IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Mantık (https://www.ircforumu.org/mantik/)
-   -   Mantık ve felsefe ilişkisi nedir? (https://www.ircforumu.org/mantik/52757-mantik-ve-felsefe-iliskisi-nedir.html)

KahKaha 23 Mayıs 2022 04:12

Mantık ve felsefe ilişkisi nedir?
 
Mantık ve felsefe ilişkisi nedir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Mantık ve felsefe arasındaki bağlantı, iki özne ilk kez tanımlandığından beri mantıkçılar ve filozoflar tarafından tartışılmaktadır. Bazıları mantığın bir tür felsefe olduğuna inanırken, diğerleri mantığın felsefede kullanılan bir araç olduğuna inanır. Bu problemli bir sorudur, çünkü birçok insan mantığın nesnel gerçeğe erişim sağladığı izlenimi altındadır. Mantık genellikle felsefenin dışında uygulanır, ancak bu diğer alanlarda felsefe olarak kabul edilip edilmediği büyük ölçüde bir fikir meselesidir.

Mantık ve felsefe arasındaki bağlantıyı anlamak için öncelikle her çalışmanın ne anlama geldiğini anlamak önemlidir. Mantık, muhakeme çalışmasıdır, oysa felsefe genel problemlerin incelenmesi olarak daha iyi karakterize edilir. Bu disiplinlerin her ikisi de akıl yürütmeyi içerir, ancak mantıktaki akıl yürütme kuralları bazen felsefedeki akıl yürütme kurallarından bağımsızdır. Benzer şekilde, mantığın genellikle neyin geçerli bir sonuç olup olmadığına ilişkin belirli biçimleri olmasına karşın, felsefe daha açıktır.

MANTIK – FELSEFE İLİŞKİSİ

Bu farklılıklar göz önüne alındığında, felsefe ve mantık arasındaki bağlantı bir güven ilişkisi gibi görünmektedir. Felsefe, iddialarının doğru olması için mantığa güvenir, ancak özellikle belirli bir mantık sistemine dayanmaz. Akıl yürütme olmadan felsefenin karşılaştığı sorunlara geçerli çözümler olamaz.

Yine de mantık ve felsefe arasındaki ilişkinin aslında tam tersi olduğu söylenebilir. Mantıksal sistemlerin felsefi çözümlere bağlı olduğu söylenebilir, çünkü mantık birçok farklı şekilde düşünülmüştür. Bu bağlantı anlayışı belki daha az yaygındır, ancak daha az doğru değildir. Özünde mantık olarak bilinen bilim, akıl yürütme sorununa felsefi bir çözümdür.

Bu sorun üzerinde kafa yoran birçok filozofa bakarak, mantık ve felsefe arasındaki bağlantıyı tarihsel anlamda da tasavvur etmek mümkündür. Aristoteles, Kant ve Hegel, kendi zamanlarında mantığı düşündüler. Bu durumda felsefe, tarihsel yakınlık yoluyla mantıkla ilişkilidir ve her iki bilim de birbirini etkiler.

Hem mantık hem de felsefe düşünce alıştırmalarıdır ve her ikisi de başarıları için bireysel akıl yürütmeye bağlıdır. Mantık genellikle sonuçlarının anlamlarıyla ilgilenmezken, felsefe mantıksal süreçleri kullanarak sorunları çözmeye çalışır. Mantık ile felsefe arasındaki belki de en büyük fark budur: Mantık sürece bakarken, felsefe sonucu ister. Öyle olsa bile, bu iki disiplin derinden iç içedir ve kolayca ayrılamaz.

Alinti: kartal24.com.tr


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.