IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2022, 09:09   #1
Kayıtlı Üye
ErginN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır? Ve Hikayesi..

8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg‘dur.

1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Zetkin’in bu önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştı.

İşte 8 Mart’ın hikayesi:
8 Mart 1857’de New York’ta bulunan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, daha iyi çalışma koşulları için ve 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle tekstil fabrikasında greve başladı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.

Kadınların örgütlediği bu grevi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

Clara Zetkin Tarafından Önerildi…
1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Zetkin’in önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştır.

Dünya Kadınlar Günü’nün Ortaya Çıkışı
Kopenhag’da gerçekleştirilen konferanstan sonraki yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılıyordu.

Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirildi.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:22.