IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Temmuz 2021, 21:29   #1
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Köpeklerde kısırlaştırma sahipsiz köpek nüfusunun azaltılması ve dostlarımızın sağlıkları ile ilgili potansiyel tehlikelerin azaltılması için alınacak en önemli tedbirlerin başında gelir. Kısırlaştırma ameliyatı kapsamında gerçekleştirilenler cinsiyet özelinde farklılaşır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma "kastrasyon" olarak adlandırılır ve operasyon sırasında testisler alınır. Dişi köpek kısırlaştırma ise "sterilizasyon" olarak adlandırılır ve operasyon esnasında rahim ve yumurtalıklar vücut dışarısına çıkarılır. Diğer bir deyişle köpeklerin üreme fonksiyonlarının ortadan kaldırılması sağlanır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, bu nedenle öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok farklı konu bulunur.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?
Köpeklerde kısırlaştırma yaşı ile ilgili farklı görüşlerin olduğunu ve bu görüşlerin dişi ve erkek köpekler doğrultusunda da değişikliğe uğradığını ifade edebiliriz.

Erkek ve dişi köpek kısırlaştırma için önerilen zamanlar farklıdır. Köpekler 2 aylıktan itibaren güvenle kısırlaştırılabilseler de genellikle 4-6 aylık olmaları beklenir. Ancak bu süre ile ilgili de çeşitli değişkenlerden bahsedilmesi mümkündür. Irksal farklılıklar, köpeklerde kısırlaştırma yaşı üzerinde etkiye sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalar büyük ırk köpeklerin küçük ırklara göre daha geç olgunlaştığını ve dolayısıyla kısırlaştırma için daha uzun bir süre beklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Aynı şekilde yaşam koşullarının da doğru zamanlama üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Birçok veteriner hekim dişi köpeklerde kısırlaştırma için ilk kızgınlıktan önceki dönemin uygun olduğunu belirtir. Bu da 5-10 aylık sürece denk gelmektedir. İlk kızgınlıktan önce işlemin gerçekleştirilmesi dişilerin meme kanseri riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma zamanı ile boyut arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Küçük ve orta ırktakiler 6 aylık olduklarında, büyük ırklar ise yaklaşık 1 yaşındayken operasyon için uygun kabul edilir. Köpeklerde ameliyat yaşı ile ilgili en doğru bilgiyi veteriner hekimler köpek özelindeki değişkenleri değerlendirerek vereceklerdir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kısırlaştırma ile köpeklerin üremesi fizyolojik olarak engellenir. Erkeklerde testisler alınarak testosteron hormonu salınımı önlenir, dişi köpeklerde kısırlaştırma ile yumurtalık ve rahim çıkarılarak gebeliğin oluşumu fiziksel olarak engellenir. Bu işlem cerrahi nitelik taşır ve köpeklere anestezi verilmesi gerektiğinden köpeklerde kısırlaştırma öncesi dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur.

Kısırlaştırma öncesi veteriner hekimler operasyon güvenliğini sağlamak ve köpeklerin genel sağlık durumları ile ilgili kesin bilgiler edinmek üzere detaylı kontrol süreçleri başlatırlar. Kan testleri yapılarak anestezi ile ilgili herhangi bir risk olup olmadığı belirlenir. Operasyon kararı yapılan detaylı muayenelerin ardından verilir.


Köpeklerde kısırlaştırma öncesi dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Operasyon öncesi tüm aşılamaların tamamlanmış olması gerekir.
-Operasyona 2 hafta kala parazit aşılarının eksiksiz yapıldığından emin olunmalıdır.
-Operasyon öncesindeki 8 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemeleri gerekir.
-Operasyondan 6 saat önce sıvı alımı durdurulmalıdır.
-Kısırlaştırma ameliyatı öncesi tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi gereklidir.

Dişi Köpeklerde ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası;

-Dostunuz muhtemelen aynı gün içerisinde eve gelecektir.
-Rahat edebileceği ve dinlenebileceği bir alan yaratılmalıdır.
-Beslenme için anestezi etkisinin geçmesi beklenmelidir.
-Operasyon bölgesi ve kesiler her gün kontrol edilmelidir.
-Kızarıklık, akıntı ya da kötü bir koku varsa enfeksiyon riskine karşı veteriner hekimlerden destek istenmelidir.
-Operasyon bölgesinin yalanması engellenmelidir. Bunun için yakalık kullanımı önemlidir.
-Kısırlaştırma sonrası en az 10 gün banyo ertelenmelidir. Banyo zamanına karar verirken veteriner hekimlere danışılması gerekir.
-İlk bir iki gün bulantı ve yemeği reddetme görülebilir. Endişelenmeye ve onu zorlamaya gerek yoktur.
-Operasyondan sonraki birkaç hafta içerisinde erkeklerin testis torbasında şişme meydana gelebilir ve sanki testisler alınmamış gibi bir görüntü oluşabilir.
-Ameliyat bölgesi yalandığı takdirde şişlik artacaktır.
-Bir iki hafta aşırı hareket etmesi engellenmelidir.
-Operasyondan sonraki gün dostunuz sizinle oyun oynama girişimlerinde bulunabilir ancak dikkatli olunmazsa dikişler açılabilir.
-Yaradan akıntı gelirse ya da aşırı ağrı belirtileri yaşanırsa veteriner hekimlere danışılması önemlidir.
-Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası testosteron üretiminin kesilmesine bağlı olarak sakinleşme görülebilir.
-Genellikle karakterlerinde ciddi bir değişim olmaz ancak bazılarının daha çok değişime uğrayabileceğinin unutulmaması önemlidir.

Kısırlaştırılan Köpek Çiftleşir mi?
Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir. Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir. Testosteron hormonu böbrek üstü bezlerden de salgılanır. Her ne kadar eskisi kadar yoğun olmasa da zaman zaman bazı erkeklerde çiftleşme eyleminin gerçekleşebileceği bilinmektedir. Üstelik ameliyat sonrası süreçte de bu istekleri oldukça güçlü olabilir. Hormonların tamamen vücuttan atılması hemen gerçekleşmeyeceği için erken dönemde dişileri gebe bırakabilme ihtimallerinin olduğunun unutulmaması gerekir.


Alıntıdır.
________________

B
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:47.