IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2022, 18:31   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Menopoz nedir?


Menopoz, kadın hayatında yumurtalıkların hormon üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan bir süreç.

Menopoz nedir?

Menopoz bir hastalık değil, kadın hayatının önemli bir geçiş dönemi. Menopoz, kadın hayatında yumurtalıkların seks hormonu (östrojen, progesteron, testosteron) üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan doğal bir olay. Bu hormonlar bir kadının gebe olmasını, adet görmesini sağlar ve dolaşım sistemi, ürogenital sistem ve kemik gibi bir çok vücut fonksiyonlarını etkiler. Bazı kadınların hiç menopoz yakınması olmazken, bazılarında özellikle 40-55 yaşları arasında menopoza ait şikayetler gözlenir. Adet düzenleri bozulduğunda birçok kadın menopoza girdiğini söylese de, menopoz bir kadının peşi sıra 12 ay adet görmemesi olarak tanımlanıyor.

Menopoz yaşı

Menopozun başlangıcı ve ne kadar sürdüğü kadından kadına değişiyor. Menopoza giriş yaşı dünya geneline bakıldığında 45-53 arasında değişiyor. Ortalama 51 yaş kabul ediliyor. Ülkemizde ise menopoz yaşı 46-48 arasıdır. Ülkemizde kadın nüfusumuzun yaklaşık yüzde 20’si menopoz sonrası dönemde ve yaşamlarının yaklaşık 25 yılını menopoz döneminde geçirecekler. Bu dönemde ortaya çıkan pek çok semptom, kadının sağlıklı yaşam kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Menopoz belirtileri

Menopoz döneminin başlamasıyla eksilen östrojen hormonuna bağlı olarak bazı belirtiler gözlemleniyor. Sıcak basmaları, terleme, uykusuzluk, vajinal kuruluk, seksüel istekte azalış, idrar problemleri, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, dikkat ve hafıza sorunları temel belirtiler. Bunların dışındaki diğer belirtiler ise ağız ve diş, deri ve ekleri (tırnak ve saç), eklem ve göz gibi organlarda meydana gelen değişiklikler olarak sıralanıyor. Menopozdaki kadınların yüzde 75’i ateş basmalarından yakınıyor. Gece olan ateş basmaları uykusuzluğa yol açabiliyor. Yüzde 30 kadında bu şikayetler ağır geçebiliyor. Bu belirtiler önemli, kadının yaşam kalitesini oldukça düşüren olaylar. Günümüzde postmenopozal dönemde östrojen eksikliğine bağlı semptomların tedavisinde, hormon tedavisi en tercih edilen tedavi yöntemi. Hormon tedavisinde amaç menopoz semptomlarının tedavisi, genital sistem atrofisinin önlenmesi ve tedavisi, kemik erimesinin (osteoporoz) önlenmesi. 40 yaşına gelen her kadında menopoz öncesi veya sonrası dönemde belirtiler görülebilir. Bu belirtileri yaşayan kadınlar kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı. Ayrıca menopoza giren her kadın şikayetleri olmasa da kemik kaybından korunmak veya cinsel hayatın devamlılığı için hekime başvurmalı.
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...




H u z u r . . .
 
Alt 20 Haziran 2022, 06:22   #2
Standart

Son dönemde @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’nin girdiği tutum ve davranış biçimidir.

________________

Öpüşmek; alt katı kiralamak için, üst katta yapılan anlaşmadır..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:33.