IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2022, 10:06   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pitbull Nedir? Tehlikeli Irklarla Ilgili Bilinmesi Gerekenler

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve tehlikeli sayilan diger kopek irklari Hem Turkiye’de hem de dunyada yillardir tartisilan bir konu. pitbullarin saldirilarla anilmasi tesaduf mu? Bu noktada insanlarin kopeklerle iliskisinin tarihine bakmak lazim.

Insanlar yerlesIk hayata gecince kendilerine yaklasan cesitli kurt turlerinden uysal olanlarini yakinlarinda, vahsi olanlarini da uzakta tutmaya basladilar. Kopekler uysal kurtlarin bugun nesli tukenmis bir turunden evrimlesmistir. Insanlarda bu hayvanlarin hangi ozelliklerinden faydalanmak istiyorsa o isi yapanlari secerek ve onlari ciftlestirerek melez irklar turettiler. Her kopek irki belli bir is yapmak, insanlarin belirli bir ihtiyacini karsilamak icin gelistirildi. Buna dogal degil insan eliyle secilim diyoruz. Ornegin suruyu korumak, avlanan kusu bulup geri getirmek, kizak cekmek veya sadece insanlarin yaninda sus olmak.

Insanlar Pitbull irkini neden uretmis olabilirler?
1835 oncesi Ingiltere’de ozellikle cok yaygin bir sey vardi. Ingiltere ve Irlanda da buna “Bull Baiting” deniyordu. Yaptiklari sey suydu; bir yere sabitlenmis bir bogayi birkac tane kopekle surekli korkutmak. Bunun icinde Pitbull tarzi kopekler tasarlanmis. Bu kopeklerin ozellikleri, bacaklarinin kisa, govdelerinin kalin ve isirdiklari yerde kitlenip kalmalaridir. Gunumuzde Pitbull’larin sallama refleksi de, isirma metodu da oradan gelmektedir.

Pitbull irklarinin ve terrier irklarinin melezlenerek olusturulan yeni irka “Bull Terrier” ismi verilmektedir. Amerika ve Ingiltere arasinda yasanan koloni gocleri sirasinda, Stat Bull Sheet Terrier’ler alinip, Amerika’ya getirilir. Daha sonralari irk Amerika’da biraz revize edilir. Boylelikle, Amerikan Pitbull Terrier dedigimiz bir irk, yavas yavas ortaya cikmaya baslar. Sonrasinda bu irk, sevenleri tarafindan koruma altina aliniyor. Amerikan Staff Bull Sheet Terrier ile Amerikan Pitbull Terrier arasindan secilim, agresif olmayan, saldirgan olmayan, daha kemikli, daha hantal yapida ve agir kopeklerin secilmesiyle ortaya cikiyor. Bu Bull Terrier ile baslayan hikaye Amerikan Bull ile suan en minyatur sekline kadar gelmis vaziyette.

Bir kopek sadece irki yuzunden tehlike arz eder mi?
Turkiye’de buna dair bir veri yok. Fakat Ingiltere’de yapilan bir arastirmaya gore uzmanlarin sadece %3’u kopegin insanlara karsi saldirganliginin irki Ile baglantili oldugunu soyluyor.

Irk populerlestikce, hata payi da artiyor ve ciddi yaralanmalar ve olumler meydana geliyor. 1970’lerde bu olaylarin sebebi Doberman’lardi. “Devil Dog” yani seytan kopek adiyla cok populerdi ve yasaklaniyordu. Bu Pitbull’lardaki hikayenin aynisi Doberman’larda da oluyordu. Sonradan anlasildi ki Doberman’larla bir alakasi yok bu olayin, fakat 1990’lardan sonra da bu olaylarda Rotvaydir’larin da adi cikmaya baslandi. 2000 li yillarda da Pitbull bu mecraya katilmis oldu.Pitbull Nedir? Tehlikeli Irklarla Ilgili Bilinmesi Gerekenler

Haberlerde, “bu kopekten kacin”, “bu kopek tehlikeli” gibi mansetler konmaya baslandiginda, medyanin bu yanli davranislari yuzunden, Pitbull’larin nefsi mudafaa haklari da elinden alinmis oldu. Surekli “alkollu sofor” muamelesi gormeye basladilar.

Irklarin yasaklanmasina ve tehlikeli olarak nitelendirilmesine sebep olan insanlardir. hicbir kopek irki bilerek veya isteyerek birtakim seyleri yapmaz. Bu tamamen sahibinin yetistirmesine baglidir.

Tehlike arz edebilecek irklari yasaklamak bir cozum mu?
Kanuna gore tehlikeli irk olarak belirlenen kopekler kisirlastirilmali ve bu hayvanlara mikrocip takilmali. Kurala uymayanlara para cezasi uygulanacak kopeklerine el konulup barinaklara goturulecek ancak Ingiltere’deki istatistikler yasaya ragmen kopek saldirilarinin azalmadigini hatta arttigini gosteriyor. Uzmanlar bu yasanin insanlarin yasakli irklar disindaki kopeklerin hepsinin guvenli oldugu yanilgisina kapilmasina yol actigini soyluyorlar.

Yasak cozum getiriyor mu?
Uzmanlara gore en onemli nokta toplumun kopek sahibi olmanin sorumluluguna dair bilinclendirilmesi. Boylece kopegin irkindan kaynaklanan ihtiyaclarini giderip uysal bir hayat surdurmesi saglanabilir. Ayrica tehlikeli sayilan guclu, buyuk kopeklerle bunlara sahip olan insanlara ehliyet verilmesi de bir cozum olabilir.

Tum kopeklerin dogasini anlamak yerine sadece bazi irklarin tehlikeli olarak nitelendirilmesi de beraberinde yeni riskler getiriyor. Tum dunyada oldugu gibi Turkiye’de de kopeklerle insanlarin iliskilerini duzenleme cabalari devam ediyor Bununla birlikte gelen tartismalarda bitmeyecek gibi gozukuyor.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:34.