IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Ağustos 2022, 18:26   #1
Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.
CURRY SAUCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Maymun zihni eğitmek mümkün: Anda kalmanızı kolaylaştıracak 3 öneri

Gün içinde zihnimizin hep daldan dala konduğunun siz de farkındasınızdır. Doğu felsefelerinde buna “maymun zihni” deniyor. Böyle denmesinin altında yatan neden zihnin gerçekten de tıpkı bir maymun gibi daldan dala, konudan konuya atlayan bir yapıya sahip olması. Zihnimiz genelde ya geçmişi düşünür ya da gelecek odaklıdır. Büyük bir ihtimalle siz de insanların ezici çoğunluğu gibi zihninizin içinde yaşıyorsunuz. Zihninizin içinde arkadaşınızla kavga ediyor, yapılması gereken işleri listeliyor ya da binbir türlü felaket senaryoları düşünüyorsunuz. Bu maymun zihin yüzünden yavaşlamak, ve anın tadını çıkarmak adeta imkansız gibidir. Peki maymun zihni eğitmek için neler yapabilirsiniz?

Ana odaklanın



Bugün maymun zihninize hiç müdahale etmeden, yani onu durdurmaya çalışmadan sadece bu ana odaklanmaya ne dersiniz? Ana odaklanmaya hemen bu kısacık egzersizle başlayabilirsiniz: Bu satırları okuduktan sonra durun ve etrafınıza bakın. Etrafınızda ne var? Renklerine, şekillerine odaklanın. Neler görüyorsunuz? Dikkatinizi bulunduğunuz mekandaki bir objeye yönlendirin. Diyelim evdesiniz, dikkatinizi koltuğun üzerindeki battaniyeye yönlendirin.

Dokusuna, rengine dikkat edin. Dikkatinizi bu ana yönlendirmeyi gün içinde sürdürmeye çalışın. Ayaklarınız yere bassın. Siz şu an buradasınız. Zihninizin içinde olan bitenler gerçek değil. Zihninizde kavga ettiğiniz arkadaşınız şu an yanınızda mı? Büyük ihtimalle değil. O arkadaşınız yanınızda değilse neden zihninizin içinde?

Maymun zihinle mücadele etmeyin



Siz de fark etmişsinizdir. Bir düşüncenizden kurtulmak istediğinizde o düşünce daha da güçlenir. Zihninizde sizi rahatsız eden bir düşünce belirdiğinde yapabileceğiniz en mantıklı eylem o düşünceye teslim olmaktır. O düşünceyi durdurmaya çalışmayın, o düşüncenizle kavga etmeyin, sadece onu kabullenin. Bir dahaki sefere bu tip bir düşünceye sahip olduğunuzda onu sessizce selamlayın, varlığını kabullenin ve gözlerinizi kapatıp 4-5 dakika boyunca nefesinize odaklanarak küçük bir meditasyon yapın. Gözlerinizi açtığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yogadan faydalanın



Yukarıda da belirttiğim gibi maymun zihnimiz anda olmamızı engeller ve bunun yanı sıra bizim zihin odaklı bir yaşantı sürmemize yol açar. Evet, bizler genelde gün içinde bedenimizin farkında olmadığımız ve sürekli zihnimizle meşgul olduğumuz zamanlar geçiririz. İşte burada imdadımıza Hindistan kökenli yoga koşabilir. Yoga Sanskritçe’de “bütünleşme” demektir. Yoga sayesinde zihin, beden, ruh üçlemesini bir bütünlük içine sokabiliriz.

Yoga pratik etmek kendinizle iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Yoga pratik ederken asanalara (yoga pozları) odaklanmak durumunda olduğunuz için, yoga dikkatinizi bu ana, buraya vermenizi sağlayacaktır. Böylelikle maymun zihniniz sakinleşecektir.

Maymun zihni eğitmek için size verdiğim bazı öneriler bunlar. Zihin, beden ve ruh üçlemenizin ahenk içinde olması dileklerimle.


uplifers.com
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:49.