IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2021, 17:33   #1
Kayıtlı Üye
VelevKi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Köpeklerde Regl Dönemi



Köpekler Regl Olur Mu?
Doğada her canlının varlığını, türünü devam ettirme ve çoğalma amacı vardır. Köpekler de bu konuda istisna değildir ve doğalarında olan bu içgüdülerini inkar etmek olmaz. Bu nedenle size adet dönemi içinde olan dişi köpekler için bu süreci nasıl ele almanız gerektiği konusunda ipuçları vereceğiz.

Dişi bir köpek sahiplendiğinizde, yılda en az 2 kez köpeğinizin vücudundan insanların algılayamayacağı fakat diğer köpekler için karşı konulmaz olan bir koku salgılayacaktır. Bilmeniz gereken ilk şey köpeklerde adet dönemi sürecinin aşamalarıdır. Böylece köpeğinizde regl döneminin ne zaman başlayacağını ve ne zaman biteceğini anlayabilirsiniz. Burada bilinmesi gereken diğer nokta da, köpeklerin yılın hangi zamanlarda adet olduğudur.


Köpeklerde Regl
Köpeğin ilk kez adet olacağı dönem 6 ile 18 aylıkken olduğu dönemdir. Buradaki zaman farklılığı köpeğin ırkına göre farklılık göstermektedir. Yani köpeğin ırkı ne kadar büyükse cinsel olgunluğa ulaşması da o kadar uzun zaman alacaktır. Köpeklerin adet döngüsü insanların adet döngüsü ile oldukça benzerlik göstermektedir.

Köpeklerde İlk Adet Dönemi, Proestrus
Bu dönemde köpeğin davranışında değişiklikler ve kanama başlar. Bir köpeğin en fazla hormonal değişiklerden geçtikleri dönemdir. Köpekler proestrus dönemi 6 ile 11 gün sürmektedir.

Köpeklerde Östrus
Bu dönem köpeğinizin hamile olabileceği dönemdir. Kısa süren bu dönem, köpeğinizin daha saldırgan ya da daha sevgi dolu olduğu, en yoğun davranışsal değişiklikleri gözlemleyeceğiniz dönemdir.

Köpeklerde Diestrus
Bu aşama tamamen bir önceki döneme göre değişiklik gösterir. Köpeğiniz hamile kalırsa bu dönem, adet döngüsünün son aşaması olacaktır. Aksi durumda süt bezleri büyüt. Köpeğiniz hamile kalmamışsa, bir çeşit yalancı süt verme dönemine girecektir.

Köpeklerde Anestrus
Köpeğiniz hamile kalmamışsa, bu dönem döngünün son aşamasıdır. Yaklaşık olarak 4 ay süren hormonal dinlenme evresidir. Burada daha az hormonal iniş ve çıkışlar vardır. Bu nedenle kısırlaştırma için idealdir.

Köpeklerde bir yıl içinde görülen adet dönemi ya da estrus aşaması sabit değildir. Normal döngüde her 6 ayda bir olmasıdır. Fakat yılda 1 ile 4 kez olarak da değişkenlik gösterebilir. İnsanlarda adet dönemi belli bir yaştan sonra dursa da köpeklerde regl tüm yaşamları boyunca devam edecektir


Köpeklerde Regl Dönemi
Köpeğiniz adet dönemine girdiğinde çiftleştirilmesini garanti edemiyorsanız, kısırlaştırmanızı tavsiye ederiz. Günümüzde hayvanların kısırlaştırılmasının 2 farklı yolu vardır. Bunlardan biri fiziksel kısırlaştırma diğer de kimyasal kısırlaştırmadır. Her ikisi de aynı sonucu verir, tehlike değildir.

- Bir köpeğin kısırlaştırılması, meme kanseri ve bazı enfeksiyonları önlemede oldukça etkilidir. Buna ek olarak, bazı durumlarda köpeğin davranışlarını değiştirmek için de iyi bir yol olabilir.

- Köpeğinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız, en ideal zaman adet dönemine girmeden öncedir.

- Köpeklerde yalancı süt verme, adet döngüsünde tekrarlanan bir durum değildir. Fakat köpeğinizin sağlığı için bu yalancı süt verme dönemlerini sürekli olarak gözlemlemenizi öneririz. Yalancı süt verme olup olmadığını anlamanın en etkili yolu da, köpeğinizde hormonal ve davranış değişikliklerini olup olmadığına bakmaktır.

- Köpeğinizin hamile kalmasını istiyorsanız da, çok fazla yavru doğurabileceğini unutmayın. Yeni doğmuş köpek yavrularına kaliteli bir yaşam sunabilmek için onları verebileceğiniz aileleri iyi seçmenizi öneririz.

- Köpeğinizi kısırlaştırmak istemiyorsanız da bu adet dönemlerinde köpek regl külodu, köpek regl pedi gibi ürünler kullandırarak köpeğinizin bu dönemi daha kolay atlatmasına, evinize veya çevreye kan bulaşmasını önleyebilirsiniz.

- Köpeğiniz adet döneminde olsun veya olmasın, hamile olsun veya olmasın mutlaka düzenli aralıklarla veteriner hekime götürmenizi ve genel sağlık muayenesinden geçmesini öneririz.



Alıntıdır.
________________

B
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:37.