IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Nisan 2022, 08:49   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Anabas Baliklari Nasil Canlilardir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Myanmar, Hindistan, Afrika, Filipinler, Sri Lanka ve Malayasia Takimadalari’nda bulunan bir baliktir.

Guney Hindistan’da yaygin bir tatli su baligidir. Uzun sure su disinda yasayabilir.Anabas Baliklari Nasil Canlilardir?

Baligin govdesi sIkloid pullarla kaplidir ve bu pullar bas, govde ve kuyruga bolunmustur.

Bas, iri gozleri, burun deliklerini ve agzi iceren sekilde konik bir yapidadir. Sabit konik dislere sahip ceneler, prevomer ve parasfenoiddir.

Gozlerin onunde, dikenleri iceren bir kemik bulunur. Operkulumun kenari boyunca kucuk dikenler de olusur.

Sirt yuzgecleri, on sirt ve arka sirt yuzgecinden olusur. Benzer sekilde anal yuzgec, on anal yuzgec ve arka anal yuzgec olarak ikiye ayrilir. Kuyruk yuzgeci yelpaze seklindedir.
Ventral, onde hemen hemen pektorallerin altinda yer alir.
Solunum superdal organi iyi gelismistir, mukoza ile kapli ince ve katlanmis kemik laminalarina sahiptir. Kuyruk mukemmel simetriktir.

Anabaslar, solucan yada yumusakca aramak icin karada dikenleri yardimi ile yuruyebilir. Kargalar ve yarasalar onlara saldiran kuslardir. Bu kuslar, cesetleri genellikle agaclarin uzerine tasidiklari icin halk arasinda bu baliklara tirmanan levrek de denir. Ama balik agaca tirmanamaz. Anabas, atmosferik oksijene o kadar bagimlidir ki, havaya erisimi olmayan suda tutulursa bogulur. Baliklar su disinda uzun sure yasayabilir.

Anabas baliklari gol ve denizlerin taban ya da tabana yakin kisimlarinda yasarlar. Akarsuyun kendi icerisinde veya bir golden akarsuya goc edebilirler. Derinlik araliklari tam olarak bilinmemektedir. Tropikal iklimlerde 22°C – 30°C yasamalari icin uygundur.

Dorsal diken sayisi 16-20 adet arasindadir. Anal diken sayisi 9-11 adet arasindadir.

Renkleri, koyu ila soluk yesilimsi, altta cok soluk, geriye dogru esmerden zeytine; ventral olarak uzunlamasina cizgili kafa; Iris altin kirmizimsi. Vucut formu, yas ve tuketilen gida miktarindan etkilenerek degisIklik gosterebilir. Goz ve preoperkulumun arka kenari arasinda 4-5 sirali pul bulunur.

Cogunlukla kanallar, goller, goletler, batakliklar ve haliclerde bulunurlar. Yetiskin Anabas’lar orta ila buyuk nehirlerde, derelerde, su basmis tarlalarda ve yavas akan kanallar dahil olmak uzere durgun su kutlelerinde de gorulur. Genellikle yogun bitki ortusu olan bolgeleri tercih ederler. Son derece elverissiz su kosullarini tolere edebilir ve esas olarak bulanik, durgun sularla iliskilidirler. Kurak mevsimde camurun altinda gomulu kalirlar. Makrofitik bitki ortusu, karides ve balik kizartmasi ile beslenirler. Taskin mevsimi boyunca Mekong ana akimindan yaralanarak su basmis diger alanlara yanal goc yapabilirler. Kurak mevsim boyunca, batik agac ve calilarla iliskili havuzlarda kalirlar. Yardimci bir hava soluma organina sahiptirler. Solunum organlari nemli tutulabiliyorsa, su disinda birkac gun veya haftalarca hayatta kalabilir. Yurume kabiliyeti ile oldukca unludur; Guneydogu Asya’daki onemli gida baliklari, lezzetli bir yemek baligi olarak kabul edilir ancak kemikli oldugu icin en iyi kalitede degildir. Genellikle canli olarak birkac gun nemli tutularak canli tutuldugu pazarlarda satilir. Guneydogu Asya’da ekonomik yiyecek baliklaridirlar.

Anabas’lar yumurtalarini hipoksIk sularin yuzeyinde korurlar.

