IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By CeReN

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2022, 12:44   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hades: Yeralti Dunyasinin Korkutucu Krali

Hades, yeralti dunyasinin hakimi ve olulere hukmeden tanridir. Olympos’ta kardeslerin cektigi kurada Hades’in payina oluler dunyasi dusmustur. Hades yalnizliktan hoslanan, ciddi tavirli ve asIk suratli bir tanriydi. Bu karanlik ve esrarengiz tanriya hem saygi duyuluyor hem de ondan korkuluyordu; ancak ugursuz bulunmuyordu. Hades isini yaparken merhamete ya da herhangi bir duyguya yer vermezdi.
Hades’in ebeveynleri Kronos ve Rhea’dir. Kardesleri ise Poseidon, Zeus, Hera, Hestia ve Demeter’dir. Olympos’taki ilk alti tanridan biriydi. Hades Kerberos ve gorunmezlik migferi ile sembolize edilir ve asa ve tac kullanan, siyah sacli ve sakalli erkek olarak tasvir edilir. Esi, Demeter ve Zeus’un kizi Persephone’dir.
Hades, Olympos Dagi’na hemen hic gitmez ve diger tanrilarla beraber olmazdi; bu nedenle diger tanrilar tarafindan dislanmisti. Bu durum Hades’in isine geliyordu cunku tanrilarin meclisine katilmaya hic istekli degildi. Kendi ulkesinin hakimiydi ve tanrilarin cogu yeralti dunyasindan uzak duruyorlardi. Yeralti dunyasinda kendi basina hakimdi ve Zeus bile genellikle onu kendi haline birakiyordu.
Hades ayni zamanda kelime olarak gorunmez anlamina da gelmektedir. Ona gorunmezlik saglayan migferi ve iki uclu asasi (Bident) bulunmaktadir. Bu asanin bir ucu olumu, bir ucu yasami temsil etmektedir. Yeralti zenginliklerinin sahibi oldugundan, bolluk ve servet tanrisi olarak da anilir. Bir cok mitolojik oykude ismi gecmektedir. En bilinen oykusu esi Persephone’yi kacirmasi ile ilgili olandir.

Hades ve PersephoneHades: Yeralti Dunyasinin Korkutucu Krali
Hades nadiren kendi ulkesinden cikip yasayanlarin arasina karismaktaydi. Bu ziyaretlerinden biri sirasinda Demeter ve Zeus’un guzel kizi Persephone’yi yaninda birkac orman perisiyle Sicilya’da bir ovada cicek toplarken gorur. Onun guzelligine hayran kalan Hades onu hemen kacirip yeralti dunyasina goturur.
Hades Persephone’yi yeralti dunyasina hapseder. Kizinin birdenbire ortadan kaybolmasiyla saskina donen Demeter tum dunyayi dolasarak kizini arar. Demeter yeryuzu tanricasiydi; kizini ararken ekinler yetismedi, dolayisiyla insanlar ac kaldi ve sIkintiya dustuler. Bu, dunyada ilk kez kisin yasandigi donemdi. Bu durumu cozmek icin Zeus tarafindan Hades’e gonderilen Hermes, Hades’ten Persephone’yi serbest birakmasini ister. Persephone’den vazgecmek istemeyen Hades Zeus’un bu kesin emirden bir cikis yolu bulur.
Hades Persephone’yi elinde tutmak icin bir plan gelistirdi. Guclu Kader Perilerinin yasalarina gore yeralti dunyasindaki herhangi bir yiyecegi yiyenler olumluler dunyasina geri donemezler. Bu yasayi bilen Hades Persephone’u birkac nar tanesi yemeye ikna eder. Persephone nar tanelerini yedigi icin yasalara gore artik yeralti dunyasini terk edemez.
Kader Perilerinin yasalarina Zeus bile karsi cikamazdi, ancak bu duruma bir cozum buldu. Persephone her yil dort ay yeralti dunyasinda Hades ile birlikte kalacak, kalan sekiz ayda ise annesinin yaninda kalacakti. Bazi soylencelere gore bu sureler altisar ay olarak belirtilmektedir. Bu soylence mevsimlerin neden degistigini acikliyordu. Persephone annesinin yanindayken cicekler aciyor, ekin yetisiyor ve meyveler olusuyor ama Hades ile yeralti dunyasinda iken bitkiler soluyor ve oluyordu.


ALİNTİ ~
Ysf bunu beğendi.
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:46.