IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By BLuesea

 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2021, 08:47   #1
Webmaster
BLuesea - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Polonya’da Erasmus’a Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 22 Şey

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitesinden alıntıdır.
Erasmus için yurtdışına çıkmak bir öğrenci için başlı başına devrim gibi bir karar, fakat oldukça eğlenceli ve heyecanlı olduğu aşikar. Yeni şehrinize, şehrin klişelerine, onlarca insanla tanışmaya, sabaha dek sürecek partilere şimdiden hazırlıklı olun! Fakat sorunsuz bir Erasmus süreci geçirmek istiyorsanız sizin için derlediğimiz tavsiyelerimize kulak vermenizin faydalı olacağını düşünüyoruz
Efenim öncelikle tavsiyemiz, Polonya hakkında güncel paylaşım yapan sayfayı takip et ki, yeni yazılar geldiğinde haberdar ol Aşağıdan tıklayarak görebilirsiniz.
1-) Büyük ihtimalle bulunduğunuz okuldan daha kolay geçebileceğiniz bir üniversiteye gideceksiniz. Ama “Abi ben hiç okula uğramadım, copy paste ödev yaparak 4.00 ortalama yaptım geldim yeaa” klişeleri eskidendi, bunu unutun Sadece bir sunum yaparak A ile vereceğiniz derslerinizin olabileceği gibi, çok çalışıp bir şekilde geçemeyeceğiniz dersler de olabilir.
2-) Garanti yöntem değildir ama önerilir: Özellikle 4. sınıfta Erasmus yapanlar / yapacaklar ve alttan derslerinin kalmasını istemeyen öğrencilerin herhangi bir dersten kalmaları durumunda dersten geçmeleri için ilgili hocayla bu durumu görüşebilir. Hocalar Erasmus öğrencilerine karşı gayet olumlu yaklaşıyor. Mazeret olarak sizler “Bu sene okulu bitirmem gerekiyor, bu dersi veremezsem Türkiye’deki okulum 1 sene uzayacak”, “Okulum Erasmus hibesini benden geri isteyebilir” veya “Okuldan mezun olursam tam zamanlı bir işe yerleşeceğim fakat dersinizden kalırsam okulum uzayacak ve bu şansı kaybedeceğim” gibi ve kendinizin de bulacağı uygun mazeretlerle hocanızdan o dersi geçmeyi talep edebilirsiniz. Hocalarınız size ya sınava yeniden girmenizi (re-take exam) yada daha yüksek ihtimalle sizden bir proje ödevi isteyecektir. Bu ödev 5-6 sayfalık basit bir ödev olur ve bölümünüzün Türkiye ile alakalı bir kısmından bilgi vermenizi isteyen bir proje ödevi gibi düşünülebilir.
keep calm
3-) Erasmusta derslerle pek uğraşmak istemiyor ve daha çok gezmek-eğlenmek- deneyim anlamında bu fırsatı değerlendirmek istiyorsanız, geçmesi kolay dersleri o okulun öğrencilerine sormakta çekinmeyin. Genelde okulların Erasmuslu öğrenciler için Facebook grupları olur. Bu sorularınızı orada sorarsanız, okulun kendi öğrencileri tarafından bu sorularınıza cevap alabilirsiniz.
4-) Avrupa’yı baştan başa gezmek istiyorsanız düşük maliyetli havayollarının listesini çıkarmanızda fayda var. Ryanair ve Wizzair akla gelen firmalardan ikisi. Tabi sizler kendi araştırmalarınızla low-cost-airlines şirketlerinin listesini çıkarabilirsiniz.
ryanair wizzair
5-) Polonya’da bürokrasi oldukça yavaş işler. Bu yüzden belge işlerinde sabırlı olmanızda fayda var. Tüm vize belgelerinizin hazır olmasına rağmen kabul mektubunun okulunuza yada adresinize gelmemesi, yada herhangi bir sorunuzda e-maillerinize cevap verilmemesi sizi strese sokabilir.
burokrasi
NOT: Kabul mektubunuz PDF formatında tarafınıza gönderilebilir, bunun çıktısı vize belgesi olarak konsolosluk yada VFS Global tarafından kabul edilmektedir.
