IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 1 Post By Keystone
  • 2 Post By Yazgı
  • 1 Post By VelevKi
  • 1 Post By SatO

 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Eylül 2021, 15:58   #1
Kayıtlı Üye
Keystone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pitbull neden saldırır? Saldırıların kaynağı insan mı?

Pitbull neden saldırır? Saldırıların kaynağı insan mı?




İnsanların evcil hayvanları yetiştirme biçimlerinin yahut yanlışlı davranışlarının, birtakım hayvanları olduğu üzere köpekleri de saldırganlaştırdığı biliniyor. Saldırganlığı sebebiyle Türkiye’de yasaklanan 4 köpek ırkından biri olan pitbull da bu örneklerden biri. Pitbull cinsi köpekler vakit zaman akın haberleriyle gündeme gelebiliyor.

Geçen yılın Şubat ayında Kağıthane Seyrantepe Oto Endüstrisinde meydana gelen olayda sahibiyle gezen pitbull cinsi köpek, sokakta dolaşan bir öbür köpeğe saldırmış, sahibi köpekleri tazyikli su sıkarak ayırmıştı. Olayda her iki köpek de yaralanmıştı.

Antalya’da ise arkadaşı ile tatile gelen Gökhan Diker’e (39) otelde beslenen pitbull cinsi 2 köpek saldırmış, bedeninin çeşitli yerlerinden yaralanan Diker’e 40’a yakın dikiş atılıp 100’e yakın iğne yapılmıştı.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde de bir meskenin elektrik sayacını okumak isteyen elektrik dağıtım şirketi çalışanı Hayati Güler, bahçedeki pitbull cinsi bir köpeğin saldırısına uğramış, bedeninin çeşitli yerlerinden yaralanan Güler’i vatandaşlar kurtarmıştı. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

SON TAARRUZ HABERİ ANKARA’DAN



Son olarak Ankara’da pitbull cinsi bir köpek, anneannesiyle markete giden 2,5 yaşındaki Bahar Dağaşan’a saldırdı. Etraftakilerin sopalarla müdahale ederek pitbulldan kurtardığı Dağaşan’ın sağ bacağında derin diş izleri, kas yırtılması, doku zedelenmesi ve bedeninin çeşitli yerlerinde de yaralar tespit edildi. Bahar Dağaşan, bacağındaki kas yırtılması nedeniyle ameliyat edildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

AKINLARIN SEBEBİ BEŞERLER MI?



Türkiye’deki yasaklı ırklardan olan ve genelde taarruz haberleriyle gündeme geldiği için hakkında önemli önyargılar oluşan pitbullar neden saldırıyor? Atakların nedeni beşerler mı? Her pitbull saldırgan mıdır? Pitbull yetiştirilirken nelere dikkat edilmeli? Veteriner Tabip ve Veteriner Davranış Uzmanı Gökhan Durukan Cumhuriyet’e anlattı.



“SALDIRGANLIK ÇEVRESEL ETMENLERLE ORTAYA ÇIKAR”

Pitbulllar neden saldırır? Pitbullar doğuştan mı saldırgandır?



Pitbull Terrier dediğimiz ırk da öteki tüm köpek ırkları ya da melezleri üzere dehşet, dert ve gerilim bozukluklarında tepkisel olarak ve öğrenme sonucu saldırganlık davranışları olan, havlama, hırlama, diş gösterme ve ısırma atağı davranışlarını gösterebilir. Pitbull ırkı ya da rastgele bir köpek saldırganlık davranış bozukluğu ile doğmaz; yaşanılan gerilim, kaygı ve telaş içerikli olayların sonrasında kendini rahatlatmak ya da o problemden kurtulmak ya da problemini çözmek için saldırganlık davranışını bir araç olarak kullanır. Açıkçası saldırganlığın sonradan yaşanılan çevresel etkenlerle ortaya çıktığını söylemek gerçek olacaktır.

“HER PİTBULL SALDIRGANDIR DEMEK BİLİMSELLİĞE AYKIRI”

Her pitbull saldırgan mıdır?



Rastgele bir ırka ilişkin hayvanların saldırgan olduğunu söylemek son derece yanlış ve gerçekleri çarpıtmak üzerine kurulmuş bir söylemdir ve bilimsel olarak hiçbir geçerliliği yoktur. Örneğin davranış tedavilerinde saldırganlık şikayetiyle gelen hastalarımın içerisinde pitbull ırkı hiç olmadı. Şuurlu beşerlerle birlikte yaşayan pitbullar da tüm öbür ırk köpekler üzere olağan davranışlar stantlar.

Pitbulların saldırma sebeplerinin altında ne yatıyor? Asıl sorun beşerler mı?



