IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By Minyonita

 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Ocak 2024, 09:27   #1
Editör
Bade - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tehlikeli Kadın Hastalıkları...

Kadın Hastalıkları Nedir?
Kadın hastalıkları dendiğinde rahim, yumurtalık, tüpleri ve dış genital organları içeren kadın üreme sisteminin hastalıkları anlaşılmaktadır.

Sık karşılaştığımız kadın hastalıkları ya da jinekolojik hastalıklar olduğu gibi, bunlardan bazıları tehlikeli kadın hastalıkları grubuna girer.

Her kadın hayatının bir döneminde kadın hastalıkları ile karşılaşabilir. Bu hastalıklar kadının cinsel hayatını, üreme kapasitesini olumsuz etkileyebileceği gibi hayatını tehdit edecek durumlar yaratabilir.

Tehlikeli kadın hastalıkları nelerdir?
Bir kadında görülecek en tehlikeli jinekolojik hastalıkları sıralayacak olursak;

Yumurtalık kanseri,
Rahim ağzı kanseri,
Rahim kanseri,
Dış gebelik,
Dermoid kist,
Kanamalı yumurtalık kistleri,
Pelvik inflamatuar hastalık,
Endometriozis,
Pelvik organ prolapsusu,
Miyomlar,
Endometrial polipler.
1. Yumurtalık kanseri
Yumurtalık kanseri diğer jinekolojik hastalıklara göre en tehlikeli jinekolojik hastalık olarak tanımlanabilir. En öldürücü olan jinekolojik kanser türüdür. Etkili bir tarama testi olmadığı için hastaların %70 i ilerlemiş yumurtalık kanseri olarak tanı alır. Kanser ortaya çıkmadan son bir yıl içinde kasık ve karın ağrısı, artmış idrar sıkışması ve idrara yetişememe hissi, iştahsızlık, yeme zorluğu, erken doyma ve şişkinlik hissi sık görülen bulgulardır.

2. Rahim ağzı kanseri
Servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri geç tanı aldığında hayatı tehdit edici bir boyuta varabilir. Rahim ağzı kanser tarama tetkiklerinin (smear) yaygın kullanımı ile erken tanı konarak ölümcül etkisi azaltılmıştır. İlişkide kanama şüphe edilip incelenmesi gereken önemli bir bulgudur.

3. Rahim kanseri
Rahim kanseri rahmin iç zarı olan endometrium kaynaklı olduğunda erken tanı alıp tedavi edilebilen bir kanserdir. Buna karşın bazı patolojik tipleri ve rahim düz kasından kaynaklanan rahim tümörleri (sarkom) seyri çok daha kötüdür ve yaşam süresi kısalır. Menapoz sonrası yada üreme döneminde adetler arası düzensiz kanama önemli bir bulgusudur.

4. Dış gebelik
Dış gebelik geç tanı aldığında batın içine olan yoğun kanama nedeniyle hayati tehlike yaratır.

5. Dermoid kist
Dermoid kist yumurtalıkta gelişen doğuştan gelen bir kistik yapıdır. Üreme döneminde sık karşılaşılan akut batın ağrısı ve yumurtalık torsiyonu nedeniyle yumurtalık organ kaybı ve hayati tehlike yaratabilir.

6. Kanamalı yumurtalık kistleri
Kanamalı yumurtalık kistleri, yumurtalık içine olan ve durmayan kanama ile akut batın semptomları yaratır.

7. Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık ta kasık ağrısı eğer geçmiyorsa ve şiddetleniyorsa, beraberinde enfeksiyon bulguları eşlik ediyorsa kasık apsesi ya da belirtisi olabilir. Enfeksiyon vücuda yayılmadan apse tedavi edilmeli ve boşaltılmalıdır. Sarı, yeşil ya da kahverengi renkte vajinal kokulu akıntı bu duruma eşlik edebilir.

8. Endometriozis
Endometriozis ağrılı adet görmeye ve ilişkide ağrıya yol açabilir. Adenomyosis, endometrioma ya da derin infiltratif endometriozis şeklinde yayılım yapan nodüllerle gözlenebilir.

9. Pelvik organ prolapsusu
Pelvik organ prolapsusu olarak adlandırdığımız durumda rahim, vajen yada rektum vajenden dışarı sarkabilir ve mukozal duvarları dış ortama maruz kalarak kanayabilir.

10. Miyomlar
Miyomlar, hastada yoğun kanama sonucu ciddi kansızlık, bası sonucu idrar ve dışkılama şikayetleri, gebe kalmada zorluk ve gebe kalındığında düşüğe yol açabilir.

11. Endometrial polipler
Endometrial polipler, aşırı kanamaya yol açabildikleri gibi polip zemininde %1 olasılıkla endometrial kanser gelişme riski de taşırlar. Bu nedenle histeroskopik olarak çıkarılmaları gerekir.

En sık görülen kadın hastalıkları nelerdir?
Bir kadının hayatı boyunca en sık karşılacağı kadın hastalıkları ise ağrılı ödet görme, vajinal akıntı, adet görememe, polikistik over hastalığı, miyom ve çikolata kisti hastalığıdır diyebiliriz. Hangi hastalık olursa olsun erken tedavi çok önemlidir. Aradan çok bir süre geçmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
________________

İnsanı eksilten kaybedişleri değil; zannedişleridir.....
 
Alt 15 Ocak 2024, 11:03   #2
👑
Minyonita - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

10 Miyomlar
minyonlar diye okudum Bruh:

Bade bunu beğendi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:59.