Anabas’lar,Esas olarak yirtici olmakla birlikte, vahsi baliklar, algler ve pirinc tanelerinin yani sira daha kucuk baliklar, omurgasizlar ve yumusakcalar da dahil olmak uzere bazi bitkisel maddelerle beslenirler.

Yetiskin boyutu ve yirtici dogasi nedeniyle genel topluluk icin uygun degildir. Cok daha kucuk baliklarin yenmesi muhtemeldir, ancak uygun buyuklukte, saglam cyprinidler, yayin baliklari, ciklitler ve mastacembelidler normalde yeterli alan olmasi kosuluyla uygundur.

Tutsak gruplarda tutuldugunda bu turun gosterdigi tur ici saldirganligin derecesine iliskin karisIk raporlar vardir. Bazi deneyimler onun kavgaci ve bolgesel oldugunu gosteriyor gibi gorunse de, digerleri nispeten sakin, hatta bariscil bir balik tarif ediyor. Acikligin olmamasi, birkac turun muhtemelen ayni isim altinda anildigi veya belki de farkli populasyonlarin bazi ekolojik etkilerden dolayi zit davranissal ozellikler gelistirmis olmasi nedeniyle karisIk taksonomik statusuyle ilgili olabilir. Bircok balik turunun sicak kosullar altinda daha agresif hale geldigi bilindigi icin sicaklik bile rol oynayabilir.Anabas Baliklari Nasil Canlilardir?

Cinsel olarak aktif disiler, erkeklerden biraz daha buyuk ve belirgin sekilde daha kalin govdelidir, erkekler ise daha koyu renklidir ve ureme sirasinda gogus yuzgeclerinde tuberkuller gelistirir.

Akvaryumlarda hormonlarin yardimi olmadan nadiren yetistirilir, ancak gorunuse gore baligin bir yasindan kucukken cinsel olarak olgunlasmasi ve 100 – 120 mm uzunlugunda olmasi mumkundur. Yumurtlama durumunda erkekler, ozellikle gogus ve karin yuzgeclerinde vucutta kirmizimsi bir renk tonu gelistirdiginde ve kuyruk sapi uzerinde siyahimsi, elmas seklinde bir isaret belirdiginde , Disiler sadece soluk kirmizimsi bir renk gosterirken, kuyruk sapi noktasi dikdortgen seklindedir ve biraz daginiktir. Disiler ayrica yumurtalarla dolarken yuvarlaklasir ve erkeklerde olmayan havalandirmada belirgin bir cikinti sergiler. Hint baliklarinin gozlemlerine dayandigindan, bunun tum populasyonlar icin dogru olmayabilecegi unutulmamalidir.

Dogada yumurtalar, yagmur mevsiminin baslangicinda erkek disinin etrafina sarilarak ve yumurtlarken yumurtalari dolleyerek acik suda birakilir. Her bir disi tek bir yumurtlama olayi sirasinda 5000-35.000 yumurtlama kapasitesine sahiptir. Her kucaklama sirasinda yaklasIk 200 yumurta salinir . Yumurtalar yapiskan degildir ve yumurtadan cikmadan once yaklasIk 24 saat yuzdukleri yuzeye cikarlar. Ortaya cikan yavrular yaklasIk 2-3 mm uzunlugundadir ve kuluckadan sonraki iki gun icinde serbest yuzerler.

Bu tur ozellikle akvaryum ticaretinde populer degildir, ancak renk olmamasina ragmen suphesiz ilginctir. Suyun yoklugunda hayatta kalma kabiliyetine ek olarak, amaci tam olarak arastirilmamis olmasina ragmen, duyulabilir sesler de uretebilir. Dogal olarak olusan ksantik ve albino formlari da kaydedilmistir.

Anabas Baliklari Nasil Canlilardir?Su anda bu cinsi isgal eden iki turun taksonomik durumu konusunda onemli bir kafa karisIkligi vardir, ihtiyologlar, farkli populasyonlar tarafindan sergilenen morfolojik farkliliklar ve bunlarin genis dagilimlari goz onune alindiginda muhtemelen bir takim ek taksonlarin mevcut oldugu konusunda genis olcude hemfikirdir. Bunlardan bazilari daha once farkli turler veya alt turler olarak tanimlanmisti, ancak cogu simdi A. testudineus ile esanlamli olarak kabul ediliyor . Yazma sirasinda gecerli olan diger tek ad , yerel bicimi temsil eden A. cobojius’tur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:08.