Direkt beşerler demek de yanlışsız olmaz ancak köpeklerin ruhsal sıkıntılarının büyük bir kısmı beşerlerle bağlıdır. Örneğin köpeği uygunsuz ve uyarımı az ortamda büyütmek, köpeğe berbat davranmak, elektrikli/boğma/dikenli tasmalar kullanmak, vurmak (fiziksel şiddet) ya da köpeğe bağırmak, kızmak, azarlamak ve korkutmak üzere ruhsal şiddet tesirleri de köpekte saldırganlık davranış bozukluğu ve korku-fobik davranışlar, korku bozuklukları, travma sonrası gerilim bozukluğu, depresyon üzere ruhsal bozukluklara yol açar. Bunlara ek kalp, damar bozuklukları, gerilime bağlı mide-bağırsak problemleri, demans, fizikî travmalar ve tiroid bezlerinin yaralanması üzere çok farklı sorun da ortaya çıkar.



“DİĞER KÖPEKLERDEN HİÇBİR FARKI YOK”

Pitbull cinsi köpeklerin öteki tiplerden farkı nedir?


Pitbull ırkı köpeklerin de DNA dizilimi öteki köpeklerle birebirdir. Anatomik yapısı, beyin yapısı, diş dizilimi, kasları da tüm köpeklerle birebirdir. Başka köpeklerden imgesi dışında temelde bir farkı yoktur. Her ırkın onu yetiştiren beşerler için kimi taraflarını ve davranışlarını başkalarından daha önde tutmaya eğilimi evvelce vardır lakin bu küresel dünyada o kadar bariz değil. Örneğin Huskyler bir iki ülke dışında kızak çekmiyor, birçok kangal ırkı köpek koyun gütmüyor, yani davranışsal açıdan da kullanım istikametiyle bir uğraşma şu an için en azından ülkemizde yapılmıyor. O nedenle ruhsal ve saldırganlık açısından bir farklılık mutlaka yok.

Pitbulllar sahiplerine de saldırır mı?



Birlikte yaşadığı beşerle kâfi bir bağı olmayan, insan tarafından travmatik etkileşimler yaşayan, korkutulan, dövülen, sıkıntı kullanılan, gerilime sokulan her köpek; birlikte yaşadığı, elinden yemek yediği bireye de, diğer insan ya da başka çeşit canlılara da saldırabilir. Saldırganlık öncesinde, çok ağır telaş, endişe ve gerilim artışı olması nedeniyle canlıların rasyonel düşünme, kendini denetim etme, etkileşim kurma üzere üst seviye bilişsel yetiler anlık ya da uzun periyotlu olarak çalışmaz olur. Bu nedenle elinden yemek yediği bir bireye bile tüm köpekler ruhsal durumlar bozuksa saldırabilir ya da ondan korkabilir.

Pitbulların çocuklarla ortası nasıldır?



Rastgele bir ırk köpek, doğuştan beşerle yaşamaya uygun olarak hayata başlar fakat 0-16. haftalar ortasındaki ‘hassas dönem’ dediğimiz, nörogelişimsel süreyi; gerilimsiz, rahat, çevresel uyarımların bol ve kâfi seviyede olduğu etkileşimlerle geçirirse, çocuklarla da ortası iyi olabilir. Ancak bu süreci gerilimli, travmatik ve insan etkileşiminden uzak, uyarımsız geçiren her ırk köpek etrafındaki canlı ve cansız ortamla sorun yaşayabilir, bu pitbullar için de böyledir. Pitbullara özel olmamakla birlikte, 12-14 yaşında altındaki bireylerle köpekleri her vakit bir yetişkin nezaretinde tutmakta yarar vardır. Maalesef yapılan çalışmalarda köpeklerin çocuklara saldırganlık davranışları bu kontrolsüzlük ve davranış problemleri nedeniyle azımsanmayacak seviyededir.

Pitbull, Türkiye’de yasaklanan 4 köpek ırkından biri. Sizce bu yanlışsız bir karar mı?



Rastgele bir ırkın ya da canlının yasaklanması hayat hakları açısından hakikat değildir. Pitbull ırkı köpekler de öbür yasaklanan ırk köpeklerin de saldırganlık açısından başka köpeklerden bir farkı yoktur. O nedenle yanlış bir uygulama demek gerçek olacaktır. Maalesef bu uygulama İngiltere’de pitbull ırkı köpeklerin uyuşturucu satıcıları tarafından talep görmesi ve buna bağlı olarak büsbütün asayiş nedeniyle alınmış bir karar. Bize de periyodun yasa yapıcıları tarafından ‘Avrupa yaptıysa biz de yapmalıyız’ mantığıyla alınmış ve yanlış olduğunu düşündüğüm bir karar. Kesinlikle bu durumdan vazgeçilmesi lazım.

