IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 15:57   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Köpek Bakımı ve Köpeklerde Doğru Beslenmenin Önemi

Köpek bakımı, ülkemizde giderek popüler hale gelen bir davranış olmaktadır. İnsanların köpeklere ilgi duyması her ne kadar güzel bir şey olsa da pek çok sorumluluk gerektirmektedir. Öyle ki beslenmesinden günlük bakımına kadar oldukça fazla ayrıntı bulunmakta ve köpek sahibi kişinin bunları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda oldukça yanlış uygulamalar görülmektedir…

Köpeklerin Sağlıklı Beslenmesi
Köpek bakımı, ülkemizde giderek popüler hale gelen bir davranış olmaktadır. İnsanların köpeklere ilgi duyması her ne kadar güzel bir şey olsa da pek çok sorumluluk gerektirmektedir. Öyle ki beslenmesinden günlük bakımına kadar oldukça fazla ayrıntı bulunmakta ve köpek sahibi kişinin bunları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda oldukça yanlış uygulamalar görülmektedir.



Unutulmamalı ki sağlıklı bir köpek için beslenme doğru yapılmalıdır. Köpeğin cinsine, yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre beslenme şekli belirlenmeli ve bu doğrultuda aksatılmadan düzenli bir şekilde köpek beslenmelidir. Bu konuda özellikle bilgisi olmayan kişilerin veterinere danışması yararlı olacaktır. Bu sayede köpeğiniz için en uygun olanı kolayca bulabilirsiniz.



Köpek beslenmesinde en çok görülen yanlış aşırı ya da yetersiz beslenmedir. Öyle ki pek çok kişi köpekleri yedikçe besin vermeye devam etmektedir. Ya da aksi şekilde az bir mamanın onlar için yeterli olacağını düşünürler. Fakat bunlar son derece yanlış bir davranıştır. Zira bir köpeğin günlük ihtiyacını karşılayacak olan miktar bellidir ve bunun üzerine çıkmak ya da aşağısına inmek doğru olmayacaktır. Günlük miktarı köpeğinize verdiğinizde onun günlük beslenmesi tamamlanmış olacaktır. Bu nedenle bu tip düşüncelere düşmeden düzenli ve aynı miktarda mamayı köpeğinize vermeniz gerekmektedir.



Ülkemizde özellikle Golden Retriever cinsi köpekler popüler durumdadır. Uysal olması ve eğitime açık olması bu köpekleri daha ön plana çıkarmış durumdadır. Fakat bu köpeklerinde oldukça özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Öyle ki yanlış beslenmeler sonucunda bu tür köpekler çok çabuk hastalıklara yakalanabilmektedir. Özellikle tüy ve deri rahatsızlıkları bu cins köpeklerde sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Bu nedenle beslediğiniz köpeğin cinsine göre özel programlar uygulamanız gerekebilir.



Köpekler için en uygun olan şey onlara köpek maması vermektir. Piyasada oldukça çeşitli olan mamalar, yapacağınız elemeler ile çok az sayıya düşecektir. Köpeklerin beslenmesi birkaç evreden oluşmaktadır. Doğumdan sonra anne sütü almayan bir yavru için ayrı, bebeklikten bir yaşına kadar olan süreç için ayrı, bir yaşından yaşlılık dönemi için ayrı ve yaşlılık dönemi için ayrı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu konuda kuşkusuz istisnalar olacaktır. Öyle ki köpeğiniz hareketsizse kilo alabilecek ve bu durumda belki de diyet uygulamanız gerekebilecektir. Fakat genel hatları ile köpek beslenmesi bu şekilde gerçekleşmektedir.



Beslenmenin ardından önemli bir nokta da mama seçimidir. Mama seçimi pek çok kişi için marketten alınacak rastgele bir mama olmaktadır. Fakat bu konuda da yine titiz davranmak gerekmektedir. Öyle ki mamaların fiyatları malum çok ucuz değildir fakat bir köpek beslemeye karar verdiğinizde bunu düşünmüş olmanız gerekir ve bu nedenle fiyatına bakmadan köpeğiniz için iyi olacak bir mamayı seçmeniz gerekebilir. Bu konuda piyasadaki popüler markaları inceleyebilirsiniz ya da bir uzmana danışarak marka seçimini yapabilirsiniz. Fakat yine tavsiyemiz köpeğinize göre kriterler belirleyerek bu konuda bir seçim yapmanızdır. Öyle ki köpeğinizin cinsine, yaşına vs. diğer etkenlere bağlı olarak ihtiyaçları değişecektir. Tavuklu, kuzulu, balıklı türlerinde olan mamalardan hangisi köpeğiniz için uygun olacaktır? Öyle ki örneğin tavuklu mama bazı köpeklerde alerjiye neden olabilmektedir. Ayrıca mamaların içeriğindeki vitaminler, omega, sodyum, kalsiyum, protein, yağ ve enerji gibi ayrıntılar önemlidir. Her mamaya bakıldığında bu değerlerin çok farklı olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle köpeğinizin ihtiyacına göre bu oranlar arasından seçim yapmalısınız. Bu şekilde hareket ederek köpeğiniz için en uygun seçimi yapabilir ve onu en güzel şekilde besleyebilirsiniz.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:14.