IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 19:26   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Köpekler de Obsesif Kompulsif Bozukluklar.

Hayvanlarda aşırı stres dönemleri OKB’yi tetikleyebilir. Bununla birlikte, birçok sahip yanlışlıkla köpeklerini OKB özellikleri geliştirmeye cesaretlendirir, tekrarlayan davranışlara övgüde bulunur ve ödüllendirir.
Köpeklerin ayrıca obsesif kompulsif bozukluğa karşı belirli bir genetik yatkınlığı da olabilir. Örneğin, yavru cocker spaniel’lar, belirli nesneler veya kendi kişisel alanları üzerinde sahiplenici davranma eğilimindedir.

1-Dönme Ve Kuyruk Takibi;
Son çalışmalar, özellikle Bull Terrier ırkında kuyruk kovalamanın bir çeşit otizm olabileceğini düşündürmektedir. 2011 yılında Moon-Fanelli kendi kuyruğunu kovalama dürtüsünün erkeklerde daha yaygın olduğunu bulmuştur. Ayrıca, transa benzer bir duruma ve saldırganlık epizodlarına bağlı olduğu sonucuna vardılar.
Bu bulgular, fobilere yönelik bir eğilim ile birlikte, uzmanları kuyruk takip etmenin bir tür köpek otizmi olabileceği sonucuna varmasına neden olmaktadır.

Köpekler de Otizmi Keşfetme;
Anksiyete ve ağrı bozuklukları gibi teşhis edilmesi zor olan ve otizmle ilişkili olanlara benzer semptomlara neden olabilecek köpek rahatsızlıklarından bahsetmek önemlidir.
Bir veterinerin otizmi olan bir köpeği geçici olarak teşhis etmesi için atipik tekrarlayan davranışlar, insanlar ve diğer köpeklerle sosyal etkileşimlerde belirli bir derecede bozulma göstermesi gerekir. Bununla birlikte, önce bu semptomlardan sorumlu olabilecek diğer koşulları elemek zorundadırlar.

2-Sahiplenici Davranışı;
Vahşi doğada, bu davranış hayvanın değerli bir “kaynağı” rakiplerine kaybetmemesini sağlar. Kendini birçok farklı şekilde gösterebilir ve sahipleri genellikle evcil hayvanlarının, davranış daha belirgin hale gelene kadar, bir nesneyi koruduğunun farkında değildir.
Savunma davranışı hızla saldırganlığa dönüşebilir. Aslında, savunma ve saldırganlık genellikle oldukça benzer görünebilir. Bir köpek korkarsa, kaçmaya çalışabilir, ancak kaçma girişimi başarısız olursa aktif saldırganlığa başvurur.

Pati Yalama ve Çiğneme;
Sıkıntı, stres, hareketsizlik ve alerjiler obsesif yalama olayını tetikleyebilir. Sürekli yalama beyindeki endorfinleri serbest bırakır ve sakin ve iyi hissetme duyguları yaratmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda, bir köpek bu endorfin akışını elde etmek ve kaygıyı azaltmak için obsesif olarak bu davranışı tekrarlayacaktır.

Işık Ve Gölgeler Takıntısı;
Bu OKB’nin klasik bir belirtisidir. Çeşitli farklı uyaranlardan kaynaklanabilir, ancak en yaygın olanı aslında sahipler tarafından oluşturulur. Bu genellikle birisi bir ışığı yaktığında ve odanın içinde ışıkların veya gölgelerin hareket etmesine neden olduğunda yanlışlıkla başlar.
Köpek, ışıkların ve gölgelerin hareketini takip ederek tepki verir. Sahibi bunu eğlenceli bulur ve köpeği davranışı devamlı tekrarlamaya teşvik eder. Bu durumun obsesifleşmesi için gereken tek şey de budur.
Köpeklerde bu tür davranışları provoke edebilecek başka durumlar da vardır. Örneğin, genellikle uzun süre yalnız kalanlarda görülür. Panjurlar veya perdeler gün boyunca hafifçe dalgalanır ve odaya girdiğinde ışıkta değişikliklere neden olur. Yapacak başka bir şeyi olmadığı için, köpek hareket eden ışığı takip etmekten zevk alabilir.

Sonuç Olarak
OKB her zaman klasik ayrılma kaygısından kaynaklanmasa da, uzun yalnızlık dönemleri tarafından tetiklenebilir.
Uzmanlar bunun köpek demansı veya Alzheimer gelişimi ile ilgili olabileceğine inanıyorlar.
Bu tür davranışlar için uygulamalar olsa da, tedavi her zaman mümkün değildir. Veterinerler genellikle OKB’li köpekleri tedavi etmek için seratonin ve obsesif kompulsif davranış döngüsünü kırmaya yardımcı olmak için gürültü önleme tedavisi kullanırlar.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:25.