6-) Genellikle köklü üniversitelerin ESN kulüpleri olur ve bu kulüplerin mentor yada buddy uygulamaları olur. Mentor sizi Polonya’da havalimanında karşılayacak, sizi şehir hakkında bilgilendirecek, şehri gezdirecek, partilere götürecek, yani ilk zamanlarınızda anahtar rol oynayan kişi olacaktır. Bu kişiyle aranızı iyi tutmanızı önerilir. Ayrıca Erasmus’ta yurtta kalacaksanız yurt işlemlerinde yada yurt çıkmadığında ev bulma işlemlerinizde size yardımcı olacak belki de tek kişidir.
buddy
7-) Havalimanlarında tüm paranızı bozdurmayın. Havalimanları dövizinizin en değersiz olduğu yerlerdir. Bu yüzden ihtiyacınız olduğu kadar (havalimanından yurda kadar gidiş ücreti, acil ihtiyaçlar vs.) gibi ihtiyaçlarınızın haricindeki paranızı burada bozdurmamanız önerilir. Paranızı şehir merkezindeki dövizcilerden (KANTOR-EXCHANGE OFFICE) çok daha iyi bir şekilde bozdurabilirsiniz. (Havalimanındaki 1 Euro ile şehir merkezindeki 1 Euro arasında yaklaşık 0,5 zloty fark bulunuyor!)
pl_kantor
NOT: Varşova Chopin Havalimanında pasaport ve vize kontrolünün yapıldığı katta bir KANTOR var. Buradaki KANTOR’a paranızı kaptırmayın. Alt katta valizlerinizi alacağınız yerde daha uygun bir şekilde döviz bozan KANTOR’lar bulunuyor. Üstte söylediğim gibi ihtiyacınız olduğu kadar parayı burada bozdurabilirsiniz. Geri kalan miktarı şehir merkezinde bozdurmayı unutmayın!
8 -) Okulların yurdu olmadığında yada yurtlarında yer kalmadığı zaman size kalabileceğiniz bazı evler önerirler. Bu evler bulunduğunuz şehirdeki kiralardan ortalama %20 daha pahalıdır. Aklınızda bulunsun.
9-) Eğer hem yurtta hem evde kalma şansınız varsa, yurdu seçmeniz önerilir. Yurt, unutulmaz Erasmus anıları için vazgeçilmez bir yerdir. Daha fazla sosyallik, daha iyi bir İngilizce, daha iyi bir Erasmus için YURT FOREVER! Oldu da yurda çıkma şansınız yok, ev arkadaşlarınızın başka ülkelerden olması size daha çok şey katacaktır. Aklınızda bulunsun!
dormitory
NOT: Bir kaç kilit Türk arkadaş edinmeyi unutmayın! Yine birbirimizin halinden en iyi biz anlıyoz
10-) Diğer kültürleri küçümseme yoluna gitmeyin. Polonyalılar “Fakir”, Fransızlar “Irkçı”, İtalyanlar “abaza”, İskandinavlar “***spu” gibi vs. gibi genellemelerde kaybeden en başta siz olacaksınız. Önyargılarınızdan kurtulabildiğiniz sürece Erasmus’unuzun değerleneceğini unutmayın.
Alphadesigner’s Mapping Stereotypes Project
11-) İngilizce dil bilginiz mükemmel olmayabilir. Bu yüzden konuşmakta çekince duyabilirsiniz. Bu korkunuzu bir kenara bırakın ve hata yaparak konuşmaya başlayın. Bir süre sonra İngilizce’nizin ne kadar ilerlediğini göreceksiniz. Rüyalarınızı İngilizce görmeye başlayacaksınız. En ilginci de, kafanız iyi olmaya başladığındaki İngilizce seviyeniz Anadiliniz gibi konuşmaya başladığınızı hissettiğinizde ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız Kısaca “A few drinks will make you basically bilingual!”
Bilingual
12-) Gittiğiniz ülkenin diliyle ilgili basit şeyler bilmek ve bunu esprili bir şekilde paylaşmak o ortamda daha çok kabullenilmenizi, sizinle daha çok ilgilenilmesini sağlar. Küçük ama çok etkili bir silah
wooooo
13-) Polonya’da işinize oldukça yarayan 3 anahtar web sitesini sizlerle paylaşıyorum. İlki, şehir içi ulaşım rehberi olan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] . Bu site, şehir içinde bulunduğunuz konumdan gitmek istediğiniz konuma hangi araçlarla gideceğinizi ve saat kaçta o araçlara binmeniz konusunda size yardımcı olur. Site saat kaçta gelecek dediyse Polonya’da bu araçlar tam vaktinde gelmektedir. Eğer bir otobüs 16.19’da gelecekse gerçekten 16.19’da durağa varır.
kolej
İkinci olarak, Polonya’da şehirler arası ulaşımda tren kullanımı otobüs kullanımından daha yaygın olduğundan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresini kullanmanız önerilir. Bu sitede, trenlerin saat kaçta kalkacağı ve gitmek istediğiniz yere saat kaçta varacağı, tren biletinin ücretinin ne olacağı gibi bilgiler yer almaktadır.
intercity
NOT 1: Sitede hızlı trenler haricindeki trenler için bilet satımı yapılmadığından nispeten daha yavaş trenler olan bölgesel (regional) trenler için ilgili istasyondan bilet almanız gerekmektedir.
