IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 19:15   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Devekuşu başını kuma gömer mi?

Devekuşu başını kuma gömer mi, neden gömer? sorusu deyimlerden ve izlediğimiz çizgi filmlerden sonra merak edilen bir konu haline gelmiştir. Bu yazıda bu efsanenin gerçeğini öğreneceğiz.
Devekuşları başlarını neden kuma gömer?

Uçamayan bir tür olan devekuşları diğer kuşlar gibi yüksek yerlere yuva yapma şansları olmadığından yere kazdıkları sığ deliklere yuvalarını yaparlar. Yaşayan en büyük kuş türleri arasında yer almalarından dolayı yumurtaları da diğer yumurtalara göre oldukça büyüktür. Dolayısıyla yumurtalarını saklayabilecekleri ve güvende tutabilecekleri bir alana ihtiyaç duyarlar. Yuvalarını bu şekilde kurmalarının sebebi yumurtalarını olası tehlikelerden korumaktır.
Bu güzel canlılar sık sık boyunlarını dümdüz yere uzatıp yumurtalarının güvende olup olamadığını, bir tehlikenin yaklaşıp yaklaşmadığını kontrol ederler. Bu görüntü bu muhteşem canlıların başlarını kuma gömdüğü yönünde bir yanılsamanın dillere ve kültürlere yerleşmesine sebep olmuştur.


Devekuşları başlarını kuma gömmez

Birçok çizgi filmde bu muhteşem kuşların başını kuma gömdükleri görüntüyle karşılaşmışızdır hatta dilimizde sorumluluktan kaçan kişiler için “devekuşu gibi başını kuma gömme” diye bir deyim dahi bulunur. İşin aslına bakarsanız deve kuşlarının başlarına kuma gömdüğü sadece bir efsaneden ibarettir ve Roma döneminden bu yana dile getirilmektedir. Dolayısıyla tüm dünyada bu hayvanlar hakkında böyle bir yanlış yargı söz konusu olabilmektedir. Romalı tarihçi Yaşlı Plinius tarafından ilk kez dile getirilen bu efsane gerçeği yansıtmamaktadır.


Gerçek hayatta bir devekuşu başını kuma gömerse diğer birçok canlı gibi boğularak hayatını kaybeder. Dolayısıyla tehlikeyle karşılaştıklarında saklanmak bu canlılar için en son seçeneklerden biridir. Zaman zaman toprağa uzanarak saklanmayı tercih edebilseler de bu canlılar da birçok diğer hayvan gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığında içgüdüsel olarak kaçmayı tercih eder. Yırtıcı bir hayvan ile karşı karşıya kaldıklarında saatte 97 km hıza kadar ulaşabilir ve bu hızda yaklaşık yarım saat koşabilirler. Bu hız onları en hızlı koşabilen kuşlar arasına sokar fakat yine de köşeye sıkışırlarsa bu kez güçlü tekmeleriyle kendilerini korumaya çalışırlar.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:37.