekilde çıkmamış. Atatürk Araştırma Merkezi'ne sordum, kendim araştırdım, Mustafa Kemal'in bu röportajı kesinlikle hiçbir yerde bilinmiyor.”

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

RÖPORTAJDA BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Röportajda 'Kapitülasyonları hiçbir koşul altında kabul etmeyeceğiz, bağımsızlığımız için savaştığımız 4 yıl boyunca her zaman bunu gösterdik' ifadelerini kullanan Mustafa Kemal Atatürk, devamında ise Le Temps muhabirine şunları söyledi:

“Fransızların bu konuda diğer herkesten daha uzlaşmaz olması beni şaşırttı. Şahsımın ve ülkemin Fransa'ya karşı hissettiği duygular dostanedir. Fransız hükümeti, bağımsızlığımızı tehlike altına sokacak koşulları kabul etmemiz konusunda ısrarcı olursa biz bu ısrarın dostane olduğunu kabul edemeyiz. Yeni Türkiye, diğer milletler gibi yaşamak istiyor. Biz yeni Türkiye'nin, ikinci bir Çin veya koloni addedilmesine karşıyız. Biz köle olmayacağız. Eylemlerimizi harekete geçiren tek şey, tam bağımsızlığa olan talebimizdir ve Fransız halkı, tutumumuzun başka bir motivasyondan kaynaklandığını düşünmemelidir. Fransa ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz çünkü iki ülkenin birçok müşterek çıkarı var. Bunlar karşılıklı ilişkiye dönüşürse bu, en yararlısı olacaktır. Eğer olmazsa sonsuz güçlükler var olacaktır.”


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
YiLDiZ bunu beğendi.
________________

BOZKURTLAR Anadolu'dan Uluyacak




 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:39.