NOT 2: Eğer 26 yaşın altında iseniz, Polonya’da size verilecek olan öğrenci kartıyla biletinizi tren istasyonlarından %51 indirimle alabilirsiniz. Bu indirim hem 1. sınıf hem de ikinci sınıf vagonlarda geçerlidir.
kart
NOT 3: Tren yolculuklarınızda paralarınız ve değerli eşyalarınız için kendinizce önlemler almanız önerilir.
Üçüncü olarak ise, Polonya’da şehirler arası ve bazı uluslararası ulaşımda kullanılan PolskiBus otobüsleridir ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]). Biletler erken alındığında çok ucuz şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Yalnız bizim otobüslerimizdeki gibi ikramlar ve rahatlık bulunamayabilir. Şimdiden uyarmakta fayda var. Yine aynı şekilde bu siteden bilet aldığınızda rezervasyon kodunuzun çıktısını almayı yada kodu cep telefonunuza, bir kağıda vs. not almayı unutmayın. Çünkü bu kod olmadan otobüse binemiyorsunuz. Ayrıca otobüste isteyen istediği koltukta oturabiliyor. Bizdeki gibi numara sistemi yok
polskibus
14-) Eğer uzun mesafeli ilişkileri sevmiyorsanız, Erasmus’tan sonra yurtdışına çıkmak seçeneğiniz pek yoksa gittiğiniz ülkedeki birine aşık olmayın
SONY DSC
15-) Okulunuz eğer “Oryantasyon haftası (Orientation Week)” etkinliği düzenliyorsa mutlaka katılın. Bu haftada okulunuz bir çok etkinlik düzenleyecek, bir çok ülkeden gelmiş olan öğrenciler bu haftada kaynaşacaklardır. En iyi dostluklar bu gruptan çıkıyor, katılmanız şiddetle tavsiye edilir, benden söylemesi
orient
16-) Alkol fiyatlarını söylemiyorum bile Örneğin; 70 cc’lik bir Zubrowka vodkası sadece 35 zloty. Yani 25 TL İnanmayan arkadaşlar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden inceleyebilirler. Ayrıca, bir Polonyalı arkadaşınızın evine gittiğinizde içmeseniz de bir adet vodka götürmeniz önerilir. Polonya’da bu bir misafirlik kültürüdür.
17-) Kızlarına hava atmak için alkol yarışına girmeyin beyler, cidden girmeyin! Komik durumlara düşebilirsiniz İlle de denemek istiyorsanız, meydan sizin gençler
alcohol
18-) Polonya’da Erasmus yapmak istiyorsanız; “Krakow, Wroclaw, Varşova, Gdansk, Poznan, Lodz şehirleri ön plandadır”. Bu şehirler diğerlerine göre daha avantajlı konumdalar.
krakow
19-) Özellikle yemek yapmayı bilmiyorsanız, mutlaka yemek yapmayı öğrenin. Çünkü Polonya yemek kültürü bize pek yakın değil. Eğer Polonya mutfağından bir şeyler tatmak istiyorsanız mutlaka “Zapiecek” adlı restorana uğrayın.
zapiecek
20-) Yurtdışı tecrübeniz ve geliştirmiş olduğunuz İngilizcenizle iş başvurularında bir adım öne geçeceksiniz.
experience
21-) Her başlangıcın bir sonu olduğu gibi, Erasmus’un da bir sonu var, her ne kadar istemesek de. Erasmus dönemi belki de hayatınızın en renkli ve en güzel anılarının olacağı bir dönem olacak. Bu yüzden en küçük bir anın, en küçük bir buluşmanın, her yeni bir arkadaşlığı tadını çıkarın! Ülkenize döndüğünüzde Erasmus anılarınızı yoğun bir şekilde hatırlayacağınız, şuan orada olmak için neleri vermezdim diyeceğiniz, ağlamaklı bir moda geçeceğiniz bir durum var ki buna Erasmus yapanlar arasında “Post-Erasmus Depression (Erasmus Sonrası Depresyon” adı verilmektedir. Atlatılması oldukça uzun süren bu ruh halinin maalesef ilacı yok
depression
22-) “Home may still be the same, but I most certainly am not!”
Yazının orjinali:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Havranlı bunu beğendi.
 
Alt 12 Ağustos 2022, 12:22   #2
BANLI ÜYE
Havranlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ellerinize sağlık paylaşımınız için çok teşekkürler.

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:56.