IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   İlkyardım (https://www.ircforumu.org/ilkyardim/)
-   -   Ağızdan buruna suni solunum yöntemi (https://www.ircforumu.org/ilkyardim/60188-agizdan-buruna-suni-solunum-yontemi.html)

YiLDiZ 27 Temmuz 2022 09:16

Ağızdan buruna suni solunum yöntemi
 
Özellikle bebeklerde, çene kenetlenme durumunda, ağız boşluğunda kanama varsa, dil geriye toplanıyorsa tercih edilir. Yaralı ağızdan ağıza yönteminde olduğu gibi yatırılır. “BAŞ GERİ ÇENE YUKARI” pozisyonu veril¬ir. Çeneye konulan elin başparmağı ile ağız kapatılır; burun delikleri¬nin yukarı gelmesi sağlanır ve ilk yardımcı buradan soluğu üfler.
Holger-Nielsen (Sırttan Bastırma) Suni Solunum Yöntemi
Ağızdan ve burundan suni solunum yapılamayacağı durumlarda (ağızdan veya burundan kan geliyorsa; yüz bütünlüğünü bozmuş büyük bir yara varsa) tercih edilir. Öncelikle yaralı yüzüstü baş yana çevrili pozisyondayken kollar dirseklerden bükülür ve başın altına konur.(Çocuklarda kollar yanda olmalıdır.) İlk yardımcı yaralı taraftaki dizi bükülü ve yerde diğer dizi kalkık olacak şekil¬de yaralının seviyesine iner.İki elinin baş parmaklarıyla omurgayı sabitler ve destekler.Diğer parmaklarını yaralının kürek kemikleri üstüne koyar ve basınç uygular.Böylece kirli hava dışarı atılmış olur. Temiz havanın tekrar içeri girmesini sağlamak içinse yaralı dirseklerinden desteklenerek esnetilir.
Silvester Yöntemi (Göğüsten Bastırma)

Holger-Nielsen yön¬temi ile aynı sebeplerden tercih edilir. Yaralı sırt üstü yatırılır; omuzları desteklenir ve başı yana çevrilir. İlk yardımcı ise hastanın baş ucunda iki dizi bükülü ve yerde olacak şekilde yaralı seviyesine iner. İlk yardımcı yaralıyı dirseklerinden tutarak yaralının kollarını yukarı kendine doğru çeker; yaralının dirseklerini yere doğru bastırır.Böylece yaralının akciğerleri genişlemiş ve içeriye hava girişi sağlanmış olur.Kirli havanın dışarı atılması içinse yaralının kolları ile göğsüne baskı yapmak gerekir.
Maske ile Suni Solunum Yöntemi
Diğer yöntemlere göre daha ko¬lay ve güvenlidir.Tek dikkat edilmesi gereken maske kenarlarından hava kaçışının önlenmesidir.Maske yaralının ağız ve burnunu kapa¬tacak şekilde yerleştirilir ve ilk yardımcı havayı üfler.


(alıntıdır)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.