IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By YiLDiZ

 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2022, 08:05   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Türkiye`de Üniversite okumaya gerek var mı?

Türkiye'de Üniversite Okumaya Gerek Var mı ?
Üniversite okumak gerçekten önemli mi?
Hele ki bizim ülkemiz gibi doğru düzgün eğitim kurumları ve yurtları olmayan bir ülke de neden üniversiteye gitmek zorundayız?
Hayatımızda ne değişiyor?
Bu okullar bizden ne alıp, geriye ne veriyor?
Yaşınız kaç, mesleğiniz ne olursa olsun üniversiteye muhtaçsınız.
Pardon, gerçekten öyle mi?


Hadi başlayalım..
Karanlıktan dünyaya o ilk adımı attığımız an da bizimle ilgili düşünülen tek şey güzel bir hayatımız olması ve güzel okullara giderek başarı göstermemiz.
Hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için daha güzel bir gelecek inşa etmemiz.
Ama maalesef bunu sağlamak neredeyse imkansız.
Neden mi buyrun beraber bakalım.

Ayşe isimli bir arkadaşımızı ele alalım. Ayşe öğretmen olmak için kazandığı bölümü okumaya İstanbul'a gidiyor. Eğer her şey tıkırında giderse 24 yaşında stajyerliğini tamamlarsa atandığı ücra bir köy de mesleğine başlayabilir.
Fakat Ayşe bu hayalini unutmak zorunda çünkü çoğunlukla başına gelecek durum KPSS'ye girerek atanamaması. Bir kaç yıl aile evine geri dönüp bekledikten sonra belki bir dershane de cep harçlığını çıkarırım diyerek asgari ücretin bile altında sabahtan akşama kadar çalışmak, okulunu okuduğu mesleğin uzaktan hayalini kurmakla geçireceği bir hayata sıkışıp kalmak olacak. Aynı zaman da kendisi bu sorunla yüzleşirken hiç üniversite okumamış hatta liseyi yarıda bırakmış arkadaşlarının girdikleri yerel firmalarda yıllardır çalışarak biriktikleri paralarla kendi işlerini yapmaya başladıklarını hatta evlenip yuvalarını kurduklarını görecek.
Evet artık mezuniyetinden yıllar geçmiş ancak yaşıtlarının sahip olduğu hiç bir imkan onda yok. Üstüne üstlük öğrenciyken devletten aldığı haçlığı faizi ile geri ödemek zorunda olduğu için bulduğu her iş de çalışması gerekiyor. Bu sıra da ailesi ve akrabalarının Ayşe'den olan beklentileri, umutları da suya düşmüş. Bu nedenle Ayşe ağır bir sosyal baskı altında psikolojik travmalarla mücadele etmek zorunda.

Ne zaman içinde bulunduğu durumu eleştirecek olsa "telefonunu çıkar yeğenim" diyen yüzsüz, pişkin dayılarla artık diyolağa girmekten bile yorulmuştur. Benzer durumları Türkiye'de üniversite okuyan öğrencilerin %70'i yaşıyor ve atanamadığı için yıl da kaç genç intihar ediyor biliyor musunuz?

Şimdi gelelim ülkemiz de ki üniversiteli işsizlik oranın en önemli sebeplerinden birine.
Devletimizin genel politikaları gibi yine bilinçsizce ve sonucları düşünülmeden gerçekleştirilen her il'e bir üniversite projesi.
Evet 81 ilimiz de toplam 209 üniversitemiz var.
Bu rakam hayallerle üniversitelere giden öğrencilerin maalesef iş alanı yaratılmadan okulların açılmasından dolayı işsiz kalmasına ve yıllarının heba olmasına neden olmuştur.
Önemli olan çok fazla üniversite açmak değildir ihtiyaca yönelik standartları, verimliliği yüksek üniversiteler açmaktır. Ayrıca üniversite demek bilim merkezi demektir. Teknik ekipman demektir yatırım demektir. Ancak 10 tane üniversiteye yetmeyecek bütçe ile 200 tanesini yapmaya kalkarsanız burada yetişen öğrenciler, okullarında ne gerekli teknik ekipmanı ne de iş hayatında karşılaşacağı yerel ürünleri bulma imkanına sahip olur. Bu nedenle bu kişi iş hayatına girdiğinde alaylı olanların okullu olanlardan daha başarılı olduğunu görüyor ve maalesef her şeye sıfırdan başlaması gerektiği gerçeği ile karşılaşıyor.

Pekii hükümet neden böyle bir politika izleyerek her il'e üniversite açtı?
Hemen değinelim o konuya..
Öncelikle öğrencilerden oluşan ekonomik akım ile yerel esnafın para kazanması amacı burada söz konusu.
Ayrıca hali hazır da işsiz kalacak genç nüfusun üniversite öğrencisi olarak gözükmesinden dolayı işsizlik oranını sayısal veri de ertelemiş oldu.
Bu politikayı İlber Ortaylı şu sözlerle eleştirmişti "Her il'e üniversite açmak, ahlaksızlıktır."

Şimdi Amerika'dan bir örnek verelim.
Kaliforniya Teknik Üniversitesi; 2300 öğrencisi var ve okula yıllak 3,5 Milyar Dolar harcama yapılıyor. Pekii şimdi kıyaslayalım 90.000 öğrencisi olan İstanbul Üniversitesinin bütçesi 200 Milyon Doları bile bulmuyor. Çok üniversitenin değil az ama verimli okulların bir memlekete daha faydalı olduğunu anlayabiliriz.

Şimdi gelelim üniversite okumalı mısınız sorusunun cevabına..
Eğer amacınız öncelik olarak para kazanmak değilse okumalısınız. Ve mümkünse ailenizden farklı bir şehir de bu eğitimi almalısınız. Çünkü üniversite okumak çeşitli şehirlerden gelen başarılı insanlarla bir arada geçirilecek olan yıllar anlamına geliyor. Üniversite okumak eğer bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ufkunuzu açabileceğiniz, üniversite de ki aktivitelere katılarak kendinizi tanımak, hobi edinmek ve en önemlisi bilgiye ulaşabilmenin yollarını öğrenmek demek oluyor. Dünyaya ve insanlığa yönelik farklı bakış açılarının olduğunu, hayatta her türlü insanın varlığını, kendi kişisel becerilenizi, yeteneklerinizi, sorgulama güdünüzü ancak üniversite okuyarak tam anlamıyla keşfedebilirsiniz. Üniversite, bireyin iletişim becerilerini ve ekonomiye, olgulara, toplumsal tabulara, geleneklere olan bakışınızı değiştirecek ve sizi küçük şehrinizin kabile üyesi olmaktan çıkarıp, etik değerleri daha global bir vatandaş yapacaktır. Tabii ki öğrenmeye eğiliminiz, içgüdünüz varsa.. Yoksa isterseniz 5 üniversite bitirin hiç bir işe yaramaz, dünya düz der gezersiniz.

Amacınız sadece para kazanmak ise, üniversite okumaktan bir şey beklemeyin. Çünkü artık okullar eskisi kadar gelecek vaad etmiyor, maalesef..

#Alıntı
İpek bunu beğendi.
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:24.