IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 15:54   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kedilerin Davranış Bozukluklarıyla Nasıl Başa Çıkarsınız

Kediler, ilgiyi üzerlerinde tutmayı seven çok sevimli ve şirin yaratıklardır. Fakat bazen, çok sinir bozucu ve yıkıcı davranışlar geliştirebilirler. İşte bu tip zamanlarda kedilerin davranış bozuklukları ile nasıl başa çıkacağınızı bilmeniz gerekir…

Unutmayın ki kediler her şeyden önce hayvandırlar, onların akıl yürütme, anlama, sağduyu ile hareket edebilme özellikleri yoktur. Fakat siz kedi sahipleri, onlar için neyin iyi ve kötü olduğunu bilirsiniz. İşte sorumluluğunuz tam da bu noktada başlar. Kedinizin düzgün davranış sergilemesi için çaba göstermesi ve ona doğruyu öğretmesi gereken sizsiniz.

Kedi sahiplerinin sık yaşadığı bir sorundur kedilerde davranış bozuklukları. Bazı kedi sahipleri bu duruma gerçekten sinirlenirler, uzun vadede çözümler için kedi eğitmenleri tutanlarına bile tanık oldum. Bu uygulama ülkemizde henüz gelişmediğinden bu makalenin size faydası olacağına inanıyorum.

Eğer bir kediniz varsa, azami dikkat ve bakım göstermeniz yetmeyecektir. Evinize gelen ya da evinizde yaşayan insanlara karşı, sahip olduğunuz kedilerin sorumluluğu tamamı ile size aittir. Güzel ve sevimli olmak kedinizin yanlış davranışlarını mazur göstermeyecetir. Bu nedenle bir an evvel bu davranışları olumluya çevirmek için çalışmaya başlayın.

Kedinizin Davranış Problemleri İle Başa Çıkmanın Yolları
Şimdi size kedilerin istenmeyen davranış bozukluklarını kontrol etmenize yardımcı bazı pratik ipuçları aktaracağım. Özellikle evde misafir ya da sizinle yaşayan birileri varsa kedinizin güzel bir şekilde hareket etmesi gerektiğini bir kenara not edin.

Kedinizi disipline sokun. Kedinizin davranış bozukluğu ile mücadele etmenin yollarından biri budur. Hayvanlara doğru ya da yanlışın ne olduğunu öğretebilirsiniz. Örneğin, eğer kedinizin iyi bir şey yaptığını görürseniz, kafasına yumuşakça dokunun. Aksi bir durum söz konusu olduğunda kedinizin burnuna küçük bir fiske ile uyarı mesajı gönderin, ya da yüzünü elinizle de itebilirsiniz. Bu şekildeki uyarılar kedinizin doğru ya da yanlış davrandığını anlamasına yardımcı olacaktır.
Kedinizi şaşırtmayın. Kediler sürprizlerden nefret ederler, onlarda davranış bozukluğuna sebep olmamak için sürprizlerden uzak durun. Uyumakta olan kediyi aniden uyandırmayın ya da yemek yerken önünden yemeğini çekmeyin. Bu şekildeki davranışlar kedileri provoke eder, size ve misafirlerinize saldırgan tavırlar sergilemesine neden olur.
Kediniz yaramazlık yaptığında ona kesinlikle vurmayın. Bu kedilerdeki davranış bozukluğunu tetikleyen bir davranıştır. Tıpkı çocuklar gibi kedileri de vurarak cezalandırmak onlara yanlışı öğretmeyecektir. Kedinizin sizden korku duymasına neden olmayın.
Kedinizin yapabileceği bazı hataları önleyebilirsiniz. Hatalı davranışlara karşı tedbir alarak onları imkansız yani yapılamaz hale getirin. Bu da kedinizin davranış bozukluğu ile başa çıkmak için etkili bir yöntemdir. Örnek olarak: Eğer kediniz çöp kutusundan yemek artıklarını çalıyorsa o zaman en doğrusu çöp kutunuzu onun açamayacağı şekilde sıkı sıkıya kapatın. Ayrıca sizin için önem taşıyan eşyaları, kedinizin dikkatini cezbedecek renkli ve hareketli obje ve aksesuarları kedilerinizin ulaşamayacakları yerlere ya da camekanlı dolaplara koyun.
Kedinizin tuvalet sorunu varsa ona tuvalet eğitimi vermeniz gerekir. Bu sorunun üstesinden gelmek için ideal olanı kedinize bir kedi kumu ve onu yerleştireceğiniz tuvalet kutusu almaktır. Böylece sık idrara çıkma ya da sorunlu tuvalet problemi olan kediniz tuvalete gitmesi gerektiğinde kendisine ait hijyenik ve temiz bir adrese sahip olacaktır.
Kedinizi düzenli olarak veterinere götürün. Böylece kedinizin fizyolojik bir sorunu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kedilerin davranış bozukluğuna farkında olunmayan bazı ağrılar da sebebiyet verebilir. Genellikle, kediler hastalandıklarında, alıştığınızın aksine davranış sergilerler.
Kediler, paylaşmayı sevmezler. Onlar, ilgiyi tek başlarına yaşamak isterler. Eğer evinizde başka evcil hayvan besliyorsanız, kediniz sevginize güven duymayabilir. Bu durumun üstesinden gelmek için, diğerlerine gösterdiğiniz sevgi, özen ve bakımı kedinizin gözün sokar gibi yapmayın hatta mümkünse her koşulda gözden uzak olmaya dikkat edin.
Kedinizin davranış bozukluğu ile başa çıkmak için ödül-ceza yöntemini kullanın. Kedinizin düzgün davranması için ödül sistemi yüzde yüz işe yarayacaktır. İyi olan her bir davranışı için kedinize özel ödül mamalarından verebilirsiniz. Kötü bir davranış sergilediğinde ise ona bu özel ödüllerden vermeyerek cezalandırabilirsiniz. Elbette kedinize ona vermeyeceğiniz ödül mamasını önce göstermelisiniz ki anlasın.
Eşyalara zarar vermesini engelleyin. Koltukları mı tırmalıyor? Veya saçma sapan yerlere girip kendini tehlikeye mi atıyor? Buradaki “kedileri uzaklaştırma” konulu yazıdaki tavsiyelere bakın. İlgili sayfada bu konudaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
Eğer yukarıdaki önerileri denediğiniz halde halen başarı elde edemediyseniz umudunuzu kaybetmeyin. Kedinizin davranış biçimlerine yönelik problemler hakkında bilgi sahibi oldukça her bir sıkıntıyı kolaylıkla aşmaya başlayacaksınız.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:59.