IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Mustafa KEMAL ATATÜRK Ulu Önder M.Kemal Atatürk hakkında herşey.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Ekim 2021, 22:17   #1
up Spor ve Ulu Önderimiz ! Atatürk

“Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değerini anlamış olmak, ona kalpten sevgiyle bağlı olmak ve onu vatani görev saymak gerekir.”



diyen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal, sporun yalnızca sporcular tarafından değil tüm millet tarafından anlaşılmasıyla sporda başarı kazanılabileceğini belirtiyor.

Spor yapmaya büyük önem veren eşsiz liderin, İstanbul’a her gelişinde Florya’da denize girdiği, sık sık sandalla açılarak kürek çektiği bilinmektedir.



“Ata en iyi binen yalnız Türk erkekleri değildir. Türk kadını da bu işi çok iyi bilir.” diyen Atatürk’ün sevdiği sporlardan biri de ata binmektir. Savaşlarda sürekli ata binmiş, sonra da fırsat buldukça serbest bir spor olarak yapmıştır.



Sporlar arasında güreşi de çok sevdiği bilinmektedir. Bu nedenle güreşle ilgili anıları çoktur. İtalyanları yenen güreş millî takımımızı Florya’daki


Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yemeğe davet etmiş, tek tek kutlamış ve ağır sıklet şampiyonumuz Çoban Mehmet’e, “Beni de yener misin?” diye takılmıştır. “Türk milleti anadan doğma sporcudur.

Türk gençliğinin ulusal eğitiminin ana unsurlarından saymak gerekir.



Ulu önderin Türk sporundaki ilk imzasını izcilikte görmekteyiz. 1915 yılında “Osmanlı Gençlik Dernekleri” genel müfettişliğine atanmasından kısa süre sonra bir rapor hazırlayarak zamanın hükümetine sunar.

Atatürk'ün Spora Verdiği Büyük Atatürk’ün ölümünü takip eden günlerde o zamanlar yalnız Avrupa’nın değil dünyanın en güçlü günlük spor gazetesi olan ve Fransa’da yayınlanan “L’Auto” yayınladığı geniş bir makalede Atatürk’ün spora verdiği büyük önemi uzun uzun överken şu satırlara da yer verdi.



Atatürk dünyada ilk defa beden eğitimini zorunlu hâle getiren devlet adamıydı. Söylev ve kâğıt üzerinde kalmayan uygulamalarıyla stadyumlar ve spor tesisleri yaptırdı. Döneminde Türkiye’de spor gittikçe artan önem ve değer kazandı.

Paris’te yapılacak olimpiyat oyunlarına en iyi biçimde hazırlanarak katılmaları sağlanmıştır. Bir altının 10 TL olduğu bir dönemde yapılan 17.000 TL’lik bu yardım Türkiye Cumhuriyeti için gerçekten büyük bir fedakârlıktır.



Nitekim 1924 yılı bütçesine, “Türk sporcularının pek yararlı ve gelecek için umut verici çalışmalarında yardım görecekleri” sözlerinin açık bir kanıtı olarak, spor için Atatürk’ün talimatıyla 50.000 TL ödenek konulmuştur. Yine 1924 yılında yayımlanan Köy Yasası, köylerde “nişan alma, cirit, güreş” gibi köy oyunlarını özendirici hükümlere yer vermiştir.


Alıntıdır.
 
Alt 01 Nisan 2022, 18:48   #2
Ircforumuicon (1) Atatürk’e göre spor, her şeyden önce ulusal bir görevdi !

Atatürk’e göre spor, her şeyden önce ulusal bir görevdi !

Her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından sayan Atatürk, sporun her dalı ile uğraşılmasını istemişti.



Atatürk, genç kuşağın bilimin ışığında ruhen, ahlâken, zihnen ve bedenen çok iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmış, spor faaliyetlerine ve sporculara büyük önem vermiş bir liderdi. Atatürk Türk sporcusunda yalnız beden gücü ve yetenek değil, aynı zamanda iyi ahlâk ve zekânın da bulunmasını istemiş ve bu düşüncesini de; “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.” sözleriyle dile getirerek bir sporcunun nasıl bir insan olması gerektiğini anlatmıştır.



Atatürk, kültürden sanata, spordan eğitime büyük önem veren geleceği gören bir liderdi. O, bu yüzden eşsizdi. Savaş sonrası o zor koşullara rağmen bu alanlara yatırım yaptırdı. günümüzde ise bu alanlara yapılan yatırımlarda verilen değer de ne yazık ki gittikçe azalıyor.

Alıntı

 
Alt 12 Mayıs 2022, 15:21   #3
Standart

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere her konuda örnek olduğu gibi spor konusunda da örnek bir lider. Her hareketiyle, her düşüncesiyle bize adeta bir idol olabilen Atatürk’ün spora olan sevgisi ise çocukluk yaşlarında başladı. Spor alanında yapılan çalışmaları her zaman destekleyen Mustafa Kemal’in spora verdiği önemi kanıtlayan ve bizlere yol gösterici olan birçok sözü de var. Bu sözlerden biri, belki de en bilineni ise şu: “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.”



Atatürk’ün Spora Olan Sevgisi Nasıl Başladı?

Ulu önder, çocukluk yıllarından itibaren spora hayatı boyunca hep ilgi duydu. Yüzme, ata binme ve güreş ise her zaman sevdiği, ilgiyle takip ettiği spor dallarından bazıları. Ancak bu spor dallarından bir tanesini her zaman daha çok severdi. O spor dalı ise hiç şüphesiz güreş.

Atatürk, nerede güreş yapan sporcular görse hemen izlemeye koyulur; müsabakaları bitince ise onlarla sohbet etmek isterdi ve sporcuları yanına davet ederdi. Onun güreşe olan ilgisini ise çocukluk arkadaşı Asaf İlbay şu sözleriyle anlatıyor: “Kuvvetli ve cesaretli insanlara hayranlık duyardı. Güreşe bayılır, mahalle çocuklarını sık sık güreştirir, seyrine doyamazdı.”

________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:16.