IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By YiLDiZ

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Temmuz 2022, 13:16   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kalp sağlığı için çay ve kahve tüketimi

Kültürümüzün vazgeçilmez öğelerinden olan çay ve kahve tüketiminin kalp krizlerini ve inme riskini önlediğine dair araştırma sonuçları yayınlanmıştır. Bu olumlu etkilerin içeriklerinde bulunan flavonoidlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Flavonoidler, antioksidan etki gösterirler. Basitçe açıklamak gerekirse vücudumuzda besinlerin yakılması sırasında, “serbest oksijen radikalleri” denilen, bazı kimyasal maddeler açığa çıkar. Aslında bunların görevi, vücuda zararlı maddeleri oksitleyerek, etkisiz hale getirmektir. Ama serbest oksijen radikallerinin fazlası, vücudun kendi dokularına zarar verir. Kalp hastalıkları ve birçok hastalığın temelinde serbest oksijen radikallerinin zararlı etkileri yatmaktadır. Antioksidanlar ise, bu oksijen radikallerini etkisiz hale getirerek zararlarını önlerler. Vücudumuzda LDL denilen kötü kolesterolün oksidasyona uğraması da kalp hastalıklarının önemli bir tetikleyicisidir. İşte çeşitli gıdalarda bulunan ''Flavonoidler'' adı verilen antioksidanlar, LDL kolesterolün oksidasyonunu da azaltarak kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterebilirler.

Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile. Çay- kahve tüketiminde dikkatli olmak gereken noktaları özetlemek de fayda var: 1. Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm problemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir. Bu grup hastalar kendi doktorlarına danışarak tüketecekleri miktarlar konusunda bilgi almalıdırlar. 2. Yine aşırı miktarlarda çay-kahve tüketimi sıvı alımı kısıtlanması gereken kalp yetersizliği olgularında zararlı sonuçlar doğurabilir. Kalp yetersizliği hastaları, mutlaka çay kahve konusunda kendi doktorlarına danışmalılardır. 3. Çay özellikle demir emilimine yol açarak kansızlığa yol açabilir. 4. Aşırı sıcak tüketilmelerinde yemek borusu ve mide ülserlerine hatta buralarda kanser gelişimine yol açabilirler. 5. Çay-kahve, şekerle tüketiliyorsa ilave kalori kaynağı olduğu unutulmamalıdır.

Peki günde ne kadar çay veya kahve tüketmeliyiz. Bu konu aydınlatılmış olmamakla birlikte bizim önerimiz herhangi bir sağlık problemi olmayanlarda günde çay için 4 kupaya, kahve içinse 2 fincana kadar tüketilmesidir. Türk kahvesi mi diğer kahveler mi daha faydalı? Bu sorunun da cevabı bilinmiyor. Ama hastalardan gözlemlediğimiz nestcafenin daha fazla çarpıntı yaptığı yönünde. Çay açısından ise yeşil çay, siyah çaya göre daha faydalı. Diğer bitkisel çayların ise kalp üzerine etkileri bilinmiyor.

alıntıdır...
SosiN bunu beğendi.
________________






H u z u r . . .
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:25.