“HERKES KÖPEĞİNİN SORUMLULUĞUNU ALMALI”

Pitbull yetiştirilirken nelere dikkat edilmeli? Pitbull sahipleri ne üzere tedbirler almalı?



Yalnızca pitbull sahipleri değil, tüm köpek sahipleri köpeklerinin sorumluluğunu almak zorunda. Bu, hem köpekleri hem kendileri hem de etrafları için almaları gereken bir sorumluluk. Bu sorumluluk temelde şunları kapsar; örneğin köpekler hakkında yalnızca veteriner tabip ve veteriner davranış uzmanı şahıslardan davranış ve ruhsal gelişim konusunda takviye almaları ve kendilerini geliştirmeleri gerekir. Bunun için hassas devirde onları olabildiğince hakikat formda etraflarına alıştırmalı, onların etrafından keyifli olmasını sağlamalı, anneden ayrılması için muhakkak 12 hafta beklenmeli ancak bu müddette de kesinlikle beşerle temas etmesi sağlanmalı, gerilime girmesini önlemek için temel gereksinimlerini karşılamalı, gerçek bir biçimde oyun oynanmalı ve köpekle bağ kurucu etkileşimlere girilmeli. Köpekte gerilim yaratacak itaat eğitimi için boğma/dikenli/elektrikli tasma ile yapılan eğitim metotları kullanılmamalı, köpek vücut lisanı öğrenilmeli, fizikî ve ruhsal şiddet uygulanmamalı. Köpeğin kendine ve etrafa ziyan vermesini önlemek için köpeğe rahatsızlık vermeyecek ve hakikat bir biçimde yönlendirmeye imkan verecek kayış ve ağızlıklar kullanılmalı.

Sevgi ve hürmet ile her hayvanı keyifli edip rahatsızlığını önlemek mümkündür. Davranış bozuklukları, saldırganlık meseleleri mutlaka biz veteriner doktorlar tarafından tedavi edilebilir. Bu mevzuda sorun yaşayan bireylerin kesinlikle, veteriner tabip ve veteriner davranış uzmanlarından dayanak almaları gerekecektir.
Yazgı bunu beğendi.
 
Alt 04 Eylül 2021, 16:16   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İki pitbull adamı parçalayarak öldürmüştü daha yeni izlediniz mi bilmem sebebi nedir ne değildir anlamam ama bu köpek tehlikeli

Keystone ve SatO bunu beğendiler.
________________

 
Alt 04 Eylül 2021, 16:22   #3
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlatsana biraz neden pitbull?

SatO bunu beğendi.
________________

B
 
Alt 06 Eylül 2021, 04:17   #4
Standart

Alıntı:
VelevKi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlatsana biraz neden pitbull?
Pitbull Dost Canlısı itaatkar ve Sahibine BagLı Bir Candır Sahibine karsı kotu yaklasımında biranda deyısır Olaylar Pitbullun ben en sevdipim yonu Cesurlugu ve itaatkarliği Inatcılıgı ve Dostcanlısı Olusudur..

________________

Bakışlarımda Kurnazlık Arama Bulamazsın Kafamdakileri
 
Alt 06 Eylül 2021, 04:19   #5
Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İki pitbull adamı parçalayarak öldürmüştü daha yeni izlediniz mi bilmem sebebi nedir ne değildir anlamam ama bu köpek tehlikeli
Pitbull besleyicisi Olarak sana katılmıyorum bakın en basiti Benim 15 yasında bir Amerikan Pitbull Terierim var bana ve cevremi Onuda Bırak cocukları cok seviyor tek Hoslanmadıqı Kediler onuda ben dızgınlıyorum..


Kısa Bir Not : Kötü Köpek Yoktur,Kötü SAHİP Vardır....!

Yazgı bunu beğendi.
________________

Bakışlarımda Kurnazlık Arama Bulamazsın Kafamdakileri
 
Alt 06 Eylül 2021, 04:20   #6
Kayıtlı Üye
BerduŞ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Mümkünse görüşmeyelim

 
Alt 06 Eylül 2021, 04:21   #7
Standart

Dünyanın En GucLu ve En Inatcı Kopeklerine Bakıyorum 3 Tane Dogo argentino 1 Tane Cane corsa 6 Tane Pitbull 2 Rootwailler e bakıyorum baska kopeklerım de var toplamında 17 tane Kopeyim var

________________

Bakışlarımda Kurnazlık Arama Bulamazsın Kafamdakileri
 
Alt 06 Eylül 2021, 04:22   #8
Kayıtlı Üye
BerduŞ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Allah sayılarını arttırsın

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:26.