IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2021, 01:46   #1
Ozi
M.K.A
Ozi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Uçtan uca şifreleme nedir?

2021 yılı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp için pek iyi geçmedi. Uygulama, bu yıl başında gizlilik politikasında yaptığı değişiklikler nedeni ile hedef tahtasına konulurken, bazı kullanıcılar da Telegram gibi alternatif uygulamalara yönelmeye başladı.

Özellikle bu dönemde WhatsApp’ın ‘’Mesaj ve aramalarınız uçtan uca şifrelidir’’ şeklinde bildirimler ile kullanıcıları yumuşatmaya çalıştığına da şahit olmuştuk. Peki WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliği nedir?


WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?

İngilizce karşılığı “End-to-end encryption” olan ve E2EE gibi kısaltılmış isimler ile de kullanıcı karşısına çıkan özellik, WhatsApp tarafından 2016 yılında duyuruldu. Mesajları sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bu iletişim sistemi, iki cihaz arasında gönderilen bilgilerin gönderildiği andan alındığı ana kadar güvenli hale getirilmesidir.

Bu özelliğin amacı ise internet sağlayıcıları ve ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel üçüncü taraf kişilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir. Uçtan uca şifreleme, verileri anlamsız hale getiren ve rastgele metne dönüştüren bir algoritma kullanarak yapılır.


Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır?

Kodlanmış veriler daha sonra verilerin kilidini açan ve orijinal biçimine geri döndüren bir şifreleme anahtarı ile güvence altına alınır. Uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde veriler gönderici cihazda şifrelenir ve bir şifreleme anahtarı aracılığıyla alıcı cihazdaki orijinal formuna geri döner. İşlem arka planda çalışır, böylece hem gönderici hem de alıcı veriyi orijinal biçiminde görür. Uçtan uca şifreleme, gönderici ve alıcı dışında herhangi birinin verileri okumasını veya erişmesini tamamen imkansız hale getirir.




Bu sayede WhatsApp üzerinden ne yazdığınızı yalnızca mesaja dahil olan kişiler görme imkanına sahip olur. Hatta WhatsApp’ın kendisi bile verilerin kilidini açacak anahtarlara sahip değildir. Bunun nedeni ise uçtan uca şifreleme özelliğinin hizmet sağlayan şirketi bile üçüncü taraf olarak görmesidir. Üçüncü taraf kişiler, gönderilen ve saklanan bu şifreli verileri bu özellik sayesinde çözemez. Bunun yanı sıra WhatsApp da dahil olmak üzere uçtan uca şifreleme kullanan uygulamalar, kullanıcılarının mesajlarını ve verilerini yetkililer ile paylaşamaz.


ALINTIDIR
________________

 
Alt 08 Eylül 2021, 01:47   #2
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık.

________________

B
 
Alt 24 Nisan 2022, 06:55   #3
Kayıtlı Üye
Never Give Up - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güvenilir olduğunu gösteriyor..

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:04.