IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 15:53   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kedinizin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Sorunun ne olduğunu ifade etmekten aciz kedilerimizin hangi durumlarda sağlıkları tehlike altında, ne tür tehditlerle karşı karşıyalar, hastalandıklarında hangi belirtileri gösterirler. Kedinizin sessiz çığlıklarına kulak verin ve onlara sağlık dolu bir hayat armağan edin…

Hali hazırda iki kedi sahibi olunca araştırmalarımı da doğal olarak bu keyifli ev arkadaşlarımın yaşam kalitesini yükseltmek üzerine yapmaya başladım. Kendimi bildim bileli kedilerin hayatımda büyük bir yeri vardır. Bu zamana kadar çok kedi baktım ama son üç yıldır bizimle beraber yaşayan erkek kedilerimizle kurduğumuz iletişim de paylaşım da çok farklı. Onlara bir şey olacak diye endişe ederken daha bebeklikten başlamak üzere ciddi sağlık problemleri ile uğraşıyoruz. Bu sorunlar ister istemez bizi de kedi sağlığı üzerinde hangi mesajları izlememiz gerektiği konusunda uzmanlaştırmaya başladı. Bazen öyle anlar geliyor ki endişelerinize hızlıca bir yanıt almak istiyorsunuz. İşte böyle zamanlarda en kolayı olan, parmaklarınızın ucunda sizi yanıtlamaya hazır internete iletiyorsunuz sorularınızı. Bu makalede yaşadığım sorunlardan yola çıkarak edindiğim cevapları sizlerle paylaşmak istedim. Sorunun ne olduğunu ifade etmekten aciz kedilerimizin hangi durumlarda sağlıklarının tehlike altında olduğunu, ne tür tehditlerle karşı karşıya olduklarını sizler için kaleme aldım.

Kedinin Hastalık Belirtileri
Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kediler de hasta olduklarında bazı belirtiler gösterirler. Aşağıda bulacağınız semptomlar bazı terdirginlik yaratacak hastalıkların habercisi olabilir

Açıklanamayan kilo kaybı
Nefes alıp vermede zorlanma
Sürekli kusma
Kötü ve şiddetli ishal
İştah kaybı – yemek ve içmeye karşı isteksizlik
Anormal hareketsizlik
Vücutta yumrular
İdrarda kan ya da idrara çıkamama
Anormal hareketler
Hapşırma ve/vaya burun akıntısı
Anormal agresiflik
Kumunu kullanmama
Eğer yukarıda saydığım maddelerden bir veya daha fazlasını kedinizde gözlemlediyseniz onu hemen veterinere götürmelisiniz.

Şunu da belirtmek gerek ki kedinize ne kadar temiz baktığınızın hiç önemi yok Sürekli evde dahi yaşasalar bazı küçük parazitler kedinizin minik bedenini kendilerine mesken edinebilirler. Eğer kedinizin sağlığını ve iyiliğini gözetiyorsanız o zaman bu sinir bozucu asalakları hızlıca fark edebilirsiniz.

Kedilerin Hastalığına Sebep Olan Parazitler
Eğer Kedinize Zarar Vermek İsteyen Parazitlerle Karşılaşırsanız Neler Yapmalısınız?

Kene ve Bitler: Kene ve bitler sizin ve kediniz için son derece sinir bozucu bir problemdir. Bu problemi bertaraf etmek ya da hızlıca problemden kurtulmak için kedinizin bedenini sık sık kontrol edin. Keneyi fark etmek kolaydır, kedinizi severken dahi elinizin altında keneyi hissedebilirsiniz. Küçük bir yumru şeklinde hissedeceğiniz keneyi siz de çıkarmak isteyebilirsiniz ama en iyisi kedinizi bir veterinere götürmek olmalıdır. Kenenin kedinizin bedeninden kırılmadan bütünüyle çıkarılması gereklidir, konuyla ilgili bir uzmanlığınız söz konusu değilse kedinizin gelecek günler içindeki sağlığını riske etmemek için bunu denememenizi tavsiye ederim. Bitlerden kurtulmak çok daha kolaydır. Kedinizin aynı noktayı sık sık kaşıdığını gözlemlerseniz bu küçük asalakların varlığından şüphe etmeye başlayabilirsiniz. Bitlerin kedinizin bedeninden hızlıca temizlenmesini sağlayacak profesyonel ürünleri hem veterinerinizden hem de size en yakın pet shoplardan temin edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından benzer sorunların sıkça tekrarlanmaması için düzenli veteriner kontrolünde, kedinizi kene ve bite karşı koruyacak ilaçlardan kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Pire: Pireler tüm kedilerin ortak problemlerindendir. Bu parazitleri kedinizin bedeninde rahatlıkla görebilirsiniz. Pireler sizin tek başınıza kurtulabileceğiniz bir sorun değildir. Bu konuda da veterinerinizden yardım istemeniz gerekecektir. Pire sorunu ile karşılaştığınızda kedinizin yaşam koşullarını da gözden geçirmeniz gerekecektir. Kediniz için hazırladığınız ortamı, mama kaplarını, yatağını düzgün şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Kulak Uyuzu: Kulak uyuzu kedilerde çok yaygındır ve faklı birçok hastalığa neden olabilirler. İşte bu nedenle kedinizin kulaklarını her ay temizlemeniz gerekiyor. Eğer kedinizin kulakları pembe ve temiz görünmüyorsa o zaman bu durumu şaibeli olarak değerlendirmenizde fayda var. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda kedinizi veterinere götürerek gerekli tedavi/tedavilerin yapılmasını sağlayın.
Uyuz: Uyuz sorunu ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız siz de dikkatli olmalısınız. Hayvanlar kadar insanları da etkileyen bu problem kendini yaygın olarak tüy dökümü ile belli etmektedir. Eğer kediniz yamalar halinde öbek öbek tüy döküyorsa, kulak ve burun çevresinde problemler varsa o zaman uyuz problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Hızlıca veterinere gitmeli ve sorun size de sıçramadan çözüme ulaşmalısınız.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:43.